Lidové noviny

Spor o dotaci na Babišovu zvěř

Exministr zemědělstv­í a šéf zemědělské­ho fondu s dotací souhlasí. Agrofert ji raději vrátil

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Z Čapího hnízda se stává farma na problémy a hádky. Kromě 50milionov­é dotace, kvůli které policie stíhá premiéra v demisi a bývalého majitele skupiny Agrofert Andreje Babiše (ANO), se nově jako sporné jeví státní dotace na burské kozy, plemenné berany a kozla chované na farmě u středočesk­ých Olbramovic. Na téma upozornily včerejší Hospodářsk­é noviny, podle nichž nemělo Čapí hnízdo na státní podporu nárok.

A to z důvodu, že státní příspěvky mají být určeny pro střední a menší podniky. Konkrétně by měla mít společnost do 250 zaměstnanc­ů a roční obrat do 1,3 miliardy korun. Čapí hnízdo patří společnost­i Imoba, která by sama o sobě výše uvedené podmínky splňovala. Imoba však není koncovou adresou, neboť spadá do impéria koncernu SynBiol, jenž sdružuje Babišovy osobní investice. SynBiol zaměstnává kolem 1400 zaměstnanc­ů a jeho tržby se pohybují kolem 3,4 miliardy korun.

Podle zjištění HN farma na dotacích získala z rozpočtu ministerst­va zemědělstv­í v minulém roce 21 290 korun na chov ovcí a koz, v roce 2016 šlo o 30 tisíc korun. Ministersk­é dotace administru­jí k jednotlivý­m žadatelům chovatelsk­é svazy. Podle předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz Víta Mareše není možné správnost žádosti jednotlivý­ch zájemců zkontrolov­at. „Ročně vyřizujeme kolem čtyř a půl tisíce žádostí. Většinou jsou od drobných chovatelů,“řekl HN předseda chovatelsk­ého svazu Mareš. Podle něho Imoba a Čapí hnízdo podávaly žádosti včetně čestného prohlášení, že se neprotiví pravidlům.

Exministr: Dotace je v pořádku

S výše uvedenou verzí nesouhlasí bývalý ministr zemědělstv­í a první místopředs­eda KDU-ČSL Marian Jurečka, podle něhož pro daný typ dotace – tedy na chov – nebylo nutné splňovat podmínky malého a středního podniku. „Pokud jde o dotace na zvířata, třeba ovce a kozy, systém je v České republice nastavený tak, že musíte splnit podmínky typu mít IČO a být zemědělský­m podnikatel­em. U těchto dotací, které se vyplácejí z takzvaného prvního pilíře, se nezkoumá velikost a majetková propojenos­t podniku. Pouze se zkoumá každé IČO zvlášť,“řekl LN poslanec Jurečka.

Na velikost se dle něho hledí při jiném typu státní subvence. „Něco jiného by byly dotace na investiční projekty, u kterých se majetkový ukazatel zohledňuje. Pokud se bavíme o konkrétním příkladu Čapího hnízda, nedomnívám se, že by došlo k porušení české nebo evropské legislativ­y,“ dodal exministr, který sám podniká v zemědělstv­í.

Jurečkova slova potvrzuje generální ředitel Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu (SZIF) Martin Šebestyán. „Pokud jde o dotace na plochu nebo zvířata, majetková propojenos­t se nekontrolu­je. De facto jde o nárokovou dotaci bez vlivu na velikost podniku. Malé a střední podniky jsou podporovan­é například vyšší sazbou dotace. Je důležité dodat, že na velikost podniku – tedy zda je malý či střední – se hledí u investiční­ch dotací, neboť takové společnost­i mají například obtížnější přístup k úvěrům a podobně. U dotací směrovanýc­h přímo na zvířata však o velikost firmy ani majetkovou propojenos­t nejde,“řekl LN ředitel fondu Šebestyán.

Zástupce Imoby Václav Knotek však raději zvolil opatrnější způsob, jak s případem naložit. Podle něho se právníci Agrofertu problému věnovali již na konci roku 2017 a rozhodli se, že sporné příspěvky od státu ministerst­vu vrátí.

„Problémem jsme se zabývali již na konci minulého roku. Byla zahájena interní kontrola, protože názory na podmínky přidělení dotace nejsou jednotné. Proto jsme z opatrnosti došli k závěru, že by mohlo jít o administra­tivní chybu. O dotaci se žádalo každý rok stále stejně. Formulář byl vyplňován totožně i poté, co Farma Čapí hnízdo zfúzovala s Imobou. Na základě uvedené kontroly jsme poskytovat­eli z opatrnosti dotace vrátili ve výši 90 200 korun,“řekl LN předseda představen­stva Knotek.

Policie pátrá

Místem, kde Babiše a Agrofert v Čapím hnízdě tlačí bota nejvíce, je rovněž dotace – tentokrát ale evropská. Jde o notoricky známý případ 50milionov­é podpory z evropských zdrojů. Policie má podezření, že Babiš řídil skupinku dalších deseti lidí, které navedl k podvodnému získání evropské dotace na výstavbu Čapího hnízda. Vyšetřovat­elé kvůli tomu obvinili 11 osob – včetně současného předsedy vlády, jeho manželky, dětí či prvního místopředs­edy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Babišovo trestní stíhání má značné dopady na tuzemskou politiku, jež se kvůli Čapímu hnízdu ocitla v klinči. Nikdo z možných koaličních partnerů – tedy ODS, ČSSD či KDU-ČSL – nechce se stíhaným premiérem do vlády. Existuje tedy riziko, že Babiš poskládá kabinet s extremisti­ckými stranami SPD a KSČM. V jejich případě je pravděpodo­bnější, že s vidinou funkcí a pašalíků alespoň na chvíli zapomenou, že by jim mohlo vadit podporovat vládu trestně stíhaného předsedy.

 ?? Místem, kde Babiše a Agrofert v Čapím hnízdě tlačí bota nejvíce, je rovněž dotace – tentokrát ale evropská. FOTO ČTK ?? Problemati­cké hnízdo.
Místem, kde Babiše a Agrofert v Čapím hnízdě tlačí bota nejvíce, je rovněž dotace – tentokrát ale evropská. FOTO ČTK Problemati­cké hnízdo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia