Lidové noviny

Kancléř je na minci bez cigarety

-

1

V několika rozhovorec­h pro média nicméně Broschat připustil, že vůbec nepočítal s tím, že by někdejšího kancléře zachytil s cigaretou. Prý mimo jiné i proto, aby zvýšil šance, že právě jeho projekt nakonec bude vybrán.

Vítězný návrh podobizny bývalého sociálněde­mokratické­ho kancléře, jenž vládl v letech 1974 až 1982, ho zachycuje v typické póze se zvednutou pravou rukou.

Schmidt byl považován za morální instanci

Tímto způsobem po ukončení aktivní politické dráhy dodával důraz svým větám při vystoupení­ch na řadě mezinárodn­ích konferencí. Anebo také když moderoval veřejné diskusní akce týdeníku Die Zeit, jehož spoluvydav­atelem byl Schmidt až do své smrti před třemi lety.

V této roli dosáhl dokonce daleko vyšší popularity, než jakou měl v dobách, kdy stál v čele německé vlády. Byl považován za morální instanci v Německu, jeho vyjádření měla velkou váhu a zpravidla vyvolala značný ohlas.

„Dvoueurová mince je naprosto skvělým oceněním mého otce. Nejlepší na ní je, že se stane součástí našeho běžného života,“prohlásila k tomu Schmidtova dcera Susanne, která byla členkou poroty, jež vybírala podobu nové mince z několika návrhů.

Německo nechalo kvůli letošnímu stému výročí narození Helmuta Schmidta vyrazit třicet milionů dvoueurový­ch mincí s jeho portrétem, které budou postupně uvolněny do oběhu.

Jako platidlo budou sloužit ve všech zemích eurozóny. Je to poprvé od zavedení společné evropské měny, co se na jedné z mincí objeví portrét některého z bývalých německých politiků.

Členské státy eurozóny mohou každoročně vydat až dvě mimořádné edice kovových platidel a tím například reagovat na významná výročí.

V minulosti tak například Ně- mecko spolu s Francií vydaly společnou sérii dvoueurový­ch mincí zachycujíc­ích kancléře Konrada Adenauera s prezidente­m Charlesem de Gaullem při příležitos­ti padesátého jubilea uzavření tak zvané Elysejské smlouvy, jež přispěly ke smíření mezi oběma státy.

S jednotlivý­mi motivy na těchto mimořádnýc­h sériích musí pokaždé souhlasit Evropská komise. Ne všechny návrhy se přitom dočkají schválení.

Například když si chtěla Belgie v roce 2015 připomenou­t výročí Napoleonov­y porážky u Waterloo v roce 1815 a vydat přílišnou dvoueurovo­u minci, Francie proti tomu protestova­la a Belgičané nakonecmus­eli od původního záměru upustit.

Ani Ludwig Erhard neměl na dvoumarkov­ce doutník

V dobách, kdy se ještě v Německu platilo markami, byly někdejším politikům vyhrazeny rubové strany dvoumarkov­ých mincí.

Vedle Konrada Adenauera se na nich například objevili kanclé- řové Willy Brandt nebo Ludwig Erhard. Ani posledně jmenovaný nebyl zachycen s doutníkem, který byl pro něj podobně charakteri­stický jako pro Helmuta Schmidta zapálená cigareta.

Kromě někdejších šéfů vlád se této pocty ještě dostalo i dalším představit­elům tak zvané zakladatel­ské generace poválečnéh­o západního Německa: dlouholetý­m šéfům sociálních demokratů Kurtu Schumacher­ovi a bavorských křesťanský­ch sociálů Franzi Josefu Straussovi.

Rozhodnutí vydat zvláštní sérii euromincí s portrétem bývalého kancléře Schmidta má ovšem i jiný motiv. Když stál ještě v čele vlády, měl totiž nepřímo zásluhy i na vzniku evropské měnové unie.

Spolu s tehdejším francouzsk­ým prezidente­m Valérym Giscardem d’Estaingem totiž v roce 1978 iniciovali vznik Evropského měnového systému, který se stal v dalších letech základním stavebním kamenem pro pozdější eurozónu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia