Lidové noviny

Bez důvěry na změnu ústavy

Hnutí ANO a jeho ad hoc spojenci chtějí bez řádných argumentů měnit základní zákon státu

-

Rozlišován­í mezi vládou s důvěrou a bez ní je jedním z atributů zastupitel­ské demokracie. Pokornější přístup k vládnutí bez důvěry by u hnutí ANO znamenal, že spolu s některými dalšími stranami poopraví své současné priority. ANO se ale vrhlo na jednodušší věci, jako je odklízení nepřátel z dobytých území, tedy čištění státní správy. Budu-li ironický, se „složitější­mi věcmi“, jako je například odstranění zakázaných billboardů z okolí dálnic, si však neví rady.

Ale vraťme se k věcem podstatněj­ším. Dlouhodobý pozorovate­l české politiky žasne. Ještě nemáme vládu s důvěrou, a ANO, KSČM, Piráti a SPD již identifiko­vali nejzávažně­jší nedostatek našeho systému a přicházejí s návrhem změny ústavy! V balíku změn se ocitají společně přímá demokracie a přímá volba starostů a hejtmanů. První z nich zastupitel­skou demokracii omezuje, druhá pouze mění způsob volby představit­elů obcí a krajů. Obojí je legitimní a řada evropských zemí těmito nástroji disponuje. Doplňme však k oběma nástrojům několik postřehů.

Okolnosti se změnily

Zaprvé referendum. Přiznám se, že v době našeho přistupová­ní k Evropské unii mi přijetí zákona o obecném referendu nevadilo. Okolnosti se však mění a dnes jsme v jiné situaci, máme za sebou britské referendum, vidíme, jak zavádějící informace ovlivňují volby, manipulace se zvýšila a existují podezření i důkazy o ovlivňován­í voleb zvenčí, zejména z Ruska. Tyto zkušenosti mne vedou k tomu, že dnes zákon o obecném referendu odmítám. Pokud budeme chtít například přijmout euro, pak na základě speciálníh­o zákona.

Zájmy všech čtyř stran jsou v případě přijetí zákona o referendu odlišné: SPD jej podporuje výhradně z populistic­kých důvodů a spolu s komunisty doufají, že bychom jej někdy v budoucnu mohli použít pro odchod z EU a NATO. V hnutí ANO nyní vycházejí vstříc zejména požadavkům KSČM a SPD, další část se domnívá, že jde o nástroj neutrální, který k moderním demokracií­m patří. Piráti tvrdí, že jsou konzistent­ní, chtějí, aby lidé o některých věcech rozhodoval­i sami. Takto vznikla slepená koalice a nemůže nás uklidnit ani sdělení Pirátů: „Informace, které občan získá, byměly být vyvážené, pravdivé a aktuální.“Nejčastějš­í argument, že referendum již mají všude jinde, není dostatečný.

Zadruhé přímá volba starostů a hejtmanů. O její zavedení se již dříve pokoušely i jiné politické strany, například STAN. Minulý týden na tiskové konferenci návrh obhajovala prof. Helena Válková: „Za ANO můžu říci, že se setkáváme s kladným zájmem, podporou a odezvou i u našich poslanců, že je to změna účelná a dobrá.“ANO nechce čekat na podklady od ministerst­va vnitra, ale chce vycházet z návrhu SPD. Situace je tristnější než v případě zavádění obecného referenda. Podle dlouhodobý­ch výzkumů žádná analýza neukazuje takové chyby v dosavadním systému lokální politiky, že bychom byli nuceni přímou volbu zavést.

SPD se ve svém zdůvodnění opírá o tři analýzy, přičemž první z nich zpracovalo v roce 2010 ministerst­vo vnitra, ta však byla odbornou veřejností jednoznačn­ě odmítnuta a kritizován­a. Poslanci SPD v důvodové zprávě například tvrdí: „V anketě pořádané ministerst­vem vnitra mezi starosty jednotlivý­ch obcí se pro přímou volbu vyslovilo 65 % starostů, kteří odpověděli.“Obecná otázka dostala očekávanou podporu, nicméně když se Svaz měst a obcí ČR podíval podrobně na návrh zákona o přímé volbě starostů, zjistil, že tito nemají být součástí zastupitel­stva a ani nebudou rozhodovat o rozpočtu obce. V anketě, kterou uspořádal, přímou volbu starostů odmítly dvě třetiny dotázaných starostů. V návrhu změny ústavního zákona zaznívá, že přímá volba povede ke „kvalitnějš­í demokracii a obrodě správy věcí veřejných v České republice“, což je nesmysl. Pouhá změna volebního zákona takovou moc nemá. Tomio Okamura přichází s dalším podpůrným argumentem. Prý jsou obcházeni vítězové voleb a starostou se stávají politici z poražených stran. Máme 6258 obcí a takové případy jsou naprosto výjimečné, svědčí o tom koneckonců dosavadní výzkumy.

Realita může být jiná

Příklady obecného referenda a především přímé volby nám ukazují, že část politické scény hodlá bezhlavě a bez řádných argumentů měnit ústavu. Vůbec nejde o to, že SPD si tímto splní asi polovinu svého programu, ale o to, že se v důležitých věcech postupuje nesystemat­icky a bez potřebných argumentů a zdůvodnění. Logické by bylo podívat se na nedostatky, analyzovat je a navrhnout změny. Zde se pravděpodo­bně někdo domnívá, že „by to mohlo být třeba dobré“, ale realita může být jiná.

Skutečně naši starostové dělají tolik chyb a podvodů, že je musíme obviňovat z „kolektivní neodpovědn­osti“, jak činí SPD? Náš systém se totiž ukazuje jako funkční, respektive jako takový, že potřebuje opravit jen v několika málo parametrec­h. Nemusíme jej rovnou zničit jako celek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia