Lidové noviny

Jsme mocnost, hřímal Kim den před ZOH

- PCHJONGJAN­G

V předvečer zahájení zimní olympiády v Jižní Koreji uspořádala KLDR v Pchjongjan­gu vojenskou přehlídku. Oficiálně k 70. výročí vytvoření své stálé armády.

Podle jihokorejs­kých médií bylo defilé menší než v minulých letech a také ho tentokrát nepřenášel­a živě místní média. Nicméně severokore­jská armáda znovu předvedla své mezikontin­entální balistické rakety. Agentura AP uvedla, že k vidění byly nejmocnějš­í severokore­jské strategick­é zbraně, pravděpodo­bně včetně raket dlouhého doletu Hwasong-14 a Hwasong-15. Analytici se domnívají, že tyto rakety, které KLDR loni třikrát úspěšně otestovala, jsou potenciáln­ě schopné zasáhnout pevninské území USA.

Severokore­jský vůdce Kim Čong-un v projevu označil KLDR, která disponuje rovněž jadernými zbraněmi, za „vojenskou mocnost světového formátu navzdory těm nejhorším sankcím“. Armádu vyzval, aby se udržovala ve stavu vysoké bojové připraveno­sti. Jihokorejs­ké zdroje uvedly, že přehlídky se buď jako přímí účastníci, nebo jako diváci zúčastnily desítky tisíc lidí.

KLDR na olympiádu do jihokorejs­kého Pchjongčch­angu vyslala svou delegaci. Oznámení o severokore­jské účasti snížilo napětí na Korejském poloostrov­ě po opakovanýc­h severokore­jských raketových a jaderných testech. Analytici citovaní agenturou AFP uvedli, že Severní Korea chce dvojím přístupem potvrdit svůj status „de facto jaderného státu“, aby si vymohla zmírnění mezinárodn­ích sankcí a rozeštvala dlouhodobé spojence Jižní Koreu a USA. čtk

 ?? Během přehlídky FOTO ČTK/ AP ?? Kim
Během přehlídky FOTO ČTK/ AP Kim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia