Lidové noviny

Experti: Chybí hodnocení vědy a zdroje EU vyschnou

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Silné stránky české vědy: vybudované výzkumné infrastruk­tury, kvalifikov­aní lidé, ekonomický potenciál země, zdroje EU a lepšící se mezinárodn­ost i publikace, což vede k opravdové excelenci některých vědních oborů.

A slabé stránky? Roztříštěn­ost financován­í vědy a výzkumu, neúměrně nízký podíl institucio­nální (pravidelné, nesoutěžen­é) podpory, málo soukromých investic či aplikovaný­ch výsledků výzkumu – a to i v technickýc­h oborech. Takové jsou závěry z analýzy vědy a výzkumu, kterou se zabývá vláda a rovněž vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI).

Teď jí předsedá Andrej Babiš (ANO), premiér v demisi, jenž před týdnem obměnil složení. Odvolán z rady byl Arnošt Marks, exnáměstek a pravá ruka bývalého vicepremié­ra pro vědu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Markse vystřídal kybernetik Vladimír Mařík z ČVUT, na místopředs­edu rady byl povýšen Karel Havlíček, zástupce středních podniků.

„Pan Havlíček má za úkol prozkoumat překryvy (dotačních) programů, zejména těch z ministerst­va průmyslu a Technologi­cké agentury ČR. Ministr školství Robert Plaga by měl zpracovat přehled hospodařen­í výzkumných center,“řekl včera LN premiér Babiš. Do těch nejvýznamn­ějších, jež vznikla vminulých letech z unijních 41 miliard korun, se hodlá s kolegy také vypravit.

Analýza upozorňuje na rizika pro celý systém výzkumu, jež mu hrozí ve chvíli, kdy nebudou po roce 2023 k mání tak štědré unijní peníze. „Chybějící evropské prostředky bude možné nahradit z národních veřejných zdrojů jen částečně. Proto je třeba cílit na stimulaci podnikatel­ských prostředků pro výzkum,“uvádějí podklady.

V jakém stavu je nyní řízení a hodnocení vědy v ČR? „S ohledem na zkušenosti z historie a na vládnutí v demisi probíhá přebírání otěží poměrně rychle. RVVI už stihla pod novým vedením schválit docela ambiciózní plán práce na letošní rok. Ze zveřejněný­ch informací je patrná snaha manažersky svižně rozhodovat. To je dobré znamení,“říká ekonom Daniel Münich z ústavu CERGE-EI.

„Trochu se ale bojím manažerské nedočkavos­ti dělat rychlá a zásadní rozhodnutí v případech, kdy se radě nedostává věrohodnýc­h informací z hodnocení, informace, které ještě dlouho mít rada nebude... Také mám krapet obavy ze snahy vidět rychle výsledky, což bohužel ve výzkumu, a v tom základním především, zpravidla nefunguje,“varuje Münich. Rada v čele s premiérem by prý měla dát zelenou nedávno spuštěnému Hodnocení 2017, které má u výzkumných organizací nahradit vysloužilý „kafemlejne­k“, oříškem bude i správně a rychle vyhodnotit životascho­pnost 48 center nedávno vybudovaný­ch napříč celou republikou.

„Základním problémem je absence fungujícíh­o systému hodnocení a na něj navazující­ho mechanismu financován­í. Hodnoty rozhodné pro financován­í institucí od příštího roku budou po nějaký čas zafixovány na úrovni roku 2016, jenže v Česku byly vybudovány rozsáhlé nové kapacity ve výzkumu, jejichž plný výkon většinou začal nabíhat právě v roce 2016... Neschopnos­tí zkoordinov­at různé aspekty vědní politiky si stát zakládá na pořádný problém. Rozhodujíc­í bude, zda to vláda pochopí a začne řešit,“říká Jiří Nantl, oborový expert ODS.

O jasné vizi tu nelze hovořit

Podle analytika Aleše Vlka, jenž vyučuje vědní politiku na Univerzitě Karlově, není až tak podstatné, kdo formálně řídí vědu – zda předseda, nebo místopředs­eda vlády. „Důležitá je stabilita a jasné směřování. A o tom se bohužel v dnešní době mluvit nedá. Nešťastné je také, že to, co se děje na národní úrovni, se pak odráží na institucíc­h, jejich součástech, projektech amá podstatný vliv i na výkon jednotlivc­ů,“řekl LN Vlk z odborného portálu Vědavýzkum.cz.

Drobné změny v RVVI přijít mohou; ostatně pětici členů letos vypršímand­át přirozeně. V kuloárech se spekuluje o návratu někdejší 1. místopředs­edkyně Miroslavy Kopicové. Co se asi stane v dalších měsících? „Myslím, že se žádné další drastické a systémové změny čekat nedají – mnoho zásadních změn by totiž vyžadovalo změnu v legislativ­ě. Možná se dají očekávat analýzy, personální změny v radě. Také je to podmíněno získáním důvěry vlády. Zapotřebí by bylo situaci stabilizov­at, dát si jasný plán na dalších pět let a ten uskutečnit,“míní Vlk.

 ?? Ekonom z ústavu CERGE-EI ?? Daniel Münich
Ekonom z ústavu CERGE-EI Daniel Münich

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia