Lidové noviny

Grandslamo­vý vítěz Korda...

Petr Korda (50)

- ANTONÍN VAVRDA

Kulaté padesáté narozeniny oslavil Petr Korda 23. ledna. Krátce nato vybojoval jeho syn Sebastian (17) titul ve dvouhře juniorky tenisového Australian Open. Ve čtvrtek 1. února pak uplynulo od jeho slavného triumfu na prvním grandslamu sezony dvacet let.

Čas na slavení ale u Kordů v Bradentonu na Floridě příliš není. „Po měsíci a půl jsme byli celá rodina pohromadě asi den a půl. Postupně se zase všichni rozjedou do světa a jako celá rodina se potkáme až na konci března,“začíná Korda vyprávění pro LN a Lidovky.cz.

Syna Sebastiana má nyní u sebe doma, ve středu odletěla k protinožců­m devatenáct­iletá dcera Nelly, kterou tam čeká golfový turnaj, krátce po ní odcestuje nejstarší Jessica (24), rovněž velmi úspěšná golfistka, která se nejdříve zastaví na druhém pobřeží USA za přítelem a poté se potká se sestrou na dvoutýdenn­í asijské túře.

„Všechen ten šrumec je důkazem toho, že se všichni vydali správným směrem, že jsou jejich práce a nasazení ohodnocené,“usmívá se hrdý otec. O dětech, rodině a výchově je ostatně většina z téměř hodinového telefonick­ého povídání. Sám o sobě naopak příliš hovořit nechce.

LN Mluvíme spolu přesně v den, kdy slavíte dvacetilet­é jubileum od triumfu v Melbourne. Kolik lidí vám ho do této chvíle připomnělo?

Těžko říct. Já sám se o své kariéře už moc nebavím. Můj příběh už je zavázaný v knize a uložený ve skříni. Dnes žiji příběh rodiče na plný úvazek. My se omojí kariéře moc nebavíme, nerad žiji minulostí, více řešíme současnost a budoucnost. O tom, co nás čeká, co musíme udělat. Otec mi vždycky říkal, že když chceš přeskočit o tři schody a spadneš, pořádně si natlučeš prdel, když jdeš po jednom krůčku a spadneš, tak se rychle zvedneš a jdeš dál. LN Váš syn si ale vítězné finále s Chilanem Marcelem Riosem připomíná častěji. Sám říkal, že si ho pouští kvůli motivaci minimálně jednou měsíčně.

On si přehrává daleko více zápasů. Dneskamobi­ly dovedou všechno, může si přehrávat všechny zápasy na ATP. Tenis sleduje neskutečně, když se třeba díváme na nějaký duel a je tam hráč, kterého já neznám, Sebastian o něm dokáže vysypat spoustu informací. Tenis se stal jeho koníčkem, což je důležité, protože díky tomu každé ráno vstává a jde na sobě pracovat.

LN Pár měsíců po triumfu na Australian Open před dvaceti lety jste ukončil kariéru. Jak jste zvládl přechod z pozice profesioná­lního tenisty do „normál- ního“života tak, že nemáte například existenční problémy? Řada sportovců tento přechod nezvládne.

Mně v tomto hodně pomohla rodina. Prakticky celý život jsem honil tenisák, o nic jiného se nestaral. Upřímně, je jednodušší být profesioná­lním tenistou než být rodičem. Když jste hráč, máte kolem sebe tým, který na vás pracu- Bývalá tenisová světová dvojka. Na všech grandslame­ch hrál ve dvouhře minimálně čtvrtfinál­e, na French Open v roce 1992 finále, v roce 1998 vyhrál Australian Open. Tentýž turnaj dva roky předtím opanoval také v deblu.

Celkem vyhrál na okruhu ATP 10 titulů ve dvouhře i ve čtyřhře.

Za kariéru si vydělal 10 448 900 dolarů.

Vedle syna trénoval také přes třináct let Radka Štěpánka.

LN Vaše dcery jsou velmi úspěšné golfistky. Jak jde golf vám?

Před pěti jsem odevzdal hole. Ne snad že by mne to nebavilo, ale když jsem si šel zahrát, tak jsem se věnoval sám sobě, zatímco teď mi jde o to, sledovat holky, jak hrají, co dělají, abychom případně mohli jejich hru rozebrat. Jsem u hřiště kvůli nim. A když si občas chci jít zahrát, holí máme v garáži pořád dost. Loni jsem si byl zahrát párkrát přes léto s Pavlem Nedvědem, na konci roku dvakrát třikrát se Sebastiane­m.

 ?? V roce 1998 vyhrál Petr Korda dvouhru na Australian Open. Krátce poté ukončil kariéru. FOTO ČTK ?? Životní úspěch.
V roce 1998 vyhrál Petr Korda dvouhru na Australian Open. Krátce poté ukončil kariéru. FOTO ČTK Životní úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia