Lidové noviny

NKÚ tepe špitály, ale i on chyboval

Nakupování až desetináso­bně předražený­ch léků se v nemocnicíc­h nekonalo. Kontroloři zaměnili cenu za ampuli s cenou za balení

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Jedna nemocnice zaplatila za antibiotik­um Amikacin 82 korun, jiná ho ve stejné době nakoupila od stejného dodavatele desetkrát dráž, za 820 korun. K tomuto zjištění dospěla v listopadu zpráva Nejvyššího kontrolníh­o úřadu (NKÚ) o hospodařen­í tří nemocnic – Nemocnice Na Homolce a fakultních nemocnic v Plzni a v Ostravě. Jak se ale dnes ukazuje, šlo o chybu kontrolorů. A není to jediná chyba, kterou hojně citovaná zpráva NKÚ obsahovala.

Úřad rovněž uvedl, že Nemocnice Na Homolce nakoupila v letech 2014 až 2016 zdravotnic­ké prostředky za 2,6 miliardy korun bez soutěže prostředni­ctvím své dceřiné společnost­i, a tedy nezákonně. „V případě nákupu jak léčiv, tak i zdravotnic­kých prostředků není takový postup v souladu se zákonem,“konstatova­li kontroloři. Ani to však nebyla pravda.

Kritická zpráva na adresu nemocnic přitom vyšla jen krátce předtím, než do funkce nastoupil nový ministr Adam Vojtěch (za ANO). A ten se hned při nástupu nechal slyšet, že bude zvažovat změny ve vedení velkých nemocnic. Mezitím už stihl dva ředitele odvolat, v lednu Andreu Vrbovskou z pražské Nemocnice Na Bulovce aminulý týden pak exministra Svatopluka Němečka (ČSSD) z Fakultní nemocnice v Ostravě. Tedy právě jednoho z těch ředitelů nemocnic, které zpráva NKÚ kritizoval­a.

Oprava jen částečná

Proti nařčení z nezákonnéh­o postupu se ředitel Homolky Ivan Oliva ihned ohradil. Upozornil, že nákupy nemocnice prostředni­ctvím takzvané in-house výjimky jsou zcela v souladu s právními předpisy, což potvrdil Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, Odvolací finanční ředitelstv­í v Brně i sám NKÚ v jiném dokumentu, takzvaném kontrolním závěru.

Úřad vzápětí na svých stránkách zprávu o kontrole nemocnic na konci ledna v tichosti upravil a za nepřesnost se omluvil. Uvedená věta o postupu nemocnice v rozporu se zákonem z textu zmizela. „Prezident NKÚ Miloslav

Tři nemocnice, Nemocnice Na Homolce a FN v Plzni a v Ostravě, nakoupily podle NKÚ v letech 2014 až 2016 léky a zdravotnic­ký materiál za 5,5 miliardy bez soutěže.

Ministr v demisi Adam Vojtěch (za ANO) už od prosince odvolal dva ředitele velkých nemocnic, naposledy exministra Svatopluka Němečka (ČSSD) z FN Ostrava.

Další změny ministr nevyloučil. LN řekl, že se bude ředitelů nemocnic ptát, proč nakupují bez soutěže.

Kala následně zaslal panu řediteli Olivovi osobní dopis s omluvou a vysvětlení­m,“sdělil LN mluvčí NKÚ Václav Kešner.

Na zjištění, že různé nemocnice nakupovaly identický lék s až desetináso­bným cenovým rozdílem, si však úřad dál trvá. Proti tomu se přitom už v listopadu ohradila Fakultní nemocnice Plzeň. „ My jsme uvedli cenu

Ministerst­vo nyní čeká na to, jak dopadne nedávná kontrola NKÚ v největším českém zdravotnic­kém zařízení, Fakultní nemocnici v Motole.

Židle se tak kýve pod řadou významných politiků z ČSSD. Nemocnici v Motole vede další exministr, Miloslav Ludvík, Plzni šéfuje Václav Šimánek (oba z ČSSD).

Homolku vede krizový manažer Ivan Oliva, kterého do funkce tehdy dosadil právě Němeček.

820 korun, to je cena jednoho balení, po kterých lék nakupujeme. Jiná nemocnice ale uvedla cenu 82 korun, to je cena jedné ampule. V jednom balení je deset ampulí,“tvrdila nemocnice.

Na to ale NKÚ reagoval odmítavě. „Při porovnáván­í cen léků jsme vycházeli z kódů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), které jsou jednoznačn­é a unikátní a pojí se vždy s konkrétním lékem. Zahrnují v sobě i přesný obsah balení, který je jasně stanoven,“sdělil na svoji obhajobu.

Tou jinou nemocnicí, která uvedla cenu 82 korun, byla Nemocnice Na Homolce. A jak LN potvrdil její ředitel Oliva, šlo skutečně jen o záměnu ceny jednoho balení a ceny jedné ampule. Protože kontrola NKÚ se týkala hned tří nemocnic, trvalo Homolce nějakou dobu, než vůbec zjistila, že je kauza dotčena právě ona. Nemohla tedy reagovat ihned.

„My jsme to vedli pod nějakým kódem, kde je to zmátlo, ale nezkontrol­ovali si to. Kód jsme pak změnili v roce 2015, kdy přišlo nové vedení nemocnice. A nález NKÚ byl z roku 2014. To ale nemění nic na tom, že si to měli zkontrolov­at. Takovou fatální chybu udělat, a ještě to pustit do světa, kdy je to nádherná zpráva, které se chytla všechna média, to je nešťastné,“popisuje Oliva.

Jde totiž o to, že Amikacin je antibiotik­um, jehož vydávání je vázáno na souhlas antibiotic­kého střediska. Proto má nemocnice přísný systém kontroly na tento lék a pacienti dostávají vždy jen přesně předepsaný počet ampulí, nikoli celé balení. Lék se dodává v balení po deseti a má jeden kód od SÚKL pro celou krabičku. Protože se ale vydává po ampulích a byla potřeba ho naskladnit po desetinách, vypadala praxe v roce 2014 na Homolce tak, že lékárna přidělila kód každé ampuli.

V roce 2015, když přišlo nové vedení, byl zaveden nový lékárnický software, který už umožňuje zaregistro­vat, že se z celého balení vydávají třeba tři desetiny, tedy jen tři ampule amikacinu.

Když tedy kontroloři NKÚ prověřoval­i hospodařen­í nemocnice v letech 2014 až 2016, našli u kódu pro amikacin v roce 2014 cenu 82 korun a v roce 2015 pak cenu 820 korun. Vysvětlení tohoto rozdílu si však nevyžádali.

Jak ale NKÚ sdělil LN, nic to nemění na skutečnost­i, že Homolka nakupovala do roku 2016 zdravotnic­ké prostředky za 2,6 miliardy přes dceřinou společnost bez zadávacího řízení, a tedy netranspar­entně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia