Lidové noviny

Tribuny bouří. Legenda je tady!

- LIBEREC LUKÁŠ ŠONSKÝ

Do úvodního vhazování zbývá více než hodina a u hlavního vstupu do haly je už slušná fronta. K pokladně ani nemá cenu chodit – vyprodáno. Kdo nesehnal lístek předem, má smůlu. Vítejte v Liberci, na zápase mezi Benátkami nad Jizerou a Kladnem, dost možná nejlákavěj­ším duelem v dějinách první české hokejové ligy.

Plno je i před novinářský­m vstupem, žurnalistů dorazilo hned několik desítek. Hlavně kvůli Jaromíru Jágrovi, ale táhne i příběh Petra Nedvěda. Tedy chlapíka, který v roce 2014 ukončil jako liberecký kapitán kariéru. Teď se na jeden zápas vrátil. Zlomilo ho lákadlo zahrát si proti velkému kamarádovi a stylově se rozloučit s aktivním hokejem.

Padesát minut před zápasem už potkávám v aréně děti a dospě- lé v Jágrově dresu. Asi tříleté holčičce je trikot s logem Floridy Panthers na hrudi až ke kolenům, dva náctiletí kluci u stánku s občerstven­ím mají zase na sobě ten reprezenta­ční. Těch je v hledišti asi nejvíc.

Přijela také parta chlapů napodobují­cí slavné Travelling Jagrs. Vzali si i paruky a stojí těsně za střídačkam­i. Houf fotografů se na ně hned otočí: „Úsměv, prosím. A zasalutujt­e nám!“

Nato nastoupí Benátky k předzápaso­vému rozbruslen­í, Kladenští se soukají z kabiny až o něco později. Jágr vyjíždí na led až mezi posledními a v tu dobu už více než z poloviny zaplněná hala začne bouřit jak o život. Legenda je tady! S kolegou se na novinářské tribuně dohadujeme, jestli to Jágr nezabalí už po prvním střídání. Nejdou mu nohy, protahuje se. Za plexisklem si ho na mobil fotí desítky lidí a z reprodukto­rů se spustí hit Moves Like Jagger od Maroon 5.

Nakonec ale 68 září. Má tři asistence a vždy, když hlasatel přečte jeho jméno, tribuny burácí. Totéž u Nedvěda, který jeden gól dal a na druhý přihrál. Kladno nakonec zvítězilo 7:2.

Jen atmosféra trochu pokulhával­a. Příznivci z Kladna sice občas slyšet byli, sami několikrát ironicky skandovali „ticho jako v kostele“, zbytek haly ale oceňoval téměř výhradně jen Jágra a jeho vyhrané souboje u hrazení nebo typickou Nedvědovu střelu švihem z křídla.

46letý Nedvěd, který je o půl roku starší než Jágr, po závěrečné siréně hodil svůj dres fanouškům a parťáka objal. Hráli proti sobě v NHL a společně za Česko na olympiádě v Soči.

Teď jim vyprodaná liberecké hala tleskala vestoje.

 ?? Na utkání nechyběla ani česká obdoba populárníc­h Travelling Jagrs. FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ ?? Jágrovi fanoušci.
Na utkání nechyběla ani česká obdoba populárníc­h Travelling Jagrs. FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ Jágrovi fanoušci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia