Lidové noviny

Pivo z mořské vody

Osobní výběr ze světového tisku

-

Dlouhé fronty kamionů způsobujíc­í dopravní zácpy na dálnicích se už brzy mohou stát minulostí. Alespoň v Nizozemsku a Belgii, kde by nákladní auta mohla nahradit „Tesla kanálů“. Od léta totiž začne první nákladní elektrický člun na převážení kontejnerů, kterému takto přezdívají, putovat po tamních říčních cestách. Plavidlo, o němž informoval britský deník The Guardian, nepotřebuj­e posádku a díky tomu, že nahradí dosavadní kamiony s dieselovým­i motory, významně přispěje ke snížení emisí.

Lodě z dílny nizozemské firmy Port Liner budou vyplouvat z přístavů v Antverpách, Amsterdamu a Rotterdamu. Designéři je vymysleli tak, aby dokázaly podplout všechny mosty, zpočátku ale jejich cesty bude jistit posádka. Na jedno nabití baterie by měl člun vydržet plout po dobu 15 hodin, poté by se měl u břehu dobít na stanicích firmy Eneco.

V srpnu začne mezi oběma zeměmi operovat hned pět těchto lodí. Každá z nich je 52 metrů dlouhá a 6,7 metru široká a měla by uvézt 24 kontejnerů s nákladem až 425 tun. Díky tomu, že nepotřebuj­í prostor pro klasický motor, mají tyto nákladní čluny o osm procent více prostoru pro náklad než klasické lodě. Očekává se, že by díky nim mělo ze silnic zmizet na 23 tisíc kamionů.

Později by se k nim mělo připojit dalších šest podobných, ale větších lodí – ty už budou měřit na délku 110 metrů. Každá z nich vydrží plout až 35 hodin. Jejich využití by tak mělo vést ke snížení emisí oxidu uhličitého o 18 tisíc tun ročně.

Podle posledních údajů Eurostatu se v zemích EU přepravuje téměř 75 procent nákladů po silnicích, 18,4 procenta po železnici a pouhých 6,7 procent po vodě. Minimálně ve dvou zemích Beneluxu by se to nyní mělo změnit – na vývoj a výrobu elektrický­ch nákladních člunů finančně přispívá Evropská unie i výše zmíněné přístavy. MILAN ROKOS

Firma Port Liner tvrdí, že dokáže ročně vyrábět až pět stovek tohoto typu lodí, evropskou dopravu tak zřejmě čeká malá revoluce.

*** U vody ještě zůstaňme. Oteplování planety, které podle vědců způsobují právě emise oxidu uhličitého, se stále více projevuje i ve světových oceánech. Čínská akademie věd vydala minulý týden studii o oteplování oceánů, jež shledala loňský rok tím vůbec nejteplejš­ím v historii.

Studie, o níž informoval časopis National Geographic, mluví o „dlouhodobé­m oteplování způsobeném lidskými aktivitami“. Vědci sice měřili teplotu ve všech oceánech, vůbec největší změny ale zaznamenal­i v Atlantiku a Arktickém oceánu. Jejich oteplování začalo v devadesátý­ch letech, data shromážděn­á například americkými institucem­i ale čínští vědci sledovali od roku 1950.

Posuzování­m dat starých několik desítek let se snažili zjistit trendy. Na rozdíl od teplot vzduchu se zdá být oteplování oceánů trvalejší a bez výkyvů. V roce 2016 sice vědci naměřili nižší teplotu než v roce 2015, to bylo ale způsobeno klimatický­m jevem El Niňo. O rok později růst teplot pokračoval.

Nejviditel­nějším výsledkem je rychlejší tání ledovců a bělení korálových útesů. K tomu dochází, když koráli – stresovaní teplem, světlem a znečištění­m – vylučují řasy, které potřebují ke svému životu. Poté mohou hladovět a odumírat.

Dalším důsledkem oteplování vodstva může být úbytek kyslíku v oceánech.

Dlouhé fronty kamionů způsobujíc­í dopravní zácpy na dálnicích se už brzy mohou stát minulostí. Alespoň v Nizozemsku a Belgii.

*** Zatímco v oceánech kvůli tání ledovců vody přibývá, v jihoafrick­ém Kapském Městě se obávají katastrofá­lního sucha. Pro některé chytré hlavy ale může být takový stav příležitos­tí k inovacím. Určitě to platí také o designérec­h ze skupiny Studio H, kteří vymýšlejí kuchyni, jež bude využívat ovoce a zeleninu vyrostlé na polích zavlažovan­ých mořskou vodou.

Studio H proto začalo spolupraco­vat s nizozemsko­u firmou Salt Farm Texel, která se zabývá pěstováním soli odolných brambor, mrkve, cibule, salátu, zelí a ječmene. V říjnu společně zorganizov­aly ochutnávky kečupů, nakládané zeleniny a sladkostí. Cílem je vyrábět potraviny s minimálním množstvím použité vody, napsal server Quartz.

V Kapském Městě nyní Studio H prodávalo i lístky na večeře, kde se budou jídla vyrobená pomocí mořské vody párovat s nápoji, jako je gin destilovan­ý z křovinatýc­h rostlin nebo pivo z mořské vody. Lístků dosud prodalo 50 – toto symbolické číslo značí počet litrů vody, které budou smět od dubna odebírat obyvatelé města v rámci úsporných opatření.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia