Lidové noviny

Vláda je rodinná firma.

-

Andrej Babiš (ANO), premiér v demisi, už podruhé hledá ve sněmovně podporu pro svou vládu. Prezident mu přislíbil, že si s tím může dát načas. Jeden z tichých partnerů, o které Babiš svůj tým opře, už je v podstatě domluvený, toleranci mu dají komunisté. Jako třetí do party přibude buď ČSSD, nebo SPD. „Jednáme o nějaké toleranci a to neznamená, i kdyby to nastalo, že KSČM nebo SPD budou mít nějaký vliv na naše vládnutí,“tvrdí.

LN Nemrzelo vás po volbách, že nestojíte na Zemanově pódiu s Milanem Chovancem, Martinem Nejedlým a dalšími?

Ne, co bych tam dělal?

LN Znovuzvole­ný prezident tam měl své spojence.

Nemyslím si, že to organizova­l pan prezident. Takové věci nedělá. Gratuloval jsem mu telefonick­y. Jeho oslava vítězství nebyla na pozvání. Přišel tam, kdo potřeboval.

LN Proč tam podle vás přišel šéf ČEZ Daniel Beneš?

Asi aby ukázal, jak dobré má kontakty.

LN Byla to z jeho strany demonstrac­e síly, aby vám ukázal, že ho jen tak neodvoláte?

Podle mě to přeceňujet­e. Nemyslím si, že se prezident nechává ovlivnit těmito lidmi. Vůči ČEZ jsem byl kritický, takže mě jeho účast ani nepřekvapi­la.

LN Při pohledu na Zemanovo vítězné pódium nejednoho pozorovate­le napadlo, že to bude hradní skupina, která ponese reálný vliv. Nebudete teď jejich loutkou?

To určitě ne. (smích) Nejsem ničí loutka, maximálně loutka mých dětí nebo manželky.

LN Když teď přijde Zeman s návrhem, abyste do vlády vzal jeho spojence, co uděláte?

Hrad po mně nikoho nechce. Pro mě je Hradem pan prezident a ten mi nerozkazuj­e, koho mám dát do vlády.

LN Ani jeho kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý, kteří vás už před volbami vyhledali a zajeli za vámi?

Ano, stalo se jednou, že pan Mynář chtěl schůzku.

LN Jaké to je, když prezident místo sebe vyšle posly?

Nebylo to tak, že by je za mnou vyslal pan prezident. Pan Mynář chtěl schůzku, tak jsem mu vyhověl. Vyslechl jsem je, ale o ničem jsme nejednali. To je vše.

LN Nelitujete, že hnutí ANO podpořilo Zemana, který nyní bude diktovat pravidla hry?

Nemyslím si, že prezident bude diktovat hru. Slíbil, že mi dá druhý pokus. Věřím, že přístup ke mně nezmění.

LN Představte si, že Hradu nevyhovíte v nějakém personální­m přání. Prezident si vezme do ruky zprávu OLAF a řekne vám: „Milý Andreji, zrovna si čtu ve zprávě OLAF, která zmiňuje docela silná podezření.“Co mu pak na to řeknete?

Prosím vás, dejte mi pokoj s OLAF. Moje bývalá firma k tomu napsala dopis a stanovisko šéfovi tohoto úřadu, stěžujeme si u evropského ombudsmana a jedna ze stíhaných osob podala žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Tak si to přečtěte.

LN Důležité především je, že tu v České republice běží trestní řízení, které se případem zabývá.

Jednotlivé orgány od sebe opisovaly, OLAF citoval z auditu udavače, který podal anonym a celou aféru spustil – a v Bruselu lobboval proti mně.

LN I když někdo podá anonymní trestní oznámení, neznamená to přece, že takový člověk koná špatně – to je občanská povinnost, pokud má podezření.

Daný člověk (míněn Lukáš Wagenknech­t, kterého si Babiš přivedl jako náměstka pro audit a který dříve působil v interním auditu Regionální rady regionu soudržnost­i Střední Čechy – pozn. red.) pracoval v ROP Střední Čechy, když se dotace přiděloval­a. Když jsem mu poděkoval na ministerst­vu za spolupráci, začal mě permanentn­ě udávat. Dneska pracuje pro vaši kolegyni novinářku, která asi celý život stráví v nenávisti vůči mně.

LN Zpátky k prezidento­vi. Po volbách jste řekl, že v příštích volbách ANO postaví svého kandidáta. Proč jste tak neučinili už ve volbě nynější?

Protože jsme žádného kandidáta neměli.

LN Jak víte, že za pět let ho budete mít?

Pan prezident neměl za stávající politické situace soupeře.

LN Ministr zahraničí Martin Stropnický se ale netvářil, že by mu myšlenka kandidatur­y na Hrad byla cizí.

Mně to nikdy neřekl. Jemným signálům nerozumím. Tak mi měl říct jasně, že chce kandidovat, odmaká to v terénu s kontaktní kampaní a požádá o podporu.

LN Nebylo to celé spíše ze strachu, abyste nepřišel o de facto svého jediného spojence – prezidenta Zemana?

Prezidents­ký post nebyl funkcí, o kterou jsme usilovali. Naším primárním cílem byla a je vláda. Chceme lidem ukázat, že vláda může fungovat v jejich prospěch.

LN Proč je tedy příště cíl prezidents­ká volba?

Znovu říkám: nikoho jsme nenašli a stavět kandidáta proti Zemanovi bylo nesmyslné. Kdybychom měli prezidents­kého kandidáta, budete nám za to všichni nadávat – všichni by řvali, že Babiš chce ovládnout všecko. Už vidím ty spekulace, že Babiš chtěl Stropnické­ho za prezidenta, aby mu dal milost. Vy novináři jste vždycky negativní a stále něco hledáte.

LN A co tedy za těch pět let? Naznačujet­e, že to zkusíte vy sám?

Ne, to ne. Pro mě by to nebylo. Mě baví premiér, hlavně v zahraniční politice. V Davosu nereprezen­toval Českou republiku na úrovni premiéra nikdo už 17 let. Během pár týdnů jsem mluvil s více zahraniční­mi politiky než můj předchůdce za celý život. Hlavně s těmi politiky mluvím a jednám, stejně jako teď v Bruselu. Snažím se navázat neformální vztahy.

LN Měly by se podle vás upravit pravomoci prezidenta?

Nemyslím si. Podle mě jsou akorát, nemáme přece prezidents­ký systém.

LN Otázkou je, proč pak máme přímou volbu.

Je dobře, že máme přímou demokracii. Je to lepší, než když si poslanci a senátoři dávají úpla- tek. Vzpomeňte si na rozhovor v roce 2008 mezi kmotry. Lidi při jejich volbě nikdo nezkorumpu­je. Účast 66 procent byla super.

LN Lidé pak mohou cítit frustraci, protože od prezidenta čekají, co jim nemůže splnit.

Prezident je a vždycky byl největší symbol, už od dob Masaryka. Proto prezidenta volilo víc lidí než poslance. Špatné je, že je společnost tak rozdělená.

LN Nemůže za to právě přímá volba?

To se stalo už ve sněmovních volbách, kde se hlasovalo proti hnutí ANO. Ne, já si stejně myslím, že je objektivně­jší a dobře, že lidi mohou volit prezidenta. Je to lepší, než když to mělo v ruce 281 poslanců a senátorů. Pro lidi je důležité mít pocit, že měli šanci svým hlasem něco rozhodnout – a ne že to za ně udělají nějací lobbisté a korupčníci. Přijde mi, že přímá volba prezidenta posílila naši demokracii.

LN Předseda KSČM Vojtěch Filip zmínil, že s některými programový­mi body je třeba počkat na ČSSD, neboť ústavní změny se dají dělat minimálně se 120 poslanci. O jaké změny ústavy jde?

Za nás tam je jednokolov­á volba do Senátu. Dále přímá volba starostů a zákon o referendu.

LN Pro tyto ústavní změny by podle vás mohly hlasovat ANO, ČSSD, KSČM a SPD? To se rozhodne až ve sněmovně. O referendu mluvili i Piráti.

LN Budou otázky, o kterých referendum nebude možné uspořádat? Především ty týkající se členství v EU a NATO?

Určitě, chtěli bychom zavést podstatně větší kvorum na účast a měly by být otázky, o kterých by se nemělo hlasovat. O EU by se hlasovat nemělo. My ale ještě nejsme tak daleko, abychom to takhle ladili. Zatím jsme si jen řekli, že obecně zákon o referendu se ve vícero zemích Evropy používá a není důvod jej nepřijmout.

LN Naznačil vám některý z evropských politiků, že by se jim nelíbilo, kdyby se do vlády vrátili po třiceti letech komunisté?

Nevrátí se do vlády. Nebudou ve vládě.

LN I tím, že byste o KSČM svoji vládu opřel, byste ji do jisté míry legitimizo­val. Strana by se dostala k vlivu, měla by záruky, že si prosadí část programu.

Ale vy jste je tady po revoluci legitimizo­vali. Kdo spolupraco­val první s komunisty? Václav Havel, díky nim se stal prezidente­m. Kdo druhý? Václav Klaus, taky se díky nim stal prezidente­m. A Paroubek a Kalousek. Všichni a pořád. Buď jste je měli hned zrušit, nebo teď nemůžete říkat, že ti lidi, kteří je volili, jsou méněcenní. Strana nebyla zrušena, a pokud vím, je demokratic­ká. LN Je v tom pořád tabu, které nikdo nepřekroči­l – spolupraco­vat s KSČM na vládní úrovni.

Kalousek to překročil.

LN Nepřekroči­l. Jednal, ale spolupráce se nedohodla. Nikdy na to nedošlo. Opravdu v tomto ohledu chcete být první?

Já stále čekám, že tradiční demokratic­ké strany změní názor.

LN Ty už říkaly, jaké mají podmínky. Lidovci nyní zopakovali svou nabídku, že by mohla vzniknout koalice ANO, ČSSD a KDU a že ve vládě nebude předseda žádné z těchto stran.

To říkají proto, že nechtějí, aby byl ve vládě Babiš. Proč nám to říkají, proč nám mluví do hnutí? Já taky neříkám, že Bělobrádek i Chovanec už měli dávno odstoupit, protože totálně projeli volby.

LN Říkáte to, často.

Říkám to jen jako příklad a nikoli sám od sebe. Reaguji na to, že nám do toho mluví.

LNSám od sebe jste řekl, že sMilanem Chovancem si do vlády nesednete.

Určitě ne.

LN Proč pak oni nemohou říci, že nechtějí jít s vámi?

Já to říkám teď a říkal jsem to i v minulosti, protože s ním mám zkušenost z vlády.

LN Tímto sdělením vysíláte signál do strany, která má těsně před volebním sjezdem.

Pokud vím, pan Chovanec po volbách řekl, že jde do opozice, pan Bělobrádek taky, teď se to změnilo.

LN Jsme už ve druhém pokusu o sestavení vlády, situace se změnila.

Dobře, já to nechám na nich, jen říkám, že snaha oddělit Babiše od hnutí ANO nefunguje. Dívám se, že nepochopil­i, že Antibabiš nefunguje. Dělali to před volbami, dělají to po nich, udělal to pan Drahoš a stále to nefunguje. Proč to dělají? Já to nechápu.

LN Vy si neumíte představit, že by pro ně bylo principiál­ní, že nechtějí být ve vládě s trestně stíhaným člověkem?

Je to účelové trestní stíhání.

 ?? Posílila naši demokracii, domnívá se Andrej Babiš FOTO MAFRA – TOMÁŠ ?? Přímá volba prezidenta
Posílila naši demokracii, domnívá se Andrej Babiš FOTO MAFRA – TOMÁŠ Přímá volba prezidenta
 ??  ?? S PREMIÉREM HOVOŘILI
S PREMIÉREM HOVOŘILI

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia