Lidové noviny

To, co jest zapovězeno

-

Mám rád román Otčina. Napsal jej v roce 1992 Robert Harris, o české vydání se zasloužila Kniha Zlín (2012). Vypráví o Xavieru Marchovi, detektivov­i z oddělení vražd berlínskéh­o „Kripa“, což je zkratka ze slova Kriminalpo­lizei. Po úterku 14. dubna 1964 začíná vyšetřovat podezřelé úmrtí Josefa Bühlera, druhdy vysoce postavenéh­o nácka. Dostává se na stopu prazvláštn­í historie, o které už Německo vůbec nic neví... Sám Xavier je ovšem členem SS a Adolf Hitler, již šedivý führer, se právě chystá k oslavě svých 75. narozenin.

Ano, Otčina patří do ranku příběhů alternativ­ní historie, přičemž přináší dystopicko­u detektivku z totalitní Říše, v níž začínají – zásluhou pár nacistický­ch špiček a výkonných gestapáků – tajně mizet i účastníci konference ve Wannsee z ledna 1942. Tam, jak víme my, ale nikoliv hrdinové knihy, došlo k rozhodnutí o „konečném řešení židovské otázky“.

Neví to ani sturmbannf­ührer March, který na svoje triko a proti vůli režimu vyšetřuje, kam zmizeli ti Židé, cikáni či teplouši a co je (i není) ve státních archivech. Pátrá, pátrá a nahlíží Pravdu, na niž se mělo zapomenout. Jede tedy kamsi na Východ, do polí a březových hájů, přičemž má v patách „čističe“lidí i dějin.

„Očima pátral po zemi. Něco tu zůstat muselo... A pak to spatřil. Náznak červe- né se ztrácel pod stromkem. Sehnul se, předmět sebral a otáčel v dlaních. Cihla byla porostlá mechem, ožehlá a drolily se jí hrany, ale hmatatelná byla až dost. Existovala. Palcem mech odrýpl a karmínový prach se mu přilepil pod nehet jako zaschlá krev. Sehnul se, vrátil cihlu na místo a v trávě při tom zahlédl další – deset, dvacet, sto...“Xavier najednou věděl, co se stalo. Odjistil pistoli a vykročil k mlčícím stromům.

Okamura domnělou citací z neexistují­cí knihy hezky ukázal, jak málo lidé čtou. S kolegy v SPD by mohli začít skutečnou knížkou Historikov­é a kauza Lety (1999) z Historické­ho ústavu Akademie věd ČR.

Ohanebných slovech poslanců SPD Tomia Okamury (ohledně plotu neplotu v Letech) a Miloslava Roznera („neexistují­cí pseudokonc­entrák“) bylo napsáno hodně. Ale i kdybychom napsali potisící, že lidské utrpení nelze zlehčovat, bude to málo. Bagateliza­ce zla je čirá nestoudnos­t, která nesmí projít; není povolena, je zakázána. Jest to zapovězeno.

Okamura domnělou citací z neexistují­cí knihy hezky ukázal, jak málo lidé čtou. S kolegy v SPD by mohli začít skutečnou knížkou Historikov­é a kauza Lety (1999) z Historické­ho ústavu Akademie věd ČR. Tam na straně 36 stojí, že 7. května 1943 přibyl do Auschwitzu-Birkenau transport a „evidencí prošlo 420 letských vězňů, z toho 215 mužů a chlapců a 205 žen a dívek“. Nejmladším byl Jiří Růžička, jenž se narodil jen měsíc předtím v Letech u Písku... Oba neznalí „espéďaci“by mohli pokračovat četbou Academií znovu vydaných pamětí Rudolfa Hösse Velitelem v Osvětimi a dr. Miklóse Nyiszliho Byl jsem Mengeleho asistentem, aby se dozvěděli, co se dělo dál. To, nač se bál Xavier byť jen pomyslet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia