Lidové noviny

Tisíce Syřanů se vracejí. V Evropě štěstí nenašli

- DAMAŠEK

Syřan Ammár Maaráví toužil uniknout válce. V roce 2016 zaplatil převaděčům, podstoupil nebezpečno­u cestu do Řecka a další vyčerpávaj­ící pouť do Německa. Teď je tento šestatřice­tiletý Syřan zpět v Aleppu. Vrátil se loni v létě – v Německu trpěl depresí, steskem a zimou. A navíc „nudou, nudou, nudou,“sdělil Ammár agentuře AP.

Je jedním z několika tisíc uprchlíků, kteří se vrátili domů. Ze Sýrie uprchlo přes pět milionů lidí. OSN ani hostitelsk­é země zatím návrat nedoporuču­jí, protože nepovažují Sýrii ještě za dost bezpečnou, ale letos může být navrátilců víc, protože Sýrie se stabilizuj­e. Tamní armáda a její spojenci mají v rukou téměř všechna velká města, teroristic­ké hnutí Islámský stát se muselo stáhnout.

Důvody k návratu jsou mnohé, od stesku až po poměry, v nichž uprchlíci v cizině žijí. Často nemohou pracovat, Evropa nenabízí takové podmínky, v jaké doufali. Syřané se ocitli osamoceni, v odlišné kultuře, s jazykovou bariérou a v nevlídném počasí. Klid mnohde v Sýrii je ale často založen jenom na křehkém lokálním příměří.

Mnohá města jsou z velké části poničená, po Sýrii bloudí šest milionů domácích uprchlíků. Přesný počest navrátilců lze těžko dohledat. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky má informaci, že mezi loňským lednem a říjnem se vrátilo z okolních zemí 68 000 Syřanů. Z Turecka, které přijalo přes tři miliony Syřanů, se loni vrátilo 130 000 lidí.

Zima, deprese a jiní lidé

Maaráví, sedící ve svém podniku na opravu pneumatik u hlavního aleppského náměstí, si nestěžuje. Město je od roku 2016 klidné. Maaráví se podobně jako mnozí jiní vydal nejprve do Turecka. Ačkoli neplavec, nastoupil do přeplněnéh­o nafukovací­ho člunu převaděčů a dostal se na Lesbos. A pak přes Makedonii, Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko vlakem a pochody lesem dorazil do Německa. Začal se učit německy a připravova­t na zaměstnání. „Ve městě, kde jsem byl, nebyl žádný život, pouze pár lidí. Začnete trpět depresí, je tam zima,“řekl muž. Vydržel to pouze pár měsíců a loni v červenci byl zpět.

Třináctile­tý Adíb Ajúb se vydal přes moře do Řecka se svým strýcem v roce 2015. Rodina počítala s tím, že až se syn v Evropě zabydlí, budou tam jeho rodiče a sourozenci moci přijít za ním. Ale nepovedlo se a po dvou letech rodiče syna povolali zpět. Loni v září se s ním plačící matka přivítala na letišti v Damašku. „Bylo to dobrodružs­tví,“říká Adíb sedící v bytě svých rodičů v Aleppu. Do Evropy by znovu nejel, i kdyby měl příležitos­t. „Toto je naše země. V Německu lidé nejsou jako my,“řekl. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia