Lidové noviny

Není tak zle

-

ta Masarykova demokratic­ká, umírala v domácím morálním hnusu. A i přes dosud neusazený volební prach můžeme už vidět klubat se stejné základy, které hrozí republice naší.

Tehdy to byla „masarykovi­na“, dnes „havloidism­us“. Tehdy se bouřilo proti „cizáckým vyžíračům“, dnes stejně. Proti „kavárenský­m povalečům“, dnes proti pražské kavárně. Proti zastupitel­ské demokracii, dnes už slyšíme ozvěnu. Tehdy proti orientaci na demokratic­ký svět místo toho, abychom se v izolaci tulili doma. Taky je to už slyšet. A tak dále podle zvráceného gusta.

Další vývoj odhaduji takto: Nejdříve prezident Zeman zpevní své spojenectv­í s panem Okamurou. Poté učiní z ČSSD svoji prezidents­kou stranu a následně dá panu Babišovi čuchnout ke své pěsti. Načež nastane čas šňoření

Putna

Středa Baldýnský se do kroje národních zájmů. Skládat se bude z červených trenýrek putinovek, hnědé košile okamurky a že čtyřrohého žlutého klobouku, jaký nosívali čínští správcové provincií. Tak by nás viděl svět.

Dopadnout to však tak nemusí. Ačkoliv „druhorepub­likový“prezident Zeman zvítězil jen o tříprocent­ní prsa, dopustil se nadmuté chyby. Doporučil totiž skoro třem milionům voličů občanské společnost­i, kteří volili proti němu, aby nadále drželi hubu (pardon, ústa). Je mnoho důvodů toho neuposlech­nout, protože je co a čím účinně bránit ataku prezidents­ké vlády v onom podivném národním kroji. Senát, nezávislé soudnictví (o jehož ovlivnění se prezident v onom kroji národních zájmů už pokusil při jmenování soudců), stejně tak nezávislos­t České televize a Českého rozhlasu.

Čtvrtek

Oliva

A není tak zle, protože energie občanské společnost­i, projevená skoro třemi miliony voličů, obránců demokracie a obyčejné lidské slušnosti, se ztratit nemůže. A kdyby prezident Zeman začal cpát panu Babišovi do vlády jeho milé hnědé okamurovce, musíme si vzpomenout, bože netrestej, na Churchillů­v bonmot: Kdyby Hitler vpadl do pekla, mluvil bych lichotivě o ďáblovi!

Takže ještě jednou: není tak zle. Jen nedržet hubu a bojovat, protože je o co a čím. Čas pracuje pro občanskou společnost. Ještě najít nezkušenéh­o politika s výzvou „Češi ať jste kde jste, bojujte!“. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia