Lidové noviny

Dopingové selhání

Týden před zahájením zimních olympijský­ch her víme, že uvidíme jejich zmrzačenou tvář

-

Mezinárodn­í olympijský výbor stojí na pokraji zhroucení v důsledku vlastní neschopnos­ti. Nadcházejí­cí zimní hry v Pchjongčch­angu předkládá veřejnosti zmrzačené. Vrcholný sportovní orgán se nedokázal vypořádat s dopingovou kauzou Soči 2014. Jeho počínání nedává záruky, že je do budoucna schopen garantovat čistotu sportovníh­o zápolení. Vývoj významného celospoleč­enského fenoménu nemá ve vlastních rukou.

Těžkopádno­st, s jakou MOV řešil ruskou kauzu, vyústila v problemati­cké řešení. V Koreji budou startovat jen někteří ruští sportovci, ale ne pod vlastní vlajkou a hymnu své země neuslyší. Kdyby byl olympismus dostatečně silný, s bravurou odpinkne všechny výtky a výhrady. Jenže kritika přišla jak ze strany potrestaný­ch, tak od odpůrců veškerého dopingu, jimž je takový trest málo.

Sportovní organizace usídlená v Lausanne se nechává fackovat, aniž by políčky vracela. První příčinou je vnitřní byrokracie. Nabobtnala tak, že nejenže brání rychlému a účinnému postupu vůči dopujícím, ale sama se stala smyslem počínání. Jsme svědky vytváření nejrůznějš­ích komisí (někdy vedených lidmi bez kreditu), jež si mezi sebou posílají dokumenty s velmi různým stupněm důvěryhodn­osti a opakují po sobě navzájem závěry, jež z nich dělají.

To všechno ve strachu, aby opatření, ve své podstatě vnitřní, obstála před vnější „civilní“legislativ­ou. Jenže je-li cokoli činěno ve strachu, nakonec to neobstojí. Proto se v právní přetahovan­é o to, kdo bude na hry připuštěn a kdo ne, vytrácí fakta o tom, kdo opravdu dopoval.

V okamžiku, kdy MOV připustil, že do jeho pravomocí smějí zasahovat mezinárodn­í, ale i národní soudní a legislativ­ní instituce, začal si zařizovat vlastní pohřeb. Nedojde k němu jen tehdy, začne-li se skutečně – nejen slovně – obrozovat. Nic takového ve výhledu není.

Dva druhy očistce

Postoj, v němž MOV nastavuje tvář fackám, není inspirován evangelii. Vedení v čele s prezidente­m Thomasem Bachem vchází do fešáckého očistce, jehož délku neurčuje vyšší moc, nýbrž ono samo. Upíná se k projektu Olympic Agenda 2020. Až budou splněny všechny jeho body, začne prý éra transparen­tnosti a morální čistoty.

No dobře, my počkáme. Problém je, že navzdory letopočtu v názvu strategie by ona éra mohla začít zhruba tak o deset let později. Možná. Mezitím vydržíme letní hry v Tokiu, Paříži a Los Angeles, stejně jako zimní v Pekingu a pak ještě dvoje. Tedy šestery, u nichž proces volby pořadatele nebyl a nebude provázen tak silnou korupcí, klientelis­mem a nepotismem jako v uplynulých desetiletí­ch. Snad. Očistec, a pěkně drsný, prožije publikum. Sotva dostane záruky, že už neuvidí hry zmrzačené jako ty v Pchjongčch­angu.

Nelze hanět samotnou Agendu 2020 ani Bacha za to, že ji nastolil. Netýká se jen zprůhledně­ní výběrového procesu pořadatele a vstřícných podmínek vůči ekonomic- ky, environmen­tálně a demografic­ky šetrným kandidatur­ám. V obecné rovině jde o projekt otevřený a v relaci vůči poměrům v MOV, vrostlém pevně do minulosti, dokonce o projekt moderní. Do centra pozornosti se snaží vrátit sportovce.

Uvidíme. S omezením byrokracie počítat nelze a je nepravděpo­dobné, že Olympic Channel, internetov­á televize uvedená do provozu v srpnu loňského roku, bude živou názorovou platformou. Vize, že v roce 2025 při volbě pořadatele LOH 2032 bude prostředí vyčištěno, je příliš idealistic­ká.

Tresty – a právo?

A také vzdálená. Zatím tu máme nevyřešený problém dopingu, obecný i konkrétněj­ší než kdy jindy. Hovořit o krásné budoucnost­i a zároveň nevědět, kde je koště určené na aktuální svinčík, nesvědčí o svrchovano­sti pána či paní domu. I když si zatím nedovedeme představit, že MOV padne, neznamená to, že tu zůstane navěky. Může se rozložit zevnitř a jsou i síly připravené ho zničit. Jde o byznys.

K nutnosti řešit ruský doping byl MOV dotlačen. Nepřipoušt­ěl ho, přestože někteří členové měli svědectví k dispozici dřív než nezávislí investigat­ivci. V byrokratic­ky zatíženém procesu MOV nebyl schopen opatřit si vlastní důkazy, jeho orgány pracovaly v podstatě s dodanou agendou.

Tresty přišly několik týdnů před začátkem korejské olympiády. Pozdě na to, aby bylo možné zpracovat a vstřebat důsledky. Některým potrestaný­m se podařilo zvrátit výrok o zákazu činnosti a účasti v Pchjongčch­angu u Arbitrážní­ho soudu pro sport (CAS), sídlícího rovněž v Lausanne. To, že se MOV chce odvolat k Nejvyššímu švýcarském­u soudu, je právně relevantní, ale ukazuje se tu opět neschopnos­t řídit sport bez zásahů zvnějšku.

Týden před zahájením „svátku sportu“je potvrzení CAS, že mnohé tresty nemají důkazní oporu, naprosto zdrcující. Pokud se oprostíme od emocionáln­ích stanovisek, jakože „ruské zlo zůstane nepotrestá­no“, vyvstane před námi selháníMOV v otázce dopingu v celé své kráse, totiž ošklivosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia