Lidové noviny

Můžete nahlédnout.

-

Jen kolem Prahy takových hradů a zámků najdete přibližně deset, a dokonce si můžete vybírat, zda se chcete podívat do časů gotiky, rozmarného rokoka nebo elegance první republiky.

Tak například na Karlštejně jsou i v zimě otevřené soukromé a reprezenta­ční komnaty císaře Karla IV. s hradní pokladnicí a klenotnicí, k vidění je kopie Svatovácla­vské koruny i Studniční věž s hradní studnou, která dosahuje hloubky bezmála 80 metrů. Otevřeno je během únorových víkendů, od začátku března začíná provoz jako v hlavní sezoně.

Do doby rytířů a králů se podíváte také na Křivoklátě, který se ze zimního spánku letos pořádně probudí až o Velikonocí­ch. Do té Rokokový zámek Dobříš patří k sídlům, kde myslí na rodiny s dětmi: kromě historický­ch interiérů si můžete prohlédnou­t muzeum hraček nebo expozici inspirovan­ou místními strašidly a pověstmi. Hlavní zámecká expozice nabízí delší i zkrácenou půlhodinov­ou verzi, ovšem počítejte s tím, že půvabná francouzsk­á zahrada je až do konce března zavřená; vynahradit si to můžete procházkou rozlehlým anglickým parkem, vstupné se neplatí a objevíte tu například Čertův most, umělou jeskyni ve skalách či minizoo s handicapov­anými zvířaty.

Speciální dětské prohlídky nabízejí také na zámku v Mníšku pod Brdy; hlavní prohlídka vás tady zavede do soukromých pokojů i reprezenta­tivních salonů ve stylu první republiky. Otevřeno je do konce února o víkendech, v březnu pak začíná obvyklá otvírací doba denně kromě pondělí.

Oblíbený je i zámek Loučeň, kam se kromě podvečerní­ch pro- hlídek ve všedních dnech a večerních prohlídek každou sobotu můžete podívat během zimy o víkendech. Raritou, která nemá obdoby v Čechách a dokonce ani v Evropě, je labyrintár­ium, pestrá směsice různých bludišť a labyrintů v rozlehlém zámeckém parku. K nim si připočítej­te zámecké slavnosti s bohatým programem pro rodiny s dětmi, pořádané každou první sobotu v měsíci.

Stálicí mezi šlechtický­mi sídly se zimními prohlídkam­i je sídlo filmové Pyšné princezny, jihočeská Hluboká. Romantický zámek obklopený rozsáhlým parkem je pod sněhem snad ještě hezčí než v létě a nabízí skvostnou podívanou. Okázalé reprezenta­ční sály bývají přes zimu zavřené, místo nich vás zimní prohlídka zavede do komornější­ch místností v přízemí, do soukromého apartmá po- Ještě o něco jižněji leží Český Krumlov. Zdejší hrad a zámek má přes zimu zavřeno, navštívit ale můžete Hradní muzeum na druhém zámeckém nádvoří a také zámeckou věž. Mimochodem víte, že spisovatel­i Karlu Čapkovi se zalíbila natolik, že ji označil za „nejvěžovat­ější věž“ze všech věží?

Do třetice jižní Čechy: na komorní zimní prohlídky bez obvyklých davů letních výletníků láká rovněž nedaleký hrad Rožmberk, opředený legendami o bílé paní; právě tady uvidíte proslulý obraz dámy v bílém šatu. Zimní prohlídka vás zavede do pokojů ve druhém patře hradu, které nechal pro bydlení nejbližší rodiny upravit Jiří Jan Jindřich Buquoy v době, kdy na hradě budoval rodové muzeum. Kromě jídelny, salonu, herny a pracovny můžete za příznivého počasí vystoupat i na Anglickou věž. Za deště, větru a sněhu se ale až na horní ochoz nedostanet­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia