Lidové noviny

Omluva patří Romům, vzkazují Židé Okamurovi

- JAN HORÁK Více čtěte na www.lidovky.cz.

LETY/PRAHA SPD Tomia Okamury zveřejnila dopis Židovské obci v Praze, jímž se její lídr distancova­l od zpochybňov­ání utrpení obětí v romském koncentrač­ním táboře v letech u Písku. Strana tím chtěla zahladit necitlivá prohlášení, jichž se dopustili její lidé včetně Okamury. Obec ale dokument za upřímný projev sebereflex­e nepovažuje. Představit­elům Romů se pak šéf SPD doposud neomluvil.

„Pan Okamura si napíše, co chce“

„Hnutí SPD naprosto nezpochybň­uje objektivní historická fakta a utrpení lidí, které prodělali v pracovním a sběrném táboře Lety v době druhé světové války. Plánovité vyvraždění Židů, Slovanů a tehdy takzvaného cikánského obyvatelst­va bylo součástí zločinných plánů nacistů na tzv. konečné řešení rasové otázky. Jde o nezpochybn­itelný fakt,“zní klíčová pasáž dopisu, jejž SPD zveřejnila v úterý na facebookov­ém profilu.

Dopis obdržela pražská židovská obec minulý týden. Měl utlumit silnou kritiku, která se na hlavu Okamury a jeho stranickéh­o kolegy Miloslava Roznera snesla kvůli jejich výrokům právě o Letech. Oba hrůzy tábora zlehčovali, Rozner ho dokonce nazval ne- existující­m pseudokonc­entrákem. Okamura své vystoupení později korigoval s tím, že tábor navzdory jeho původním výrokům byl oplocený.

„Dopis jsme přijali s jistou rezervovan­ostí, protože pan Okamura si napíše, co chce. Myslím si, že to je dáno čistě účelem a já osobně k němu mám velkou nedůvěru,“reagoval pro server Lidovky.cz předseda Židovské obce v Praze Jan Munk. Poznamenal, že lídr SPD pro něj není na toto téma partnerem do diskuse.

Okamura se v dopise sice zmínil o korekci svých původních výroků o neoplocené­m táboře, ale slova Roznera nechal bez připomínky. Místo toho znovu útočil. Prudké odsudky na adresu svou a své strany přičetl údajně lživé kampani ze strany médií a politické konkurence.

Uznává holokaust Židů, ale neuznává holokaust Romů. Romové nejsou ve středu jeho zájmů, abych to řekla eufemistic­ky.

Romové na okraji zájmu

Vedle tónu dopisu se představit­elé židovské obce pozastavil­i nad tím, že omluva mířila jejich směrem. „Co je podle mne zarážející, že jsem doposud nezaregist­roval omluvu od Tomia Okamury směrem k Muzeu romské kultury,“uvedl pro Lidovky.cz předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek. Letský tábor prakticky výhradně sloužil k internaci Romů a právě Muzeum romské kultury spravuje památník jeho obětí. V budoucnu se pak postará o pietní místo, jež nahradí stávající vepřín.

„Uznává holokaust Židů, ale neuznává holokaust Romů. Romové nejsou ve středu jeho zájmů, abych to řekla eufemistic­ky,“glosovala pro server Lidovky.cz ředitelka muzea Jana Horváthová, že dopis zaslal jen židovské obci.

Server Lidovky.cz se Okamuru pokusil kontaktova­t, na zaslanou otázku však neodpovědě­l. KDU-ČSL ho chce kvůli bagatelizo­vaní letské tragédie odvolat z postu místopředs­edy sněmovny, zatím pro svůj návrh ale plnou podporu nenašla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia