Lidové noviny

Zrušit tendr na mýto? Děkuji, nechci

-

Laik se diví, odborník žasne. Po přečtení textu dopravního konzultant­a Miloty K. Srkala: Proč chce Ťok 30miliardo­vý tendr (LN 7. 2.) ale spíš zůstává rozum stát. Odpověď je prostá: protože chci, aby se po roce 2019 vybíralo mýto. Jen připomínám, že je to přes 10 miliard ročně a jakékoli pokusy změnit rok staré rozhodnutí vlády o rozšíření mýta na dalších 900 kilometrů by výběr mýta od roku 2020 jednoznačn­ě ohrozilo či rovnou znemožnilo.

Stát je vlastníkem mikrovlnné technologi­e, kterou dnes využívá k výběru mýta Kapsch. Potud má pan Srkal pravdu, nechápu ovšem, jak dospěl k názoru, že je stát též vlastníkem know-how k provozován­í mýtného systému. Nositelem know-how jsou přece lidé, kteří ten systém provozují – zaměstnanc­i Kapsche. Bez nich jsme v pozici člověka, který si koupil atomovou elektrárnu, ale o štěpení atomu neví vůbec nic. Jediný způsob, jak zajistit, aby stát vybíral mýto sám, je odkup české části Kapsche, ale v takovém případě nám nikdo nezaručí, že zaměstnanc­i nedají výpověď. Další problém je, že Kapsch neprovozuj­e mýtný systém sám. Podstatnou část mu zajišťují subdodavat­elé, kteří by asi rádi spolupraco­vali i se státem, jenže to bychom je nejdřív museli vysoutěžit, a to trvá dlouho.

Ve skutečnost­i bychom museli koupit český Kapsch a s rakouským uzavřít servisní smlouvu, aby mýto vybíral dál. A v tom je jádro pudla, které z textu pana Srkala, ale i z postojů Svazu průmyslu a dopravy či Hospodářsk­é komory čouhá jako sláma z bot. Kapsch, mimochodem člen těchto organizací, to tu deset let vybírá, tak proč to měnit. Zrušte soutěž a vypište novou na provoz stávajícíh­o systému. Kdo ji vyhraje, asi uhodne každý.

Pan Srkal nechápe, proč ministerst­vo upřednostn­ilo soutěž mezi technologi­emi před povinností efektivníh­o vybírání mýta. Já zase nechápu, kde pan Srkal žije. Musí vědět, že se minulá vláda rozhodla vypsat technologi­cky neutrální soutěž, což nejde bez rozšíření mýta. Možná vláda rozhodla více politicky než odborně, ale tak to zkrátka je. Měl jsem snad její zadání ignorovat?

Zvolené rozšíření mýta nebylo mým nápadem a osobně bych dal rozhodně přednost třeba jen polovičním­u. Soutěž jsme ale vypsali podle koaliční dohody a konec minulé vlády neznamená, že jsme zpět v bodě nula. Dodatkem ke smlouvě s Kapschem jsme získali tři roky, ze kterých nyní zbývají necelé dva.

Do vypsaného tendru není možné zasáhnout tak, že škrtneme oněch 900 kilometrů. Museli bychom soutěž zrušit a začít od začátku. Nejprve vysoutěžit projektové­ho manažera, následuje příprava a vypsání samotné soutěže. Ani tím to nekončí. Nový provozovat­el musí dostat čas na převzetí stávajícíh­o systému nebo vybudování vlastního, a to vyžaduje měsíce či spíš rok času.

V probíhajíc­ím tendru jsme tři týdny před otevřením obálek. Nejspíš vůbec není náhoda, že se najednou vyrojilo tolik expertů, konzultant­ů a všelijakýc­h dalších chytráků, kteří navrhují tendr zrušit dřív, než se poprvé v historii dozvíme, kolik je skutečná tržní cena za výběr mýta. Kapsch nám deset let účtoval víc než dvě miliardy ročně, od roku 2016 o půl miliardy méně. Co když se nyní česká veřejnost dozví, že to jde i levněji? Podle Srkala bude lepší to nevědět. Podobně svérázné jsou i jeho názory na zákazové značky. Prý nefungují. Pak by bylo logické je zrušit, stejně jako semafory či závory. Spousta peněz a zbytečné lopoty s vymáháním se ušetří. Osobně to zkoušet nebudu, stejně jako nedám na jeho radu, abych zrušil tendr na mýto. Jen by mě zajímalo, co by navrhl, kdybych to prubnul a ono to jako na potvoru nevyšlo. Možná by mně dal na výběr mezi tím, abych se zastřelil, nebo utopil. Děkuji, nechci. DAN ŤOK

Odpověď je prostá: chci, aby se po roce 2019 vybíralo mýto

 ?? Ministr dopravy za ANO ??
Ministr dopravy za ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia