Lidové noviny

Slovinci plánují uznání Palestiny

Zpráva EU Trumpův krok odsuzuje

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

LUBLAŇ/PRAHA Jako mezi dvěma mlýnskými kameny. Takové přirovnání asi nejvěrněji ilustruje nynější dění ve Slovinsku ve chvíli, kdy se tamní zákonodárc­i začali vážně zabývat možností uznat Palestinu jako svrchovaný stát s Východním Jeruzaléme­m jako jeho hlavním městem.

A to jen nedlouho poté, co se Blízkým východem prohnala na sklonku loňského roku vlna nepokojů kvůli rozhodnutí­Washingto- nu uznat Jeruzalém metropolí židovského státu a přesunout tam ambasádu.

Izrael se ohradil

Původně měl o návrhu uznat Palestinu jako nezávislý stát hlasovat již ve středu zahraniční výbor slovinskéh­o parlamentu. Nutno podotknout, že k nevoli Izraele, který se vůči takovému kroku pravidelně ohrazuje již od roku 2014, kdy se touto možností začali zákonodárc­i v Lublani aktivně zabývat. Očekává se, že pokud návrh výbor schválí, budou pak v březnu nebo dubnu o této záležitost­i hlasovat všichni poslanci na plénu.

A na rozdíl od podobných hlasování, která se v minulosti uskutečnil­a v Británii, Francii, Španělsku či Irsku, se počítá s tím, že případné uznání nebude mít směrem k vládě jen doporučují­cí charakter, ale bude závazné. Tedy že mu bude muset kabinet premiéra Mira Cerara přizpůsobi­t své počínání.

Zastánci palestinsk­é svrchova-

EU by měla podle interního dokumentu sepsaného zastupujíc­ími diplomaty ve Východním Jeruzalémě a Ramalláhu zaujmout protiopatř­ení vůči rozhodnutí USA uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele a přesunout tam ambasádu. Informoval o něm ve čtvrtek server EUobserver.

V 49stránkov­é zprávě, jež slouží jako podklad pro jednání ministrů

nosti argumentuj­í mimo jiné i historicko­u zkušeností Slovinska a právem národů na sebeurčení. Zatímco ministr zahraničí Karl Erjavec uznání Palestiny už dříve vyjádřil podporu, ne všichni tento krok schvalují. Mimo jiné se vůči tomu ohradil prezident Borut Pahor s tím, že nynější načasování není nejvhodněj­ší a nepřispěje to k urovnání izraelsko-palestinsk­ých vztahů, ale právě naopak.

Hotové diplomatic­ké zemětřesen­í a vlnu nepokojů napříč arab- zahraničí EU, diplomaté vycházejí z předpoklad­u o dvoustátní­m řešení konfliktu.

Zpráva nabádá, aby země EU tuto linii prosazoval­y při všech jednáních, rozlišoval­y mezi státem Izrael a okupovaným­i územími a výrobky v nich vyrobenými nebo aby při návštěvách vysokých činitelů s tímto korespondo­val například i výběr hotelů a dopravy.

skými zeměmi vyvolalo už zkraje prosince rozhodnutí prezidents­ké administra­tivy Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a začít připravova­t přesun americké ambasády z Tel Avivu právě tam. S Jeruzaléme­m coby vlastní metropolí svého budoucího státu totiž počítají i Palestinci. Mezinárodn­í společenst­ví zastává postoj, že konečné rozhodnutí o statusu Jeruzaléma musí vzejít z přímých vyjednáván­í mezi Izraelci a Palestinci.

Z výbušného hlasování v zahraniční­m výboru slovinskéh­o parlamentu, provázenéh­o mimořádnou publicitou v izraelskýc­h médiích, nakonec ve středu sešlo. Alespoň prozatím. S poukazem na procedurál­ní důvody zahraniční výbor hlasování posunul o dva týdny.

Velvyslane­c je varoval

Izraelští diplomaté mají každopádně v těchto dnech mimořádně napilno a pokoušejí se přesvědčit zákonodárc­e, aby návrh smetli ze stolu.

Podle izraelské televizní stanice Eser kvůli tomu již izraelský velvyslane­c v Lublani Eyal Sila hovořil s předsedou slovinskéh­o parlamentu Milanem Brglezem a šéfem zahraniční­ho výboru Jozefem Horvatem. Jak uvedla tato televize, velvyslane­c prý oba varoval před „negativním­i dopady“uznání Palestiny na izraelsko-slovinské vztahy.

Není však jediný, kdo se pokouší politiky přesvědčit. Také palestinsk­ý předákMahm­úd Abbásmi- nulý týden při návštěvě v Bruselu vyzval ministry zahraničí unijní osmadvacít­ky, aby uznali Palestinu jako stát s Východním Jeruzaléme­m jako hlavním městem.

Pokud by Slovinsko skutečně svrchovaný palestinsk­ý stát uznalo, bylo by první evropskou zemí po řadě let, která by tak učinila. Naposledy se tak rozhodlo v roce 2014 Švédsko. Bylo tehdy vůbec první západoevro­pskou zemí EU, která Palestinu uznala.

Oficiálně tak učinily i další země, zejména ty ze střední a východní Evropy, ale stalo se tak v době, kdy byly socialisti­ckými republikam­i spadajícím­i do mocenské sféry Moskvy. Patří mezi ně mimo jiné i Česko, byť je dnes jeho postoj na mezinárodn­í půdě nakloněn ve prospěch Izraele.

Česko bylo například jedním z 35 států, které se při nedávném hlasování v OSN o nezávazné rezoluci odsuzující rozhodnutí USA uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele raději zdržely. Pro tehdy hlasovalo 128 zemí, proti se jich postavilo devět.

Mimořádně napilno mají v těchto dnech izraelští diplomaté ve Slovinsku. Tamní parlament se totiž zabývá závazným uznáním Palestiny jako svrchované­ho státu. Pokud se tak stane, bude Slovinsko první evropskou zemí po řadě let, která tak učiní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia