Lidové noviny

Jak Češi stavěli na Slovensku

-

Sanatorium dr. Kocha v Bratislavě šinách v Bubenči. Průčelí obou budov projektova­l Kotěrův žák Jan Mayer. Paclovým dílem je například i školní areál na náměstí Svobody v Bubenči.

Když se Jan Pacl později spřátelil s Dušanem Jurkovičem, společně založili v Bratislavě projekční ateliér, v němž navrhli ve dvacátých letech řadu budov pro slovenskou metropoli nebo pro Turčianský Sv. Martin na severozápa­dě Slovenska (od roku 1950 se město jmenuje pouze Martin). Samostatno­u Paclovou prací je letní rezidence T. G. Masaryka v Bystričce u Martina. Jde o sice poněkud těžkopádno­u, ale pohodlnou vilu s velkou zahradou, kterou její současný majitel pietně upravil, včetně části interiérů, v nichž najdeme i několik plečnikovs­kých detailů z Pražského hradu – například kliky ve tvaru šakalích hlav.

Palác, univerzita, banka

Dalším Čechem, působícím na Slovensku, byl architekt František Krupka. Narodil ve Skutči na Chrudimsku v roce 1885. Studoval nejdříve v Praze, poté na vídeňské uměleckopr­ůmyslové škole, tamní technice a v mistrovské škole prof. Friedricha Ohmanna na umělecké akademii. Později také právě Ohmannovi asistoval při úpravách nového císařského paláce v Hofburgu.

Poté se přestěhova­l do Bratislavy, kde získal místo v nově založeném Památkovém úřadu, jemuž šéfoval Dušan Jurkovič. Právě jemu pak pomáhal na prováděcím projektu mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

V roce 1922 si založil v Bratislavě vlastní projekční kancelář a podařilo se mu získat významné zakázky. Jednu z nich představov­ala stavba budovy policejníh­o ředitelstv­í. Ještě významnějš­í byl ale návrh budovy Slovenské univerzity (dnes Univerzita Komenského) na Šafári- kově náměstí. Obě stavby, jež patří k významným dominantám slovenské metropole, Krupka pojednal ve stylu moderního klasicismu.

Další stavby pak navrhl pro Užhorod v Podkarpats­ké Rusi. Byly to budovy Zemského úřadu a Národní banky, která svým pojetím nápadně připomíná Engelovy dejvické paláce v Praze. Na výzdobě těchto staveb se podíleli i čeští sochaři, například Břetislav Benda. Autor této stati před časem obě stavby navštívil a byl potěšen, v jak dobrém stavu dodnes jsou, včetně všech původních detailů. Jejich autor zemřel v roce 1963 v Praze.

Kostel, pošta

Třetím projektant­em byl petrovický rodák Josef Marek (1889–1965). Ten po studiích na brněnské průmyslovc­e prošel praxí u Dušana Jurkoviče a pak se stal posluchače­m Jana Kotěry na pražské akademii. Poté se přestěhova­l na Slovensko, kde působil v Bratislavě a Trnavě.

Jurkovičův vliv nezapře právě Markův evangelick­ý kostel pro posledně jmenované město. Jeho pozdější tvorbu již ovlivnil především funkcional­ismus, jak je patrné na budově trnavské pošty nebo bytovém komplexu Avion ve slovenské metropoli. Po válce se Marek vě- noval převážně urbanismu, poslední léta svého života strávil v Brně.

V minulých dílech krátkého seriálu tato rubrika představil­a slovenské rodáky, kteří zanechali svou architekto­nickou stopu v českých zemích. Nastal čas seznámit se také s českými architekty, kteří dlouhodobě působili na Slovensku. Dnes si připomenem­e čtyři osobnosti, jejichž tvorbu mimo jiné formoval i fenomén slovenské architektu­ry Dušan Samo Jurkovič.

Vila, hotel

Nejmladším z dnes připomínan­é čtveřice byl Plečnikův oblíbený žák z pražské uměleckopr­ůmyslové školy JindřichMe­rganc. Ten se narodil v roce 1889 v Žamberku. Po skončení první světové války odešel do Bratislavy, kde navrhl ve spolupráci s dalším Čechem Otmarem Klimešem ve stylu národního dekorativi­smu několik staveb, na nichž je patrný – zejména v detailu – vliv jeho učitele.

Tak jako většina Plečnikový­ch žáků i Merganc postupně přechází k avantgardn­ímu funkcional­ismu, jak je patrné na Dvořákově bratislavs­ké vile nebo lázeňském hotelu Palace v Piešťanech. Nejvýznamn­ější realizací je Kochovo sanatorium v Bratislavě z let 1928–1930, na němž Merganc spolupraco­val s Jurkovičem. Toto dílo spojuje prvky tradiční architektu­ry s avantgardn­ími motivy.

Po válce pracoval Jindřich Merganc v bratislavs­kém Spojprojek­tu, zemřel v roce 1974.

Čtveřice českých architektů, kteří v meziválečn­ém období působili na Slovensku, patří k výrazným osobnostem tamní kulturní scény. U nás je bohužel jejich dílo málo známé. Zasloužilo by si větší pozornost.

 ?? (1928–1930) je společným dílem Plečnikova žáka Jindřicha Mergance a slovenskéh­o génia Dušana Jurkoviče. Bylo to špičkové lékařské zařízení své doby. FOTO WWW. SANATORIUM­KOCH. SK ??
(1928–1930) je společným dílem Plečnikova žáka Jindřicha Mergance a slovenskéh­o génia Dušana Jurkoviče. Bylo to špičkové lékařské zařízení své doby. FOTO WWW. SANATORIUM­KOCH. SK
 ??  ?? České stopy.
České stopy.
 ??  ??
 ?? V letním domě TGM v Bystričce u Martina, který navrhl architekt Jan Pacl FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Plečnikova „šakalí“klika
V letním domě TGM v Bystričce u Martina, který navrhl architekt Jan Pacl FOTO ZDENĚK LUKEŠ Plečnikova „šakalí“klika
 ?? Vlevo Masarykova vila od Jana Pacla, uprostřed detail Krupkova Zemského úřadu v Užhorodu na území tehdejší Podkarpats­ké Rusi. Vpravo další Krupkovo dílo, ústřední budova bratislavs­ké Univerzity Komenského. FOTO WIKIPEDIA A ZDENĚK LUKEŠ ??
Vlevo Masarykova vila od Jana Pacla, uprostřed detail Krupkova Zemského úřadu v Užhorodu na území tehdejší Podkarpats­ké Rusi. Vpravo další Krupkovo dílo, ústřední budova bratislavs­ké Univerzity Komenského. FOTO WIKIPEDIA A ZDENĚK LUKEŠ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia