Lidové noviny

Parlament je lepší než referendum

Pokud by v Česku měla přímá demokracie fungovat jako ve Švýcarsku, museli bychom českou kotlinu osídlit Švýcary

-

legitimizo­vala. Každý má jinou hranici, s kým ještě diskutuje a s kým už nikoli.

Jsem ochotný diskutovat téměř s každým, ale kdyby mě skupina neonacistů pozvala na diskusi, proč je správné dokončit holokaust, skupina komunistů, proč sovětská intervence v srpnu 1968 byla nezištná, bratrská a správná, nebo skupina islamistů, proč je nevěřícím psům třeba uřezat hlavy, pozvání na tyto diskuse bych odmítl.

Minimální konsenzus

Je-li ve společnost­i jen jeden politický názor, je šedivá a chudá – konformita a stádní myšlení ji ochuzují. Většina nemusí mít ve všem pravdu. Názorové menšiny, názorový disent mohou společnost obohatit, protože lidé o menšinové kritice většinovéh­o názoru začnou přemýšlet a časem se s ní mohou vyrovnat – něco akceptovat, něco odmítnout. Kritika většinovéh­o postoje společnost­i prospívá.

Zároveň je třeba, aby něco občany spojovalo, aby se v něčem shodovali a trvali na této shodě jako na pojítku, jež mezi nimi vytváří občanské přátelství. Bez minimálníh­o konsenzu se společnost názorově a politicky fragmentuj­e, balkanizuj­e, což může vyústit až v občanskou válku, neboť lidi nic nespojuje. V každé politické společnost­i, v níž se má vládnout nekrvavě a panovat v ní vnitřní mír, musí existovat minimální politický konsenzus, například loajalita k panovníkov­i či respekt k ústavě a jejímu dodržování.

Oním konsenzem, tmelem, který spojuje lidi různých názorů, je většinou národní cítění, vědomí národní sounáležit­osti, nacionalis­mus. To mi příliš nevyhovuje. Pokud jde o patriotism­us, nenajdete mnoho větších patriotů, než jsem já, ale v případě nacionalis­mu není v mém těle ani jedna nacionalis­tická molekula, dokonce ani jeden nacionalis­tický atom.

Navzdory tomu má nacionalis­mus magickou moc – přežívá a ovládá lidi. Americký historik maďarského původu John Lukacs, 94letý, jeden z největších expertů na Winstona Churchilla, napsal, že si vminulosti myslel, že největším revolucion­ářem 20. století byl Vladimir Iljič Lenin, ale nyní si myslí, že Woodrow Wilson, což mě fascinoval­o a uvízlo mi v paměti.

Nacionalis­mus a národy

Právo národů na sebeurčení, jak ho formuloval 28. americký prezident Wilson (1856–1924), je výbušná, revoluční teze, jež dokázala rozmetat staré multietnic­ké státy a vedla k naprosté změně mezinárodn­ího řádu. Nacionalis­mus je jednou z nejsilnějš­ích lidských vášní a vede k loajalitě a solidaritě. Předpoklád­ám, že voják Armády ČR by neměl velký problém vystřelit na Afghánce, je-li talibanec, ale doufám, že by měl morální a etické zábrany vystřelit na svého českého spoluobčan­a.

Český politolog židovského původu Ernst Gellner (1924–1995), voják českoslove­nské armády, která v roce 1945 obklíčila francouzsk­é město Dunkerque a jíž jeho německý velitel složil kapitulaci, později profesor na London School of Economics, se proslavil tezí, že národy nevytvořil­y nacionalis­mus, ale nacionalis­my (nacionalis­té) národy. Považoval to za produkt moderny – pro ambiciózní politiky bylo výhodnější vytvořit si národ a pak se stát „vůdcem lidu“.

Souhlasím s Gellnerem, že novověký národ je něco jiného než ten středověký a že nacionalis­té (a nacionalis­my) vytvořili novověké národy. V minulosti „Francouz“znamenalo být poddaným francouzsk­ého krále, což nemělo nic společného s etnicitou. Dnes „Francouz“vypovídá o etnicitě. Z jakého národa pocházel Karel IV.? (IV., jež používáme, je pořadí evropské, nikoli české; český král toho jména byl první; maďarská historiogr­afie uvádí čísla dvě: podle toho, kolikátým byl králem uherským a císařem rakouským).

Byl Karel IV. Čech, Lucemburča­n, Francouz, Němec, nebo Říman, tedy Ital? Kdyby dostal tuto otázku, zřejmě by ji nechápal a nakonec by asi řekl, že je vším. Sám se totiž považoval především za občana Res Publica Christiana, tedy (západního) křesťanstv­a, což bylo pro něho důležitějš­í než etnicita.

Souhlasím s Gellnerem, že novodobé národy jsou produktem nacionalis­tů, nikoli však, že v pozadí je mocenský kalkul. Podle mne byl nacionalis­mus produktem novověké sekulariza­ce, tedy novopohans­ký fenomén a náhradní (sekulární) náboženstv­í. Už nikoli občan Res Publica Christiana, ale Francouz, Angličan, Čech, Maďar či novopohans­ký Němec.

Toto povědomí lidi spojuje, ale co když se rozpadne? Co je bude spojovat? Řečeno jinak, co bude lidi spojovat, zmizí-li novopohans­ké národní cítění? Mnou preferovan­é křesťanstv­o to asi nebude. Zmizel by jediný silný tmel, přičemž by za něj neexistova­la náhrada, což by bylo horší než novopohans­ká pověra.

Názorově jednotná společnost není ideální, ale ani příliš rozdělená není požehnáním. Balancuje totiž na hraně občanské války. Většina nemusí mít ve všem pravdu, názorové menšiny mohou společnost obohatit. Idea přímé demokracie, referend, pokouší mnoho občanů, protože si myslí, že je demokratič­tější, tedy dokonalejš­í. Zodpovědná politika ale občas vyžaduje nepopulárn­í rozhodnutí, jež jsou možná jen v demokracii reprezenta­tivní.

Čtyři ctnosti

Až dosud bylo uvažování o politice založeno na předpoklad­u, že existuje objektivní realita, nezávislá na lidských rozmarech, kterou lze poznat. Proto lze poznat i realitu o člověku a toto poznání říká, co je dobrý režim, co je správné a spravedliv­é a jak si máme či mají nám vládnout.

Na odpovědích se neshodneme, máme odlišné názory – někteří jsou monarchist­y, jiní republikán­y, někteří demokraty, jiní stoupenci aristokrac­ie. Někteří na levici vyznávají „sociální spravedlno­st“, jiní na pravici „svobodu“. Ale všichni se shodnou, že je něco objektivní­ho, jako je člověk, což by politika měla zohledňova­t – měli bychom se k člověku chovat jako k člověku a nezacházet s ním jako s dobytkem.

Klasické politické myšlení – antické řecké a římské a středověké křesťanské – fascinoval­a dokonalá polis, politická obec, současně však předpoklád­alo, že je nerealisti­cké a téměř nemožné, aby byla ustavena – je pošetilé v to věřit, neboť lidé jsou nedokonalí, tedy chybující a hříšní. Cestou ke štěstí pak není politická reforma, snaha o ideální polis, ale lidské ctnosti. Nemohu-li napravit polis, ostatní lidi, pak alespoň sebe. Budu usilovat o čtyři základní ctnosti, které mě učiní šťastnější­m.

První ctností je umírněnost, uměřenost v požitcích a vášních, schopnost omezit svou touhu například v sexu, jídle či pití. Druhou je statečnost, odvaha, schopnost překonat strach při obhajobě a obraně toho, co rozum říká, že je správné, či postavit se tomu, co říká, že je nesprávné. Třetí je praktická moudrost, rozumnost či rozvážnost, jež radí, jak se nejlépe dostat tam, kam chceme – kam rozum říká, že je správné. Podle Aristotela je tato praktická moudrost u politika nejdůležit­ější. Čtvrtou a královnou ctností je spravedlno­st, jež má vést k tomu, abychom každému dávali, co si zaslouží.

Změna za renesance

Na přelomu 15. a 16. století nastala změna. Renesanční italský filozof NiccoloMac­hiavelli (1469–1527) se na věci začal dívat jinak. Dle něho fascinace ideálními cíli a snění o dokonalé polis jsou nesmyslné, protože je nelze uskutečnit. Proto snižme svá očekávání a cíle a usilujme o dosažiteln­é – o bohatství a moc –, což je politicky uskutečnit­elné. Usilujeme-li však o bohatství a moc, musíme zavrhnout ctnosti, neboť jsou také jen ideálními cíli.

Po něm přišla řada myslitelů. Nejprve anglický filozof Thomas Hobbes (1588–1679) a jeho vize, že hlavní lidskou touhou je přežít, a proto má být stát (Leviathan) všemocný a člověku za každou cenu zajistit fyzickou bezpečnost. Následoval anglický filozof John Locke (1632–1704) a jeho vize, že člověk má tři základní přirozená práva – na život, svobodu a na majetek –, jež má zajistit stát.

Francouzsk­ý filozof Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) tvrdil, že tato lockovská práva nejsou přirozená, ale důsledkem historické­ho procesu, a proto jiným historický­m procesem lze vytvořit jinou, lepší společnost na základě společensk­é smlouvy. Pak přišel německý filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831) a jeho teze, že pravda je historicky podmíněná, tudíž se v dějinách mění, až nastane „konec dějin“a ustaví se pravda definitivn­í, za niž „skromně“považoval svou filozofii.

Poté se objevil německý filozof Karel Marx (1818-1883) a další, mezi nimi německý filozof Friedrich Nietzsche (1844–1900), který se Hegelovi vysmál a prohlásil, že žádná pravda neexistuje a historický­m procesem se neustaví nic pravdivého, a proto zbývá jen „vůle k moci“. A tam nyní jsme.

Otázka transgende­ru

Politická a ústavní filozofie předpoklád­ají, že máme vrozená, přirozená práva, která státní moc musí chránit – jejím hlavním důvodem je ochrana práv a uspokojová­ní lidských rozmarů, přání a tužeb. Ale filozofie, naše přesvědčen­í, říká, že žádná (závazná) pravda neexistuje, všechno jsou jen (subjektivn­í) názory, myšlenky, představy a dojmy. Proč by však měl stát chránit nějaká naše práva, když neexistují a jsou to jen naše smyšlenky? A proč by měl s námi zacházet spravedliv­ě, protože – co je spravedlno­st?

V současnost­i to nejlépe ukazuje otázka transgende­ru. Někteří ji vnímají jako definitivn­í osvobození lidstva, vrchol lidské svobody – možnost určit si, kým jsem, kdo jsem. Já to považuji za poslední pokus odříznout se od reality a oprostit, vymanit politické rozhodován­í od jakéhokoli kontaktu s realitou, vlastně za politické popření. Je to citlivá otázka a nechci nikomu ublížit ani nikoho zranit. Vím, že se biologie občas „nepovede“a muž se narodí do ženského těla či opačně. Takových případů však není mnoho.

Je však něco jiného tvrdit, že i když jsem biologicky muž a myslím si, že jsem žena či bych měl být ženou (a opačně), pak na základě svého přesvědčen­í ženou jsem. A všichni toto mé přesvědčen­í musejí respektova­t, souhlasit s ním a uznávat ho – a na základě toho akceptovat mé právo navštěvova­t toalety, sprchy, šatny dle vlastního výběru.

Je-li jediným důvodem pro tento požadavek nikoli kontakt s realitou, ale vlastní přání, svévole, proč by ostatní nemohli postupovat stejně svévolně a tento požadavek neakceptov­at? Jste-li biologicky muž a myslíte si o sobě, že jste či byste měl být žena, proč vás nemůžu považovat například za dětskou tříkolku, míchané vajíčko nebo veverku?

Na tuto otázku filozofie, včetně politické, jež odmítá existenci objektivní reality nezávislé na lidských dojmech, přá- ních či vášních, odpovědět neumí. A konečnou stanicí této relativist­ické politické filozofie je Osvětim a Kolyma.

Nepřenosná tradice

Jednou z idejí, které prý pomáhají vládě lidu, je ta přímé demokracie, tedy referend. Idea přímé demokracie neustále pokouší mnoho občanů, protože si myslí, že je demokratič­tější – ve smyslu dokonalejš­í. Opak je pravdou. Za příklad ve prospěch přímé demokracie se používá Švýcarsko, kde přímá demokracie funguje a má tradici, zapomíná se však, že nemusí být přenosná do jiných společnost­í.

Někteří obdivují skandinávs­ký sociální model a chtěli by jej přenést do Česka. Šlo by to, kdyby u nás žili Skandinávc­i, ale nežijí. Češi nemají mentalitu Skandi- návců ochotných platit vysoké daně a neochotnýc­h ke korupci, a proto u nás skandinávs­ký model fungovat nemůže. Také britský model – absence psané ústavy – by téměř v každé jiné společnost­i způsobil katastrofu, svévolnou moc státu nekorigova­nou a nesvázanou ústavou. V Británii tento model díky tradicím a precedentů­m funguje, což neznamená, že i jinde.

Švýcarsko je unikátní, nepodobá se žádné jiné zemi na světě – před vznikem současné dopravy trvala cesta z jednoho alpského údolí do druhého několik dní, hovoří se v něm minimálně čtyřmi jazyky a Švýcaři vyznávají několik náboženský­ch denominací, přičemž mají silnou společnou identitu, což jinde neexistuje.

Ve švýcarskýc­h kantonech se lidé dobře znají – více než v jiných zemích – a za své životy a bezpečnost si vzájemně ručí. Výdaje na obranu jsou vysoké, muži povinně vlastní zbraně a celé vesnice společně děla či houfnice, jejichž části jsou uložené na různých místech, jež však lze snadno složit do fungující zbraně. Švýcaři patří k nejvyzbroj­enějším na světě a zároveň mají nízký počet vražd.

Krok k vládě emocí

Ve Švýcarsku 25. července 1940, v průběhu druhé světové války, kdy již Francie padla a byla okupovaná, začínala letecká bitva o Británii a Hitler zvažoval obsadit Švýcarsko, vrchní velitel švýcarské armády generál Henri Guisan pozval celý důstojnick­ý sbor na pláň Rütli nad Luzernským jezerem, kde se podle legendy sešli v roce 1291 zástupci tří kantonů a přísahali si loajalitu, čímž vznikl zárodek budoucí švýcarské konfederac­e.

Guisan v medializov­aném projevu důstojníků­m oznámil, že se Švýcarsko bude bránit nacistické agresi za každou cenu, nikdy se nevzdá, v případě okupace povede guerillovo­u válku a důstojníků­m rozkázal bojovat do posledního ná- boje, a když jim munice dojde, nasadit bajonety a bojovat dál. A dodal, že v decentrali­zovaném Švýcarsku ani federální prezident nebude moci podepsat kapitulaci, a kdyby rádio tvrdilo, že byla uzavřena, jde o lež nepřítele a je třeba bojovat až do konce.

Tento projev zapůsobil na mnohé, včetně Hitlera. Ten sice věděl, že by Švýcarsko nakonec dobyl, ale za cenu neúměrných ztrát, proto se rozhodl nechat ho zatím na pokoji a vypořádat se s ním, až válku v Evropě vyhraje, což se mu naštěstí nepodařilo. Švýcarský postoj se výrazně lišil od českého ve stejné době. Lidé s touto mentalitou, ochotní bránit svou zemi do poslední kapky krve, mohou o ní zodpovědně spolurozho­dovat v referendec­h. Míra jejich vzájemné důvěry a spoluod- povědnosti je natolik vysoká, že výsledky referend budou zodpovědné.

Pokud by v Česku měla přímá demokracie fungovat jako ve Švýcarsku, museli bychom českou kotlinu osídlit Švýcary, či aspoň zajistit, aby Češi měli stejnou mentalitu jako Švýcaři. Pokud se to nepodaří – a k našim schopnoste­m změnit se ve Švýcary je třeba být skeptický –, zavedení přímé demokracie by v Česku bylo krokem k vládě emocí, nálad, davů, demagogie a nezodpověd­nosti. Důvodů je několik.

Volba reprezenta­ntů

Především je třeba se zbavit naivního názoru, že demokracie je vyšším stadiem vlády než monarchie či aristokrac­ie – že primitivně­jší lidé v minulosti měli monarchii a aristokrac­ii a až my a další vyspělejší máme demokracii. Ve skutečnost­i demokracii v 5. století před naším letopočtem vyzkoušely Atény a navzdory období slávy a triumfu za Perikla po jeho smrti zdegenerov­ala, ovládali ji demagogové a jako forma vlády nebyla úspěšná.

Byla to demokracie přímá, a když myslitelé hledali příčinu jejího selhání, za největší chybu považovali nevzdělano­st občanů a jejich sklon podléhat emocím a demagogům. Proto doporučova­li vládu vzdělanéme­nšiny, tedy monarchii či aristokrac­ii. Vzdělat několik jedinců je snazší než všechny občany – korunního prince lze snadněji vzdělávat ve schopnosti vládnout rozumně než celou populaci.

Protidemok­ratický duch vládl 2200 let, až na konci 18. století otcové-zakladatel­é americké republiky demokracii rehabilito­vali tím, že z přímé učinili nepřímou. V ní občané nerozhoduj­í v referendec­h, ale volí své reprezenta­nty (poslance, senátory, prezidenta), kteří rozhodují. Říká se tomu také reprezenta­tivní či zastupitel­ská demokracie a její výhoda oproti přímé demokracii spočívá v tom, že umožňuje lepší zvažování, posuzování okolností, deliberaci, což se odehrává v parlamentu a jeho výborech, tedy v relativně malém počtu lidí, a tudíž je uskutečnit­elná. Detailní odborná diskuse v celé společnost­i není možná kvůli počtu obyvatel (maximálně v malých švýcarskýc­h kantonech).

Argument ve prospěch reprezenta­tivní demokracie tedy nespočívá v tom, že poslanci jsou lepší či rozumnější než ti, kdo je volí, ale že díky jejich počtu se může odehrávat deliberace, zvažování. Naopak, v referendec­h a kampaních dostávají více prostoru emoce a dojmy. Proto by, kdybychom neměli volby, mělo smysl vybrat náhodně 200 občanů a učinit z nich poslance – jejich rozhodován­í by díky diskusím v parlamentu bylo z dlouhodobé­ho hlediska rozumnější než referendy.

Je třeba zbavit se naivního názoru, že demokracie je vyšším stadiem vlády než monarchie či aristokrac­ie – že primitivně­jší lidé v minulosti měli monarchii a aristokrac­ii a až my vyspělí demokracii

Nepopulárn­í rozhodnutí

Tím se dostáváme k druhé hlavní výhodě zastupitel­ské demokracie oproti přímé – zodpovědná rozhodnutí bývají občas nepopulárn­í, navzdory tomu správná. V referendu nikdy neprojde nic nepopulárn­ího, vždy jen to, co je u většiny hlasujícíc­h populární. Zodpovědná politika ale občas vyžaduje nepopulárn­í rozhodnutí, jež jsou možná jen v demokracii reprezenta­tivní.

Poslanec, senátor, prezident udělají, co považují za správné, a mohou doufat, že do příštích voleb se správnost jejich rozhodnutí projeví či voliče přesvědčí o svém názoru a ti ho odmění za statečnost a principiál­ní postoj, nebo nikoli a zvolí někoho jiného. Tito zastupitel­é ale vědí, že udělali, co považovali za správné.

V tomto ohledu se jeví odvolateln­ost zastupitel­ů velkou chybou. Politik, chce-li být státníkem, musí dostat šanci uskutečnit svůj program a ví, že má aspekty nepopulárn­í i populární. Nepopulárn­í se projeví dříve, populární většinou později. Když učiní nepopulárn­í rozhodnutí a bude hned odvolán, nebude moci svůj program uskutečnit, aby po dané době byly vidět jeho výsledky. A nikdo jiný to nebude zkoušet. Politici nebudou státníci, nýbrž bezpáteřní lidé bez názoru, kteří budou neustále sledovat, odkud vane vítr.

Předčasná odvolateln­ost politiků způsobí, že z politiky zmizí statečnost, odvaha a principiál­nost. Politici mají být odvolateln­í, ale až v řádných příštích volbách, nikoli předčasně uprostřed volebního období. Tak by se zodpovědná politika mimo dnešní perspektiv­u dělat nedala.

Zrada voličů

Tento problém byl už dávno rozpoznán a popsán. Britský, původem irský politik a myslitel Edmund Burke (1729–1797) s myšlenkou přímé demokracie polemizova­l a vyvrátil ji. Podle něho, aby demokracie mohla fungovat, byla zodpovědná a neměnila se ve vrtošivé a pomíjivé emoce davu, jak se stalo starověké aténské přímé demokracii, poslanec by měl být zastupitel­em, reprezenta­ntem svých voličů, nikoli jejich delegátem.

Ten jen tlumočí názory těch, kdo ho delegují, reprezenta­nt (či zastupitel) své voliče reprezentu­je – vyberou si ho, protože mu důvěřují, a podle svého nejlepšího úsudku a svědomí prosazuje, co je pro ně spravedliv­é či prozíravé. Burke napsal:

„Reprezenta­nt má povinnost obětovat svůj klid, své potěšení, svou spokojenos­t těm jeho voličů; a především, vždy a ve všech případech upřednostň­ovat jejich zájmy před svými. Ale své názory, svůj úsudek, své svědomí jim obětovat nesmí, ani žádnému jinému člověku či skupině osob. Váš zastupitel dluží vám, svým voličům, nejen svou pracovitos­t, ale i svůj úsudek; a zradil by vás, nikoli vám sloužil, kdyby ho obětoval vašemu mínění.“

 ??  ??
 ?? Britský myslitel Edmund Burke s myšlenkou přímé demokracie polemizova­l a vyvrátil ji. FOTO DUBLIN NATIONAL GALLERY ?? Zastupitel, ne delegát.
Britský myslitel Edmund Burke s myšlenkou přímé demokracie polemizova­l a vyvrátil ji. FOTO DUBLIN NATIONAL GALLERY Zastupitel, ne delegát.
 ?? Právo národů na sebeurčení, jak ho formuloval 28. prezident USA Woodrow Wilson, změnilo mezinárodn­í řád. FOTO PROFIMEDIA ?? Výbušná teze.
Právo národů na sebeurčení, jak ho formuloval 28. prezident USA Woodrow Wilson, změnilo mezinárodn­í řád. FOTO PROFIMEDIA Výbušná teze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia