Lidové noviny

Odešel „Fidelito“, Castrův syn

- MARTIN HAMPEJS

HAVANA/PRAHA Nejstarší syn Fidela Castra, Fidel „Fidelito“Castro Díaz-Balart, spáchal ve čtvrtek sebevraždu. Osmašedesá­tiletému Castrovi přezdívali Fidelito, tedy malý Fidel, kvůli jeho neuvěřitel­né podobnosti s otcem. Podle kubánských médií trpěl posledních několik měsíců před smrtí silnými depresemi.

Byl věrný revoluci

Fidelito se narodil Fidelu Castrovi a jeho první ženě Mirtě Díaz-Balartové 1. září 1949 v Havaně. O jeho dětství není mnoho informací. Jeho rodiče se rozvedli už v roce 1955, tedy ještě před vítěznou kubánskou revolucí, která vynesla Fidela Castra k moci.

Matka těsně před svržením režimu Fulgencia Batisty v roce 1959 emigrovala do Spojených států amerických a syna vzala s sebou k rodině. Fidelito jako dítě odjel na Kubu na návštěvu za otcem a zpět už se nevrátil.

Vyrůstal ve stínu svého mocného otce a podle posledních zpráv byl věrný myšlenkám kubánské revoluce.

Kubánský diktátor si nedlouho poté našel novou partnerku, se kterou měl dalších pět dětí.

Castrův nejstarší syn začal svá studia na Kubě, odkud odcestoval do Sovětského svazu, kde studoval na Kurchatovs­kém institutu a získal doktorát za fyziku. Později pokračoval ziskem dalšího titulu na moskevské Lomonosově univerzitě. Fyzikálním­u výzkumu se následně věnoval ve Španělsku i na Kubě.

Díky studiím v Sovětském svazu se jako jaderný fyzik stal šéfem kubánského nukleárníh­o programu mezi lety 1980 a 1992, kdy jej o prominentn­í pozici při- pravil jeho otec. „Nešlo o rezignaci,“uvedl tehdy Castro pro média. „Vyhodil jsem ho kvůli nekompeten­ci. Nemáme zde monarchii.“

Fidelito poznal v Rusku svou první ženu Natašu Sminovovou, se kterou měl tři děti, Mirtu Maríu, Fidela Antonia a Josého Raúla. Manželství ale nevydrželo a Castrův nejstarší syn se rozvedl. O několik let později si vzal za ženu Maríu Victorii Barrirovou.

Podle Jaime Suchlickéh­o z Institutu kubánských studií byl Fide- lito jediným z Castrových dětí, které se rozhodlo věnovat svůj život vládě a politice. „Pracoval se svým otcem a ten se snažil vybudovat jeho pozici,“uvedl Suchlicki pro Miami Herald.

Ke konci života kubánského diktátora se Fidelitova role ve vládě i jeho prominentn­í status zmenšovaly. Pracoval jako vědecký poradce pro kubánskou vládu a zůstala mu i pozice viceprezid­enta Akademie věd.

Někdejší návštěva na Kubě se mu protáhla na celý život. Nyní „Fidelito“Castro spáchal sebevraždu.

Zastánce obnoviteln­é energie

Podle jeho akademické­ho kolegy Jonathana Benjamina-Alvarada se Castrův syn snažil do energetick­ého programu země zařadit větší podíl obnoviteln­é energie, ale jeho nápady byly v rámci kubánské vlády ignorovány.

„Umím si představit, že to pro něj muselo být velké zklamání,“uvedl Benjamin-Alvarado pro britskou stanici BBC.

Poté, co se jeho otec stáhl v roce 2006 z aktivní politiky a moc převzal Raúl Castro, se jeho vliv ještě zmenšil a Fidelito postupem času začal trpět silnými depresemi.

„Jeho delikátní zdravotní situace vyžadovala hospitaliz­aci a zůstával v ambulantní péči, aby se mohl vrátit zpátky do společnost­i,“uvedla kubánská televize.

 ??  ?? Tehdy a nyní.
Tehdy a nyní.
 ?? Na prvním snímku je Fidelito se svým otcem v roce 1959. Druhý snímek pochází z nedávné doby. FOTO PROFIMEDIA A REUTERS ??
Na prvním snímku je Fidelito se svým otcem v roce 1959. Druhý snímek pochází z nedávné doby. FOTO PROFIMEDIA A REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia