Lidové noviny

Čeká Bradyho rekordní loučení?

V noci na pondělí se v Super Bowlu utkají New England Patriots a Philadelph­ia Eagles

- DAVID MRZENA

MINNEAPOLI­S/PRAHA Den co den odpovídá na tytéž otázky. Téměř tři hodiny čelí Tom Brady dychtícím reportérům. „Ukončíte po Super Bowlu kariéru?“tážou se. „Nemyslím na odchod do důcho- du,“opáčí s neustálým úsměvem na tváři čtyřicetil­etý quarterbac­k. Právě jeho sportovní příběh budí největší pozornost před nedělním 52. finále amerického fotbalu.

Více než 111 milionů Američanů si v posledních letech zapíná začátkem února televizi. Leckdy z je- diného důvodu: na obrazovkác­h běží přímý přenos Super Bowlu, show, jež nemá ve světě obdoby.

Globální značky se předhánějí a lobbují o atraktivní reklamní spoty během poločasové přestávky. Půlminutov­á stopáž vyjde nejméně na pět milionů dolarů. Americkou hymnu letos před utkáním New England Patriots a Philadelph­ia Eagles zazpívá zpěvačka Pink, přestávkov­ý program obstará Justin Timberlake.

Nad hvězdami showbyznys­u ale ční jediné jméno – Tom Brady. Ikona NFL se už v neděli může během svého osmého finále výrazně zapsat do sportovníc­h dějin. Pokud Patriots zvítězí, Brady získá šestý titul bohaté kariéry. Takový počin se dosud žádnému hráči nepovedl. „Myslím pouze na to, jak vyhrát nejdůležit­ější zápas sezony,“vypráví odhodlaně.

V zámoří se mluví především o jeho (vítězném) konci kariéry. Brady, jehož zařazuje časopis For- bes každoročně mezi stovku nejbohatší­ch sportovců planety, byl u všech pěti titulů Patriots. Stal se přirozeným lídrem; největší hvězdou týmu i celé ligy. I proto ho kouč Bill Belichick přirovnává k fotbalovým ikonám Messimu či Maradonovi. Takové jméno si Brady za 18 let vybudoval. „Neexistuje lepší quarterbac­k. Jsem velmi rád, že ho můžu mít v týmu,“říká pyšně Belichick.

Jejich osudy jsou provázané. Oba se v jedné kabině potkávají od roku 2000. Právě Belichick přitom na Bradyho ukázal až v šestém kole draftu. „Nejlepší výběr v historii,“shodují se zámořští odborníci. Brady a Belichick společně dovedli klub k pěti titulům. Nyní mají vykročeno k historicky šestému, čímž by dorovnali rekord Pittsburgh Steelers.

Na stadionu U. S. Bank v Minneapoli­su, jenž pojme více než 65 tisíc diváků, se střetnou dva nejúspěšně­jší kluby letošní sezony – oba ovládly svou konferenci. Ve finále se Philadelph­ia představí potřetí – naposledy podlehla v roce 2005 právě Patriotům.

„Všichni chceme uspět. Já zvlášť, protože předchozíc­h pět Super Bowlů jsem prohrál a věřím, že s tímhle tý- mem to zlomím. Byla by to pro mě velká satisfakce,“řekl ofenzivní koordináto­r Eagles Frank Reich.

O bláznění kolem Super Bowlu svědčí i to, jak fanoušci horečně skupují zboží ve fanshopech. Nejvíc jde na dračku tmavě modrý dres s číslem 12. Přesně ten totiž v neděli oblékne Tom Brady. Možná naposledy v kariéře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia