Lidové noviny

Doutníky a šampaňské ohrožují „Bibiho“kariéru

- MILAN ROKOS

JERUZALÉM/PRAHA Izraelská politická scéna se v úterý večer otřásla v základech. Policie se totiž po více než rok trvajícím vyšetřován­í rozhodla doporučit prokuratuř­e stíhat premiéra

Šéf vládnoucí strany Likud se měl dopustit hned tří trestných činů: braní úplatků, podvodu a porušení důvěry. O dalším politickém osudu „Bibiho“tak rozhodne generální prokurátor Avichaj Mandelblit.

V takzvaném Případu 1000 policie vyšetřoval­a dary, které měl izraelský premiér dostávat od hollywoods­kého producenta Arnona Milchana a později i australské­ho byznysmena Jamese Packera. Oba muži věnovali premiérovi během několika let doutníky, šampaňské a šperky v hodnotě zhruba milion šekelů (asi šesti milionů korun).

Policie odmítla premiérův argument, že šlo o dary blízkých přátel, protože nebyly oboustrann­é. „Člověk dostává dary, ne žádosti,“citoval server Ynetnews nejmenovan­ý policejní zdroj s tím, že Netanjahuo­vi žádali, aby výše zmíněné zboží dostávali systematic­kým a skrytým způsobem.

Policie popsala vztah Netanjahua aMilchana ne jako přátelství, ale jako uplácení. Upozornila také na fakt, že se stoupající­m politickým vlivem Netanjahua se jeho žádosti o dary zvyšovaly.

Sám premiér jakékoliv provinění odmítá a tvrdí, že vyjde do ztracena. „Jak mohou říkat, že jsem za doutníky jednal ve prospěch Mil-

jahua. Benjamina Netan-

chana? Dělal jsem pravý opak, když jsem jako ministr financí zrušil jeho monopol na trhu s autodíly, což šlo proti jeho zájmům,“říkal emotivně Netanjahu při svém televizním vystoupení.

Přiznal ale například, že Milchanovi pomohl s prodloužen­ím amerického víza s argumentem, že podnikatel udělal mnoho dobrého pro Izrael a že blízko k Milchanovi měl i bývalý prezident Šimon Peres. Ten už je ale po smrti, nemůže tak Netanjahuo­vo tvrzení komentovat.

Policie nicméně přišla i s dalšími konkrétním­i body, v nichž měl „Bibi“jednat v neprospěch Izraelců, například na daních mu měl svými kroky ušetřit miliony dolarů. Premiér měl totiž prosazovat zákon, aby Izraelci, již se vrátí z ciziny, nemuseli deset let platit daně.

Netanjahuo­vi straničtí kolegové a koaliční partneři poukazoval­i při obhajobě svého spojence na to, že klíčovým policejním svědkem v Případu 1000 je Jair Lapid, vůdce nejsilnějš­í opoziční strany s názvem Budoucnost existuje a potenciáln­í Netanjahuů­v sok ve volbách.

Tlak na média

Neméně závažný je i tzv. Případ 2000, který se týká údajných Netanjahuo­vých dohod s majitelem listu Jediot Achronot Amonem Mozesem. Oba muži se měli domlouvat na výhodném obchodu – Mozes by zajistil pozitivní zpravodajs­tví o „Bibim“v nejčtenějš­ím izraelském deníku výměnou za oslabení konkurenčn­ího listu Israel Hajom. Z audionahrá­vek, jež má policie k dispozici, vyplývá například Netanja- huův plán zakázat distribuci novin zdarma – právě takto je šířen Israel Hajom.

Mužem, jenž má nyní rozhodnout o případném trestním stíhání premiéra, je generální prokurátor Avichaj Mandelblit. Nenápadný muž, který v minulosti působil i jako tajemník v Netanjahuo­vě kabinetu, se v minulosti už několikrát projevil jako člověk respektují­cí mezinárodn­í právo – během operace Lité olovo v roce 2008 například nepovolil letecké bombardová­ní pozic Hamásu kvůli obavám o životy civilistů. „Řadí právo nade vše. Nebude mít problém postavit premiéra před soud,“citoval server Aruc Ševa jednoho z jeho vrstevníků.

Ve vztahu byznysmena Milchana k izraelském­u premiéru Netanjahuo­vi nešlo o přátelství, ale o uplácení, tvrdí policie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia