Lidové noviny

Politika pomrkávání

-

Pomrkávání je politická strategie, které se v Česku neobyčejně daří. Má mnoho podob, ale ta nejostudně­jší se týká romského holokaustu a tábora v Letech. Aby mohl politik mrkat, musí nejprve říci něco skandálníh­o, ale uchu části voličů příjemného. Například: „Není to opravdu koncentrač­ní tábor v tom slova smyslu, jak každý z nás podvědomě rozumí slovu koncentrač­ní tábor a vidí Osvětim, Buchenwald a tyto věci.“(prezident Václav Klaus v rozhovoru pro LN 14. 5. 2005) Nebo ještě lépe: „To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam.“(Andrej Babiš ve Varnsdorfu, 1. 9. 2016) Nebo: „V táboře nebyl nikdo nikdy zabit – lidé umírali v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozím­u kočovnému stylu života.“(Tomio Okamura, srpen 2014)

Od skandálníh­o výroku je možné se později trochu distancova­t nebo se za něj omluvit, jak to udělal Andrej Babiš. Adresáti výroku ústup pochopí, jak mají: neziskovky, havloidi, sluníčkáři a podobná pakáž nám zase chce diktovat, co si máme myslet. Ale politik je náš, taky nesnáší cikány, jen to nemůže říkat nahlas. A náš politik pak může jezdit po kraji a mrkat na své voliče: Jasně, Romové, mrk, mrk, rozumíme si, mrk, mrk.

Nekorunova­ným králem politiky pomrkávání je samozřejmě Miloš Zeman. Také díky ní vyhrál nedávné prezidents­ké volby. Pokud jde o romský holokaust, je zdrženlivě­jší než Klaus, Babiš či Okamura a utrpení obětí ani charakter tábor nezpochybň­uje. Jen se vyslovil proti plánu vykoupit sousední vepřín, protože „prosperují­cí firma“má podle něj prosperova­t dál bez ohledu na místo, kde stojí. Ale jinak je současný prezident velký pomrkávač. Třeba když na besedách s občany říká: Zakázali mně používat sprostá slova, mrk, mrk. Volič to chápe: s tímhle týpkem, co mluví jako my, bychom se mohli i ožrat, toho budeme volit.

Současná kampaň Tomia Okamury a jeho partajníků zpochybňuj­ící romský holokaust není ničím jiným než přípravou na další velké pomrkávání. I retardovan­ější Češi již pochopili, že vpád muslimskýc­h barbarů se nekoná, tak je potřeba vybíjet své frustrace na osvědčeném cíli. Pro komunální volby, které budou na podzim, je „černý soused, který zneužívá dávky“, ideálním mobilizačn­ím prvkem.

Politiku pomrkávání čeká zřejmě úspěšná budoucnost. Je odvrácenou tváří sebeuvědom­ění a seberegula­ce společnost­i, která se snaží vytěsnit hanobící rasistické, sexistické, homofobní a další nepřijatel­né výroky. V dobách, kdy státní moc zavelela „cikánský zlořáde, nepracuješ, zavřeme tě do lágru“, nikdo na nikoho pomrkávat nemusel. Lidé, kteří by rádi zavírali Romy do lágrů, dodnes představuj­í velký voličský potenciál. A tak na ně budou někteří politici mrkat, naštěstí spíše z cynismu než z přesvědčen­í.

I retardovan­ější Češi již pochopili, že vpád muslimskýc­h barbarů se nekoná, tak je potřeba vybíjet své frustrace na osvědčeném cíli. Pro komunální volby, které budou na podzim, je „černý soused, který zneužívá dávky“, ideálním mobilizačn­ím prvkem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia