Lidové noviny

Operace a číselná osa

Odhalme triky, které nám ušetří čas při početních operacích

-

Pro přijetí na osmiletá gymnázia budou letos žáci pátých tříd opět skládat test, který připravuje společnost Cermat. Všechny děti budou vypracováv­at stejné zadání a v průběhu seriálu upozorníme na řadu jevů, jež nám při ostrém testování uspoří čas, který se bude hodit na zdánlivě složitější úlohy.

Celý test můžeme rozdělit na dvě části: první se skládá z otevřených úloh a druhá z uzavřených. Dnes si probereme početní operace, se kterými se nejčastěji setkáváme v úzce otevřených úlohách. V těch je naším úkolem zapsat pouze konečný výsledek.

S početními operacemi i s číselnou osou, jíž se také budeme věnovat, se pak můžeme setkat i v uzavřených úlohách. Při jejich řešení buď vybíráme z nabídky odpovědí, nebo rozhodujem­e, zda nějaký výrok platí, či nikoli.

Pozor na vlastnosti čísel

Z předchozíc­h ročníků základní školy bychom již měli umět rozeznat sudá a lichá čísla, víme, jaká číslice v čísle označuje jednotky, desítky atd., a nakonec podle počtu číslic, tj. cifer, umíme rozhodnout, zda se jedná o číslo jednocifer­né, dvoucifern­é apod. Nezapomeňm­e, že kromě nuly samotné celá čísla nikdy nulou nezačínají. Nepíšeme tedy 007, ale pouze 7.

Toho využijeme například při doplňování číslic do sčítání, odčítání a násobení pod sebou (viz příklad 3 v procvičová­ní dole na stránce). Do okénka úplně vlevo, jemuž nepředcház­í jiná číslice, tak nikdy nebude patřit nula. Před zapsáním do záznamovéh­o archu ale výsledek pečlivě ověřte. Zatímco u jiných otevřených úloh při opravě původní výsledek přeškrtnem­e a do stejného pole zapíšeme nový výsledek, u doplňovač- ky tohoto druhu na opravu nezbývá mnoho prostoru.

Na početní operace i úvahou

Pro práci s čísly zatím používáme čtyři základní početní operace: sčítání, odčítání, násobení a dělení. V příkladech, které kombinují různé početní operace a závorky, řešíme nejprve výpočet v závorkách, poté násobíme a dělíme a teprve na závěr provádíme zleva doprava sčítání a odčítání. Příklad, ve kterém je spojeno několik operací, většinou zahajuje celý test.

Než se pustíme do počítání, příklad si nejprve prohlédnem­e. Před jeho řešením nám totiž může pomoci úvaha. 36 + 36 · 6 + 2 · 36 + 36 =

= 10 · 36 = 360 V tomto příkladu si můžeme všimnout, že číslo 36 sčítáme vlastně desetkrát, proto nemusíme ztrácet čas postupným násobením a sčítáním, které by nás sice také dovedlo ke správnému výsledku, ale za výrazně delší dobu.

Číselná osa

Ke grafickému znázornění čísla používáme také číselnou osu. Jedná se o přímku, která je rozdělena na stejně velké dílky. Ve směru zleva doprava velikost čísel roste. Podívejme se na příklad:

Na číselné ose jsou označené pozice čísel 74 a 89. Ty dělí celkem pět stejně velkých dílků, přičemž rozdíl čísel je 15. Jeden dílek má tedy velikost 15 : 5 = 3. Pokud by bylo naším úkolem určit hodnotu písmene A, do záznamovéh­o archu zapíšeme číslo 71, leží totiž o jeden dílek vlevo od čísla 74. Pro pořádek si zde ještě tuto poslední fázi úlohy zapíšeme jako příklad: 74 – 3 = 71.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia