Lidové noviny

Soudkyně Nagygate čelí plivancům

- BRNO KRISTIÁN LÉKO

Už včera mělo být jasno, zda pražská soudkyně

svlékne talár kvůli opakovaném­u nerespekto­vání závazných pokynů nadřízenýc­h soudů, mimo jiné v kauze údajného zneužití vojenského zpravodajs­tví Janou Nečasovou (dříve Nagyovou). Jednání před kárným senátem Nejvyššího správního soudu ale skončilo blamáží. Přestože ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) v kárné žalobě soudkyni vyčetl lapsy v pěti kauzách, jeho zástupce Radek Visinger soudu neuměl vylíčit, jakým pokynům se Králová vzepřela.

Předseda senátu Karel Šimka tak raději řízení odročil na 7. března, aby se do té doby ministeršt­í úředníci stihli na jednání připravit. „Musíme počkat, až se ministerst­vo pochlapí a řekne, co konkrétně paní doktorce vytýká,“řekl po jednání obhájce soudkyně Jiří Teryngel.

Když kárný senát v lednu potvrdil dočasné pozastaven­í soudcovské funkce, tak vyslovil předběžný názor, že pokud se Pelikánova kárná žaloba ukáže jako důvodná, těžko si lze představit jiný výsledek řízení než odvolání Králové z funkce soudce.

Soud včera alespoň vyslechl Danu Šindelářov­ou, místopředs­edkyni Obvodního soudu pro Prahu 1, na kterém Králová působí. Uvedla, že co do výkonnosti je průměrná soudkyně, která se ale potýkala smnoha případy, kdy jí vyšší soudy opakovaně vracely verdikty a nezřídka jí pak věc i odňaly.

Podle obhájce Teryngela je pro Královou medializac­e kauzy nesmírně stresující: „Ve frontě v krámě přišel opilec a plivl na ní, že je ta svině Králová. Lidé ji poznávají na ulici, takže se vyhýbá centru města,“řekl.

Králová Helena

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia