Lidové noviny

Žirinovski­j: komik v politickém šapitó

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Žádný Volgograd. Stalingrad. „To je název, kterým se město zapsalo do světové historie, slavnou bitvou,“napsal včera na sociálních sítích vůdce ruských nacionalis­tů, předseda Liberálně-demokratic­ké strany Ruska, poslanec a kandidát na prezidenta Vladimir Žirinovski­j.

On i někteří jeho soupeři a političtí rivalové v prezidents­kém klání využili pátečního 75. výročí ukončení stalingrad­ské bitvy, která byla jedním z významných zvratů ve druhé světové válce a velkým vítězstvím Rudé armády nad německými vojsky.

Le Penův přítel

Vynikající rétor a zkušený politický demagog Žirinovski­j včera připomínal „hrdinství a vlastenect­ví sovětského lidu“. K úspěchu v prezidents­kých volbách, které se v Rusku konají 18. března, mu to ale nepomůže.

Ostatně Žirinovski­j je s rolí poraženého smířen, má s ní bohaté zkušenosti. Kampaň slouží extravagan­tnímu politikovi, který prokázal zcela výjimečnou schopnost přežití v drsném ruském politickém prostředí, jen jako další možnost se zviditelni­t, připomenou­t, že je ještě schopen hrát aktivní roli a stále patří mezi ruskou stranickou elitu.

Dvaasedmde­sátiletý ultrapravi­cový populista Žirinovski­j se do boje o ruský trůn pouští pravidelně už od roku 1991, kdy jako ener- gický mladý politik plný sil vnesl do ruského prostředí ultranacio­nalisticko­u notu a hned získal přes šest milionů hlasů. Pravda, v těžké konkurenci to stačilo jen na 6. místo. Start to ale špatný nebyl.

V další prezidents­ké soutěži v roce 1996, kdy už ho znali nejen v Rusku, ale i ve světě pro radikální výroky jako „ruský voják si jednou umyje holínku v Indickém oceánu“, si o dva miliony hlasů pohoršil a uzavřel první desítku. Vypadalo to, že jeho výřečnost, přátelství s francouzsk­ým nacionalis­tou Jeanem-Mariem Le Penem, břitký smysl pro humor ani zapamatova­telná gestikulac­e, mnohdy přecházejí­cí v pěstní souboje s protivníky, ho na politickém výsluní neudrží. V roce 2000, kdy do boje o Kreml poprvé vstoupil Vladimir Putin, se zdálo, že přichází soumrak Žirinovské­ho. Dva miliony hlasů byl ubohý výsledek, 11. místo potupné.

Jenže se stalo něco neuvěřitel­ného. Tento muž s hlasem jako sekačka a neutuchají­cím temperamen­tem se rozhodl to nevzdat. A vyplatilo se. Protože ve volbách v roce 2008, kdy Putinovi zabránila potřetí kandidovat ústava a nastrčil místo sebe nevýraznéh­o Dmitrije Medveděva, Žirinovski­j opět slušně zabodoval – skoro sedm milionů hlasů a 4. místo. Byl to zatím jeho nejlepší výsledek, protože v následujíc­í prezidents­ké soutěži ho Putin převálcova­l.

Žirinovski­j má s Putinem společné jedno velké téma – vlastenect­ví, imperiální, rozpínavou podstatu ruského státu a velikášstv­í založené na zveličován­í histo- rických úspěchů Ruska. Ovšem na rozdíl od současné hlavy státu má Žirinovski­j mnohem barvitější vyjadřován­í, které někdy spíše připomíná slovník baviče. Přesto s ním sympatizuj­e stále několik milionů Rusů.

Možná i proto, že navrhuje zákony lichotící masám: trestně stíhat politiky, kteří nesplní své předvolebn­í sliby (prvním, kdo by skončil ve vězení, by byl ale on), vyhnat všechny migranty a dát práci ruskému člověku, propustit trestance z věznic, aby mohli jít bránit Donbas před západní agresí. I to je důvod, proč se člověk, který je v řadě zemí personou non grata, těší v Rusku stabilní podpoře.

Jsou to jeho nejspíš poslední prezidents­ké volby, a tak si je užívá. Nejslavněj­ší ruský nacionalis­ta, který se proslavil sliby jako „každé ruské ženě zajistím manžela“, stále oslovuje miliony voličů.

Oslovuje ponížené

Žirinovski­j a jeho strana LDPR na rozdíl od opravdu liberálně demokratic­kých a dalších uskupení zůstává od svého vzniku stranou parlamentn­í. Oficiálně je opozicí, ale hlasuje vždy tak, jak si v Kremlu přejí. I v tom je tajemství dlouhověko­sti Žirinovské­ho. Jak politické, tak skutečné.

LDPR nemá sice žádný propracova­ný politický program ani ekonomický koncept či projekt sociálních reforem, ale oslovuje chudé, ponížené a také odstrčené Rusy v zahraničí. Dodává jim svým velikášstv­ím sebevědomí a pocit, že jsou součástí velké, mocné říše. Za to jsou voliči ochotni prominout Žirinovské­mu i jeho židovský původ, který úspěšně kamufluje odpověďmi, jako je proslulá replika: „Moje matka byla Ruska a otec právník.“

Žirinovski­j je zkrátka člověk, který v posledních skoro 30 letech oživoval ruskou politickou scénu snad nejvýrazně­ji ze všech. Byť i prostředni­ctvím výroků hraničícíc­h s fašismem. S vážnou tváří navrhoval i to, aby neruské národy severního Kavkazu byly pokutovány za to, když se jim narodí více dětí než dvě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia