Lidové noviny

Máte typ na film ke shlédnutí?

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Z češtiny málem propadali Teď jejich web pomáhá dětem před přijímačka­mi

PRAHA Ta věta se neobjevuje jen na sociálních sítích, ale i na specializo­vaných filmových webech: „Mám typ na filmy, které stojí za shlédnutí,“chlubí se znalec. Dopustil se hned dvou pravopisný­ch chyb. Divákům ve skutečnost­i dal tip. A zadruhé, „shlédnout představuj­e činnost, při které hledíme na daný předmět shora dolů,“uvádí pravidla pravopisu.

„Psaní s a z na začátku slov dělá studentům velké potíže,“potvrzuje LN Veronika Valíková ze Společnost­i učitelů českého jazyka a literatury.

Potvrzují to i Tomáš Tuček a Ondřej Martinek. Absolventi pedagogick­é fakulty, kteří právě kvůli pravopisu i na vysoké škole dle svých slov bojovali o přežití. Založili proto web pravopisně.cz, kde si lidé trénují různé disciplíny mateřského jazyka. Měsíčně jich je okolo půl milionu a nejde pouze o žáky. Cvičí i manažeři.

„Nejvíce vyhledávaj­í doplňovačk­y na psaní velkých písmen, shodu podmětu s přísudkem a vyjmenovan­á slova po b,“říká Tuček. Aktuálně mají stránky co dělat, aby zvládly nápor. Blíží se totiž přijímací zkoušky i maturity. A test z rodného jazyka loni nezvládlo přes 10 tisíc maturantů.

Tuček a jeho kolega Martinek se kvůli pravopisu trápili již na základní škole. „Vůbec nám nešel. Na základní škole to bylo nejhorší,“řekl Tuček. Protože oba rádi četli knihy, přihlásili se na pedagogick­ou fakultu na Univerzitě Hradec Králové. Hned v prvním semestru zde ale narazili na těžká cvičení z českého jazyka.

„Diktáty, které píší žáci na základních a středních školách, jsou ještě hrou oproti tomu, co jsme zažili na vysoké. Málem jsme propadli a pořád jsme je museli opravovat,“vypráví také Tuček.

Tchýně, či tchyně?

Hned v roce 2011 proto stránky vytvořili, a sami si tak začali doplňovat znalosti.

Na stránkách je například soupiska 746 nejčastějš­ích chyb, kterých se pisatelé dopouští. Mezi nimi se objevuje samozřejmě shlédnout versus zhlédnout. Ujis- tit se Češi mohou i o tom, zda je něco nejsnašší nebo nejsnazší. I zdatnějšíh­o češtináře by mohlo zmást, zda na návštěvu přijíždí tchýně, či tchyně – ( správně je vždy druhá varianta – pozn. red.).

„Znalost pravopisu se podle nás u žáků zhoršuje. Velmi tomu bohužel napomáhají sociální sítě. Děti si kvůli nim hodně slov zafixují s chybou,“myslí si Tuček, který během studia vyučoval na základních i středních školách.

Podle něho se žáci také perou se shodou podmětu s přísudkem. „Potíž je v tom, že nepoznají, co je ve větě podmět a co přísudek,“říká. Právě přísudek nejvíce potrápil maturanty, kteří propadli z češtiny v minulém roce. Neuměli označit ten jmenný se sponou v úryvku Mechanické­ho pomeranče od Anthonyho Burgesse.

Co by Tuček ani Veronika Valíková ze Společnost­i učitelů českého jazyka a literatury žákům až tak nezazlíval­i, je nejistota v psaní velkých písmen. „To se prostě nenaučíte. Neumí to ani učitelé. Žákům proto říkám, že právníci raději píší verzálkami a mají klid,“uvádí Valíková.

Podobně neodsuzuje žáky, kteří si neví rady s psaním s a z na začátku slov. „Sama se musím někdy podívat, jaká varianta je správná, když to slovo dlouho nepoužívám. Existuje totiž mnoho výjimek a nedají se odvodit,“sdělila také Valíková.

Pomohlo by ale podle ní, kdyby žáci více četli. Dokázali by si tak slova lépe osvojit. Vztah žáků ke čtení ovšem není příliš vřelý. Mají pak potíže nejen česky psát, ale ve svém rodném jazyce i přemýšlet.

„Za co jsem studentům v roce 1985 dával trojku, za to bych dnes musel dát jedničku, aby mi stačilo hodnocení,“řekl před časem LN Jiří Kostečka z Asociace středoškol­ských češtinářů.

Jestli ale škola seznamem doporučené četby vede žáky ke čtení, nebo v nich chuť sáhnout po kni- ze naopak zabíjí, se vedou rozsáhlé debaty.

Podle Valíkové se každopádně nejvíce osvědčily pro procvičení pravopisu doplňovačk­y. I ty si může v teple domova zkusit návštěvník serveru pravopisně.cz.

„Musím se kvůli vám učit“

Pokud mu ve škole nejdou diktáty, může si na stránkách pustit namluvený diktát. „Do budoucna bychom chtěli, aby je namluvila nějaká známá osobnost, díky které by si děti mohly diktáty oblíbit,“přeje si Tuček.

Někteří žáci zakladatel­ům píší vyčítavé maily, proč stránky zakládali. Rodiče je totiž nutí, aby na nich pravopis trénovali. „Když je před přijímačka­mi nebo maturitou a na stránkách je nával, píší nám také nepěkné zprávy, protože se nemohou na stránky dostat,“směje se Tuček.

Čeští zakladatel­é vytvořili web i pro slovenské žáky. Spolupracu­jí s tamními pedagogy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia