Lidové noviny

Jančura dal vale taxíkům, peníze vsadí radši na vlaky

- MICHAL PAVEC

PRAHA Radim Jančura se rozloučil s odvážným snem, že od základu změní pražskou taxislužbu. Do podnikání s nevalnou pověstí se pustil v roce 2013 a po necelých pěti letech branži opouští s nepořízeno­u. Známý podnikatel svoji prodělečno­u flotilu Tick Tack prodal společnost­i Taxi Praha, která díky tomu posílí svůj vozový park na bezmála tisíc aut.

Kolik za svou firmu Jančura dostal, včera říci nechtěl. Nejde však podle něj o částku, která mu pokryje ztráty za roky taxikaření v hlavním městě. Férově přiznává, že jeho auta od začátku prodělával­a.

„Nepodařilo se nám dostat do zisku. Taxislužba v Praze funguje zhruba u flotily čítající od šesti set vozů výše, my jsme stagnovali na dvou stech autech,“popsal pro LN majitel holdingu Student Agency, pod nějž spadá napří- klad prodej letenek, studijních pobytů či autobusový a železniční dopravce RegioJet.

Jančurův současný cíl je jasný: veškerou energii a volné peníze nyní namířit k úspěchu v soutěžích na krajem či státem dotované železniční linky. Českým drahám v roce 2019 končí desetiletá smlouva. Aby si Jančura co nejvíce uvolnil ruce, ohlásil minulý týden i zrušení několika tras svých žlutých autobusů.

„Je to chvíle, na kterou čekám už deset let. O jaké vlakové linky budeme usilovat, ale nyní neřeknu, to je tabu,“odbyl diskuse na téma svých železniční­ch plánů.

Příliš smělé plány

Taxislužba v Praze představov­ala pro Jančuru prestižní výzvu, byť bylo vždy jasné, že jde v rámci jeho byznysovéh­o záběru spíše o okrajovou záležitost. Plány brněnského byznysmena v pražské službě byly vždy smělé. Zavedl GPS sledování jízdy, aby zákazník mohl sledovat naplánovan­ou trasu a nedočkal se překvapení v podobě drahé okružní jízdy.

Nakoupil luxusní bílé limuzíny Audi, později pak flotilu doplnil vozy Škoda Octavia na stlačený zemní plyn. Nejprve řidiče zaměstnáva­l, což šlo zcela proti zaběhnuté praxi v taxislužbě, ale brzy poznal, že je to přespříliš drahé, a přešel na systém OSVČ. Řidičům pak auta pronajímal.

Ale ani poté se mu nezačalo v taxislužbě dařit. Jeho Tick Tack nikdy nesehnal tolik řidičů, na kolik Jančura myslel. Dosáhl sotva třetiny ideálního počtu zhruba 600 šoférů.

Věřil i tomu, že příjmy jeho taxíků ovlivnily některé nekalé praktiky v branži. „Je těžké uspět v oboru, v němž je podíl šedé ekonomiky. Hodně jsem si sliboval od další vlny EET, která měla u taxislužeb přijít v březnu, ale došlo k jejímu odložení. Chtěli jsme v Praze změnit taxislužbu, vytvořit tlak, aby řidiči přestali okrádat cestující a stát. Myslím si, že se nám podařilo kvalitu zvýšit,“rekapitulo­val Jančura.

Jančurovy značky zůstanou

Jeho odkaz v Praze ale úplně nezmizí. Značky Tick Tack a Green-Prague (pro octavie na plynový pohon) si jejich nový majitel ponechá.

„Zachováme je, jelikož se jedná o doplnění našich flotil Nejlevnějš­í taxi, Taxi Praha, letištní značky 14007. Aktuálně jsme největší taxislužba v Praze. Díky tomuto nákupu budememít bezmála tisíc vozidel, což potvrdí naši pozici lídra na trhu s přepravou osob,“říká šéf Taxi Praha Milan Štědra.

„Samozřejmě se jedná i o velký závazek vůči klientům a k zachování kvality,“ujišťuje závěrem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia