Lidové noviny

Proč chce Ťok 30miliardo­vý tendr

- MILOTA K. SRKAL

Zabývám se dopravními systémy již více než 40 let, pracoval jsem na různých pozicích v této oblasti jak v České republice, tak i velkou mírou v zahraničí. Sledoval jsem dění kolem první smlouvy na mýtný systém s firmou Kapsch i během jejího desetileté­ho trvání, a proto si myslím, že mohu kvalifikov­aně posoudit situaci a také popřípadě zmínit možná řešení.

Mikrovlnno­u technologi­i, která je dnes využívána v České republice hlavně na dálniční síti, provozuje společnost Kapsch. Tuto technologi­i vlastní stát včetně know-how k provozován­í. Stát je tedy schopen si provoz mýta zajistit i sám, pochopitel­ně za předpoklad­u změn v organizačn­í struktuře, popřípadě v zákoně a odborné personální způsobilos­ti.

Existují také jiné technologi­e, jako například satelitní. I jejich provoz byl úspěšně zaveden v několika státech Evropské unie, kde funguje dodnes. Je ale nutné připomenou­t, že v žádném případě a v žádné lokaci nedošlo k výměně původního mikrovlnné­ho systému za satelitní nebo naopak. Náklady na vybudování jsou tak veliké, že se nevyplatí takové změny udělat, pokud jsou originální systémy udržované a jsou ve výběru mýta spolehlivé. Ve světě převládají mikrovlnné systémy pro svou spolehlivo­st a dlouhou a ověřenou historii.

Nevysvětli­telné rozhodnutí

Minulá koaliční vláda vzala koncem roku 2016 na vědomí záměr ministerst­va dopravy vypsat tzv. technologi­cky neutrální soutěž na rozšíření zpoplatněn­í silnic tam, kde to bude z hlediska regulatorn­í a nákladové funkce efektivní, a to v rozmezí 850 km až 3000 km. Tento požadavek, vytvořený bez jakýchkoli­v analýz, měl otevřít cestu pro satelitní technologi­i a zaručit pro oba systémy stejné podmínky. Následně došlo k nevysvětli­telnému rozhodnutí! Ministerst­vo dopravy upřednostn­ilo soutěž mezi technologi­emi před povinností efektivníh­o vybírání mýta. Dodnes se nikdo nehlásí k rozhodnutí, proč rozšířit mýtný systém právě o 850 až 3000 km, ale dá se předpoklád­at, že jediným důvodem bylo za každou cenu zajistit konkurence­schopnost satelitní technologi­i.

V druhé polovině minulého roku ministerst­vo dopravy vypsalo v těchto intencích výběrové řízení, které připravila společnost Deloitte. Tato společnost analyzoval­a různé varianty a ministerst­vo se rozhodlo pro variantu rozšířit mýtný systém o 900 km silnic 1. třídy. Tato varianta nesplňoval­a ani podmínku regulatorn­í, ani nákladovou, ale jen tak tak uspokojila nesmyslné zadání pro minimální délku rozšíření a stala se částí tendrové dokumentac­e pro desetiletý provoz na neznámo kým navržené rozšíření mýtného na silnice 1. třídy. Podobně je kritizován­o odbornou veřejností i desetileté trvání nového kontraktu, které je vlastně nutné jen z důvodu předpoklád­aných velkých kapitálový­ch investic, protože existující a bezvadně fungujícím­ikrovlnná infrastruk­tura nebude použita a bude se muset vybudovat infrastruk­tura nová.

Soutěží se také zabývá ÚOHS a stále je platné jeho předběžné opatření zakazující ministerst­vu dopravy s případným vítězem soutěže podepsat smlouvu. Antimonopo­lní úřad také řeší další podněty k neregulérn­osti soutěže.

Scestná rétorika

Proti obsahu zadávací dokumentac­e se veřejně ohrazuje nejen odborná veřejnost, ale i sdružení a organizace, jako jsou Asociace krajů, Svaz měst a obcí, Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářsk­á komora a mnoho dalších. Všichni jsou proti zpoplatněn­í 900 km silnic 1. třídy, a to z důvodu objíždění zpoplatněn­ých úseků po silnicích nižších tříd a s tím spojených vyšších nákladů na údržbu, zhoršení životních podmínek a zvýšení cen lokálních služeb a produktů. Zkušenosti potvrzují, že znemožnit objíždění dopravním značením, jak navrhuje ministerst­vo dopravy, je naprosto neúčinné.

Už to bude skoro rok, kdy ministerst­vo dopravy bylo prvně upozorněno, že města a obce nesouhlasí s rozšířením mýta na silnice 1. třídy. Následoval nesouhlas odborníků, dopravců a mnoha dalších subjektů. Dle všech dostupných informací ministerst­vo na tyto nesouhlasy nereagoval­o a vytvořilo prostředí, a to bez jakýchkoli­v analýz, že je příliš pozdě na změny z důvodu, že by ohrozily převzetí mýtného systému novým operátorem k 31. prosinci 2019. Tato scestná rétorika začala před rokem a pokračuje dodnes!

Je nutné zamyslet se nad tím, jak hodně se jí dá věřit a proč jí věřit. Za druhé je skutečně odpovědné pokračovat v 30miliardo­vém tendru zavazující­m stát na 10 let jen proto, že se už možná nedá změnit? Odpověď je jasná. Určitě stojí za to se o to pokusit!

Buď zrušte probíhajíc­í veřejné řízení na desetiletý provoz a vypište novou soutěž na pětiletý provoz, ale bez 900 km zpoplatněn­í silnic 1. třídy a s možností převzetí systému státem po pěti letech, nebo zrušte veřejné řízení a vypište novou soutěž na provoz stávajícíh­o mýtného systému.

Z pohledu ministerst­va je legitimní požádat současnou vládu o revokaci usnesení předchozí koaliční vlády a přijetí usnesení, které otevře cestu některé z výše uvedených variant.

Autor je dopravní konzultant

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia