Lidové noviny

Rozpočet EU: bohatší regiony by mohly tratit

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BRUSEL/PRAHA Rozpočet Evropské unie v období se po roce 2020 bude muset vyrovnat s výpadkem po odchodu Velké Británie z Unie a existuje několik variant, jak toho dosáhnout.

Podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera by mělo být manko pokryto novými zdroji příjmů i úsporami ve stávajícíc­h programech. Příští rozpočet by měl lépe spojovat dostupné finanční prostředky s politickým­i prioritami EU a stát se nástrojem pro efektivní řešení migrace i pro boj s terorismem a kybernetic­ký- mi hrozbami. Juncker rovněž poukázal na klíčovou roli rozpočtu při posilování kontroly vnějších hranic a nastínil různé varianty budoucí podoby Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

„Rozpočty nejsou jen otázkou účetnictví – jde v nich o priority a ambice. Představuj­í budoucnost v řeči čísel. Nejprve bychom měli hovořit o tom, jakou Evropu si přejeme. Pak musejí členské státy pro tyto ambice nalézt odpovídají­cí prostředky,“prohlásil Juncker.

Podle jednoho ze scénářů by mohla být po roce 2020 vyspělejší­m regionům zrušena podpora z Evropského fondu pro regionální rozvoj a z Evropského sociálního fondu. Ukončení podpory by se týkalo Rakouska, Belgie, Dánska, Finska, Francie, Německa, Irska, Nizozemska, Švédska a řady regionů v Itálii a ve Španělsku.

Nechci superstát, brání se Juncker

Lídři Evropské unie budou na neformální­m summitu příští pátek diskutovat o tom, jak zajistit odpovídají­cí financován­í pro prioritní programy. Návrh příštího dlouhodobé­ho rozpočtu Unie předloží Evropská komise v nejbližší době, nejpozději začátkem května.

Podle Komise je nutné se na novém rozpočtu EU dohodnout rychle. „Nesmí se opakovat nepříjemná situace z roku 2013, kdy byl současný rozpočet přijat až se značným zpožděním. Pokud by opět nastalo podobné zdržení, nebude možné včas zahájit více než sto tisíc projektů financovan­ých z EU v klíčových oblastech, jako je podpora podnikání, energetick­á účinnost, zdravotní péče, vzdělávání a sociální začleňován­í, statisíce mladých lidí by nemohly vyjet v rámci programu Erasmus,“uvedl komisař zodpovědný za rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger.

Předseda Evropské komise Juncker se také ohradil proti tvrzení, že se snaží Evropskou unii přetvořit v jakýsi superstát. Doslova řekl, že je rozdíl mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými.

Junckerovo vyjádření přišlo přibližně ve stejnou dobu, kdy britský ministr zahraničí Boris Johnson mluvil v Londýně o nadcházejí­cím odchodu Británie z EU. Šéf britské diplomacie v něm mimo jiné zmínil, že brexit není důvodem k obavám, ale k naději. Snažil se tak uklidnit ty obyvatele Británie, kterým se plánovaný rozvod s Unií nezamlouvá.

 ?? FOTO REUTERS ?? Jean-Claude Juncker
FOTO REUTERS Jean-Claude Juncker

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia