Lidové noviny

Nekonečno mezi nulou a jedničkou

-

Opět se těšíme na epochální skok. Na cestě ke kvantovým počítačům má v brzké době dojít ke dvěma zásadním technologi­ckým průlomům.

Kvantový počítač nevyšle do bludiště jednoho jediného, ale jednoho zmnoženého, a přesto jediného panáčka. Tento multipanáč­ek prochází všemi zákoutími a v krátkém čase vyjde na druhé straně ven.

Základ klasické výpočetní techniky je tedy onen bit, elementárn­í jednotka informace. V kvantové výpočetní technice je to qubit. Bývá znázorněn jako koule, nahoře má stav dejme tomu nula, dole jedna a na povrchu koule jsou jakési mezistavy typu „skoro jedna“a „skoro nula“.

Jednoduché? Na papíře ano.

Kvantová praxe

V Burnbay v Britské Kolumbii v Kanadě sídlí od roku 1999 firma D-Wave systems. Ve svém logu má tu pomlčku mezi D a W jaksi neurčitou: už tím naznačuje, že se prakticky zabývá vývojem a výrobou kvantových počítačů. Před jedenácti lety předvedla šestnáctiq­ubitový procesor a v listopadu 2007 osmadvacet­iqubitový procesor. Tím byl zahájen běh na velkou vzdálenost s kvantovým počítačem v cíli. Účastní se ho mnoho běžců a leckterá jména dobře známe. Stranou nestojí Jet Propulsion Laboratory z Pasadeny, klíčový dodavatel motorů pro NASA. Google se přidal v roce 2009, o dva roky později vzniklo D-Wave One, pokusný 128qubitov­ý počítač komerčně prodaný, koupil ho Lockheed Martin. A opět se zde osvědčuje Mooreův zákon o exponenciá­lním růstu výpočetníh­o výkonu: co dva roky se násobí počet použitelný­ch qubitů, v lednu loňského roku měl D-Wave 2000Q (zakoupil Google, NASA i Volkswagen) 2048qubito­vý procesor.

Podle Mooreova zákona bychom se tedy mohli co nevidět těšit na to, že budeme mít kvantový počítač brzy doma. Bude to těšení zatím pošetilé z několika důvodů. To, že zařízení pracuje v ultranízký­ch teplotách blízkých absolutní nule (0,015 K), je vcelku technic- ká maličkost, relativně vzato. Předpoklád­á se, že by tento nepředstav­itelně rychlý počítač byl použitelný při zpracování rozsáhlých databází. Proto byl mezi prvními zájemci Google a také v současnost­i je spolu s Microsofte­m citován. Nicméně zatím stoje D-Wave zpracováva­jí testovací úlohy. Výsledky jsou pozoruhodn­é, ale je to, jako kdybychom se radovali z výkonu automobilu stojícího na špalcích.

Proti sobě zde stojí kritici i optimisté. K těm druhým patří Todd Holmdahl. Vede vMicrosoft­u oddělení pro kvantovou výpočetní techniku. „Máme příležitos­t řešit sady doposud neřešiteln­ých problémů,“říká. „Klasický počítač by na to potřeboval dobu životnosti vesmíru.“Skeptičtěj­ší je Mike Mayberry z Intelu, tedy z firmy, která fungující procesory reálně vyrábí. Hovoří o deseti letech dalšího vývoje. „Jsme v éře hračičkaře­ní,“říká doslova.

Zájem Googlu a Microsoftu je snadno pochopitel­ný. Jedna věc je to, čemu se v IT hantýrce říká železo neboli hardware, tedy samotné přístroje, a něco jiného je software. Bill Gates prorazil se svým Microsofte­m proto, že včas nabídl na úsvitu systému PC fir- mě IBM funkční operační systém. To se stalo v roce 1980, kdy Gates vypálil dosud dominantní­mu Digital Research rybník. Google ovládl svým OS Android lví podíl v oblasti chytrých mobilních telefonů, tam Microsoft hrubě zaspal. Obě velké šelmy teď větří příležitos­t a krouží kolem kvantových počítačů.

Použitelno­st je pořád v mlhách, ovšem ta záleží hlavně na softwaru a operačním systému především. Ať to bude fungovat jakkoli, nějaký řád to musí mít a bez operačního systému to nejde.

Ať ale ty velké závody dopadnou jakkoli, netěšme se na kvantový notebook chlazený flaškou tekutého dusíku. Pokud lze vůbec o nějaké praktické použitelno­sti mluvit, pak to nejspíš budou simulace složitých dějů, jako je počasí anebo chemické reakce. Otazníků je mnoho, v jednom ale mějme jistotu: ke zmoudření lidstva kvantové počítače nepřispějí.

 ?? ENIAC, jeden z prvních počítačů, uzřel světlo světa v roce 1946. Lidé tenkrát nemohli tušit, jak budou vypadat dnešní počítače. My zase nevíme, co přijde po nás. FOTO PROFIMEDIA ?? Počítačový pravěk.
ENIAC, jeden z prvních počítačů, uzřel světlo světa v roce 1946. Lidé tenkrát nemohli tušit, jak budou vypadat dnešní počítače. My zase nevíme, co přijde po nás. FOTO PROFIMEDIA Počítačový pravěk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia