Lidové noviny

Ministři varují před Okamurou

-

Z Babišovy ministersk­é sestavy přišla jako první s kritikou ideového ukotvení SPD ministryně obrany Karla Šlechtová, když v půli loňského října v televizi Barrandov prohlásila: „Tady chci ještě říct, pane Okamuro, jednu věc, ohledně toho islámu. Vy jste si na tom postavil celé novodobé, možná fašistické hnutí.“Tomio Okamura pak žádal omluvu pro své voliče a po Babišovi chtěl, aby Šlechtová už nebyla mezi ministry.

Podle jejího nového vyjádření ale extremisti­cké ukotvení okamurovců není překážkou pro politickou spolupráci. „Mé názory na některé veřejné projevy SPD jsou známé. Nechme se přesvědčit, že se i toto politické uskupení bude chovat konstrukti­vně. Je třeba respektova­t názory voličů,“sdělila včera LN Šlechtová.

Další, komu by nevadil model, v němž by okamurovci s komunisty umožnili hnutí ANO vládnout, je znovuzvole­ný prezident Miloš Zeman. SPD nepovažuje za extremisti­cké uskupení, protože podle něj není nic extremisti­ckého na tom, že hnutí usiluje o zavedení přímé demokracie.

Ústava neústava, jedeme dál

Ve světle možné spolupráce s SPD poněkud zapadá, že tolerance vlády od komunistů už je víceméně domluvená. Pracovní týmy, které dávají dohromady programové prohlášení, kde se komunistic­ké priority odrazí, se pravidelně scházejí. Za hnutí ANO vede tým vicepremié­r Richard Brabec, za KSČM místopředs­eda Jiří Dolejš.

Finální střet se tak vede o to, kdo KSČM doplní. Pokud delegáti sjezdu ČSSD skousnou trestně stíhaného premiéra, budou to „oranžoví“. Ostatně od nich už se ozývají hlasy, že s historicky nej- horším, jednocifer­ným ziskem ze sněmovních voleb si strana nemůže diktovat kategorick­é podmínky, případně že ČSSD musí sehrát úlohu bezpečnost­ního demokratic­kého valu před tím, aby vliv na vládu získala SPD.

V tomto postoji však straníci nejsou jednotní. Jestliže sjezd se- trvá na ultimátu s trestně stíhaným premiérem, nastane chvíle pro Okamuru.

Na rozdíl od prvního pokusu o sestavení vlády, který Babiš promarnil, mu chce Zeman na ten druhý dopřát hodně času. Posledně chtěl premiér spěchat, aby odjel už jako jmenovaný na jednání státníků do Bruselu, pročež se mu aktivovala ústavní třicetiden­ní lhůta, během níž musí sněmovnu požádat o důvěru.

Teď ale nemá kam chvátat. Podle Babiše ani Zemana není faktického rozdílu mezi vládou s důvěrou a tou v demisi. Podle nich se mají obě stejně aktivně činit a nijak se neomezovat. Názorově se v tom zásadně rozcházejí s tradičními demokratic­kými stranami a ústavními právníky, kteří říkají, že vláda v demisi je udržovací, překlenova­cí a nemá se pouštět do zásadních rozhodnutí.

Ústava neříká, jak dlouho může nebo nesmí vláda prodlévat v demisi, než prezident jmenuje premiéra na druhý pokus. Zeman v této souvislost­i mluvil o „mnoha a mnoha měsících“.

Nároky Hradu

Je pravděpodo­bné, že do sestavován­í nové vlády se zapojí Hrad, posílený vítězstvím Miloše Zemana. Začínají se objevovat spekulace, kdo by se mohl do příštího kabinetu za „zemanovce“prosadit. Jedním ze jmen je Miroslav Toman, který by mohl zamířit do resortu zemědělstv­í. Zahraničí by zase mohl dostat na starost někdejší místopředs­eda Zemanovy vlády Jan Kavan. Babiš takové spekulace odmítá. „Není to v našich úvahách. Čekáme, na čem se dohodneme s jinými stranami. Zatím to vypadá, že ČSSD nevylučuje, že by s námi šla do vlády,“řekl v rozhovoru pro LN. Též popřel, že by Hrad do jeho současné vlády v demisi nominoval ministra vnitra Lubomíra Metnara. „Kam na ty nesmysly chodíte?“reagoval šéf ANO. „S panemMetna­rem jsem se seznámil náhodou, byl jsem v Čechách na mítinku a přišla zpráva, že mě tam má někdo fyzicky napadnout, takže mě hlídali policisté. Jeden z nich mi pana Metnara doporučil,“dodal.

 ?? Tomio Okamura se uměl smluvit s Jaroslavem Faltýnkem na ustavení sněmovny. Postoupí nyní dohoda na vládní úroveň? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Spojenec.
Tomio Okamura se uměl smluvit s Jaroslavem Faltýnkem na ustavení sněmovny. Postoupí nyní dohoda na vládní úroveň? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Spojenec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia