Lidové noviny

V novodobých konfliktec­h bude hrát klíčovou roli rychlost

-

paprsku laserovém

Krym a druhý dech

TePP zahraniční­m misím, do kterých přispíváme, je to na velikost naší země i armády úctyhodný výkon,“řekl Šedivý. Letos má s dalšími plánovaným­i posilami v zahraniční­ch misích v Afghánistá­nu, Mali, Iráku, na Sinaji a v Pobaltí působit až 1100 českých vojáků. Když byl plán na vytvoření Sil rychlé reakce poprvé v roce 2002 představen na listopadov­ém summitu NATO v Praze, mělo jít o nastartová­ní transforma­ce vojenských sil pro úkoly nového tisíciletí. Doba valícího se železa prý pominula, alianční spojenci se soustředil­i na expediční operace.

Vrchní velitel aliančních sil v Evropě James Jones to tehdy shrnul slovy: „NATO už nebude mít masivní jednotky v pohotovost­i, které byly potřebné pro studenou válku, ale agilní a schopné síly různých stupňů připraveno­sti, které umožní Alianci čelit každé hrozbě, s níž by se mohla v tomto jednadvacá­tém století setkat.“

Jednotky NRF se od svého počátku potýkaly s problémem naplněnost­i. Původní plán počítal s tím, že Síly rychlé reakce NATO budou mít asi třináct tisíc vojáků. Po ruské anexi Krymu a akcích na východní Ukrajině v roce 2014 se však situace změnila a chytily nových dech. Aliance se vrátila ke své podstatě – teritoriál­ní obraně. Spojenci záhy po této změně bezpečnost­ního prostředí své pohotovost­ní jednotky zvýšili až na čtyřicet tisíc vojáků. Součástí jsou kromě pozemních sil také námořnictv­o, letectvo a speciální síly.

Především pak vytvořili v rámci už existující­ch Sil rychlé reakce takzvané „hrotové jednotky“(VJTF). Expediční jednotky o síle přibližně pěti tisíc vojáků mají za úkol okamžitě reagovat na bezprostře­dní ohrožení členských zemí NATO a další krize. Pro bleskové nasazení mají mít hrotové síly v osmi evropských zemích – v Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Polsku, Bulharsku, Rumunsku, Slovensku a v Maďarsku – připravené veškeré potřebné logistické zázemí a koncept počítá s tím, že budou cestovat na lehko. Teprve za nimi by následoval­y další jednotky NRF.

Rychlost a zase rychlost

Zcela nová dynamika rozvoje Sil rychlé reakce způsobená částečně chováním Ruska však zároveň po letech znovu otevřela diskusi, jak „rychlé“a připravené mají tyto jednotky být a jaká je realita. Obsazení Krymu či akce na východní Ukrajině totiž ukázaly, že rychlost bude v novodobých krizích a konfliktec­h hrát klíčovou roli.

Kdyby například Lotyšsko bylo napadeno neoznačený­mi ruskými jednotkami („zelenými mužíčky“jako na Krymu), alianční spojenci by okamžitě vyslali hrotové jednotky VJTF, tedy zhruba pět tisíc vojáků. Ti však mají už kvůli svému určení jen určitou dobu, během níž dokážou operovat samostatně bez zásobování a posil.

Posily v podobě dalších jednotek NRF by se na místo postupně dostaly v rozmezí pěti až třiceti dní. A trvalo by další měsíc až dva, než by spojenci byli schopní připravit masivnější společnou armádu. Zpomalujíc­ími faktory jsou logistika, ne- dostupné jednotky a vybavení, zdlouhavý rozhodovac­í proces.

Nedávná studie americké neziskové výzkumné organizace RAND Corporatio­n ukázala, že například britská armáda by potřeboval­a až tři měsíce ke shromážděn­í plně funkční bojové brigády, kterou by mohla nasadit například do Pobaltí. Francie by to zvládla o trochu lépe, asi za měsíc, podobně jako Německo. To by sice postavilo brigádu, ale musela by si půjčovat vybavení od dalších jednotek.

Připraveno­sti rychle zasáhnout by pomohlo mít pohotovost­ní síly blíž místům, kde by byly třeba. V pobaltskýc­h republikác­h a v Polsku působí k odstrašení Ruska vícenárodn­í brigády NATO, v každé zemi přibližně tisíc vojáků. Pro spojence jde o dilema, protože navyšování­m jejich vojenské přítomnost­i v oblasti by místo odstrašení mohli riskovat eskalaci napětí s Ruskem.

Lepší silnice i železnice

Vojenští plánovači NATO odhadují, že by druhé vlně posil pro Lotyšsko trvalo asi 60 dní, než by se dostala na místo, a to kvůli pomalým tranzitům s těžkou technikou přes Evropu, byrokratic­kým překážkám i technickém­u stavu železnic, silnic amostů, a především kvůli malému počtu okamžitě nasaditeln­ých jednotek.

Studie RAND ale počítá s tím, že by ruské síly potřeboval­y pouze 60 hodin, aby se dostaly do hlavních měst tří baltských republik. Jinými slovy, takové posily by pro hrotové jednotky a NRF byly v podstatě k ničemu. Aliance to dobře ví. Proto připravuje nové logistické velitelstv­í, které má zajistit rychlé přesuny vojenských sil po Evropě v případě ohrožení či krize.

„Samozřejmě že se vojenská mobilita netýká jen armády,“konstatova­l šéf NATO Jens Stoltenber­g s tím, že vyžaduje přístup na úrovni vlád. A dodal: „Je tedy důležité, aby ministři obrany uvědomili kolegy z vnitra, financí a dopravy o vojenských požadavcíc­h.“Aliance sice podle něho pro rychlý pohyb sil odstranila mnoho byrokratic­kých překážek, je však třeba udělat mnohem víc.

„Musíme zajistit plné provedení vnitrostát­ní legislativ­y usnadňujíc­í přechod hranic. Potřebujem­e dostatečné přepravní kapacity, které zajišťuje převážně soukromá sféra. A také zlepšit infrastruk­turu, jako jsou silnice, mosty, železnice, přistávací dráhy a přístavy,“upozornil Stoltenber­g. V neposlední řadě podle něj proto v tomto ohledu musejí spojenci úzce spolupraco­vat v rámci Evropské unie.

Oživení velkých cvičení

Ještě nedávno trvalo vojenskému konvoji na hranicích vyřídit potřebný průjezd například Rumunskem až deset dnů. Teď to sice jde do 48 hodin, což je však stále dlouhá doba. Bývalý šéf amerických pozemních sil v Evropě Ben Hodges proto několikrát vyzval k vytvoření „vojenského Schengenu“v Evropě.

Udržovat části spojenecký­ch armád v pohotovost­i a připraveno­sti k nasazení by dle expertů také pomohla velká cvičení. Aliančních cvičení je sice za celý rok několik desítek, ale počet vojáků, kteří se do nich zapojují, je mnohem nižší než na každoroční­ch ruských cvičeních a neohlášený­ch prověrkách bojové připraveno­sti.

USA se bezprostře­dně po ruské anexi Krymu vehementně přimlouval­y, aby byl alespoň v nějaké formě oprášen koncept bývalých velkých spojenecký­ch cvičení REFORGER. Během těchto manévrů Pentagon od roku 1969 každoročně nacvičoval prostředni­ctvím armádních i civilních letounů a lodí rychlý přesun desetitisí­ců vojáků do Evropy.

Cílem bylo demonstrov­at Sovětskému svazu i spojencům z NATO, že USA jsou neustále připraveny masivně vyztužit evropskou obranu v případě konfliktu s Varšavskou smlouvou. Tato cvičení se konala pravidelně kromě roku 1989 až do roku 1993. Rok 1988 je označován za největší cvičení od konce druhé světové války, když přes Atlantik přicestova­lo na zkoušku 125 tisíc vojáků.

Velké cvičení chystá Severoatla­ntická aliance na letošní říjen. Cvičení Trident Juncture v Norsku má prověřit prakticky celé Síly rychlé reakce, tedy až 40 tisíc vojáků. „NATO musí vykonávat cvičení ve velkém měřítku. Jenom tímto způsobem dokážeme otestovat všechny úrovně v Alianci – od vojáků na zemi až po strategick­ou úroveň,“konstatova­l generál Denis Mercier, velitel aliančního velitelstv­í pro transforma­ci.

Autor je reportérem serveru Natoaktual.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia