Lidové noviny

Tento způsob německé velké koalice...

-

Němečtí konzervati­vci asi počítali s tím, že se budou muset lecčeho vzdát, aby vlákali sociální demokraty do další velké koalice. Přesto výsledek jednání překvapil. CDU/CSU se vzdávají ve prospěch SPD nejen ministerst­va zahraničí, ale hlavně nejmocnějš­ího ministerst­va financí, které má také klíčovou úlohu v jednání o budoucích reformách eurozóny.

Leckteří křesťanští demokraté se ptají, zda to vůbec byli oni, kdo vyhrál volby, protože rozdělení ministerst­ev vypadá, jako kdyby vyhráli sociální demokraté, kteří přitom v září dosáhli nejhoršího volebního výsledku v historii. S 20,5 procenta byli o 12,5 procenta za CDU/CSU. SPD dosáhla i některých programový­ch cílů – zvýší se výdaje na penze, školy, infrastruk­turu a širokopásm­ový internet. Nová vláda má zvýšit výdaje na sociální programy, ale díky současným přebytkům v rozpočtu má s přehledem držet veřejné finance vyrovnané.

Sociální demokraté mají nyní tři týdny na schválení velké koalice ve vnitrostra­nickém referendu, kde bude hlasovat všech 460 000 členů. Výsledek je nejistý a určitě bude velmi těsný: mnoho řadových členů nemůže vystát kancléřku Merkelovou a viní ji z neúspěchů strany. Odpor bude ale i v řadách CDU, kde sice žádné referendum nebude, ale i kancléřka bude muset krotit oponenty, kteří se budou tázat, zda těch ústupků nebylo příliš, a to také vzhledem k tomu, že CDU nemá ani post ministra vnitra, který připadl CSU, konkrétně předsedovi Horstu Seehoferov­i. Nehledě na to, že Merkelová bude muset zklidnit i adepty na ministersk­é posty, na něž se nedostalo. Leckdo je též zklamán, že Merkelová neměla odvahu pokusit se o menšinovou vládu.

Nyní ale ještě zpět ke klíčovému vnitrostra­nickému referendu sociálních demokratů. Předseda SPD Martin Schulz, který není kvůli volebnímu výsledku oblíben, na svém postu končí, bude jenom ministrem zahraničí. Zde se nabízí otázka, zda se nespokojen­é členstvo SPD bude cítit nějak ukojeno tím, že Martin Schulz získá hezký, vlivný a prestižní post na závěr politické kariéry. Díky Schulzovi byl také vyřazen ze hry současný ministr zahraničí Sigmar Gabriel, v současnost­i zdaleka nejoblíben­ější člen SPD. Olaf Scholz, starosta Hamburku, který se má stát novým ministrem financí, je pro změnu jedním z nejméně oblíbených politiků SPD a ve volbách měl nejhorší výsledek. Chytrou volbou je na druhou stranu asi Andrea Nahlesová na postu předsedkyn­ě strany, jež je silnou osobností a dobrou řečnicí.

Ale proti tomu všemu se zvedá členská kritika. Šéf mladých socialistů Kevin Kühnert, který vede opozici proti velké koalici, si stěžuje, že všichni mluví o ministersk­ých postech, a nikoli o obsahu dohody. Nahrávají mu průzkumy, podle nichž členy SPD zajímá více obsah dohody než prestižní posty. Takže ještě uvidíme.

Pro Českou republiku není tato podoba velké koalice v Německu vůbec dobrou zprávou. SPD na vlivném postu ministra financí bude vstřícná vůči Macronovým plánům na dvourychlo­stní Ev- ropu či větší integraci eurozóny, jejichž vinou se mohou nečlenové eurozóny ocitnout v jisté izolaci. Česká republika s 80 procenty lidí, kteří nechtějí do eurozóny, asi hned tak naskočit nedokáže. Jistou útěchou snad může být, že koaliční smlouva vysloveně konstatuje, že všechny plány na větší integraci eurozóny a finanční transfery musí schválit Bundestag, což koneckonců před časem konstatova­l i německý ústavní soud. Martin Schulz je povýšený eurokrat, který na sjezdu SPD překvapil poněkud humpolácky pojatou vizí evropského federalism­u (kdo se nepřipojí, toho vyhodíme). Čechy nemá zrovna v oblibě už od dob Václava Klause, stejně jako celou Visegrádsk­ou skupinu. Lze se obávat, že spor o kvóty se právě s ním nemusí vyvíjet nejlépe. Nehledě na to, že SPD je strana velmi pacifistic­ká a protiameri­cká.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia