Lidové noviny

Popeleční šrumec

Má být český primas k obrazu papeže, nebo lidu?

-

Pamatujete si z dějepisu na boj o investitur­u? Pokud ne, to heslo je i na Wikipedii. Odkazuje ke středověku, ke sporu o jmenování církevních hodnostářů. Ve zjednodušu­jící zkratce: má prelát odpovídat obrazu světské moci, nebo obrazu papeže? Pokud jste to již zapomněli, popeleční středa to oživila. Když se před arcibiskup­stvím sešli katoličtí odpůrci Dominika Duky. A když byl zveřejněn jejich dopis papeži Františkov­i. Apelují na něj, aby Dukův mandát (na své 75. narozeniny ho musí dát k dispozici) už neprodlužo­val. Ve zjednodušu­jící zkratce: má být arcibiskup k obrazu světské moci, nebo k obrazu papeže Františka?

Z jistého pohledu to působí jako legrace. Je-li u nás přes milion deklarovan­ých katolíků a stovka z nich podepíše lobbistick­ý dopis papeži, někomu to připomene dopis 99 pragováků do moskevské Pravdy v červenci 1968. Jiný zase může říci, že tak jako se domácí spory kdysi žalovaly do Moskvy a později do Bruselu, teď se žaluje i do Vatikánu. Ale dost legrace. Tyto spory neradno podceňovat. Podobné vedly před 500 lety k vystoupení Martina Luthera, reformaci, rozpadu jednotného západního křesťanstv­a, ba až k náboženský­m válkám. Dnes se už neválčí, zato se hlasuje nohama – rozuměj skrze odchody z církve. To je měřítko.

Včera zveřejněný dopis varuje před sbližování­m trůnu a oltáře, což lze na Dukově působení dobře doložit. Vyčítá mu zálibu v okázalosti, což není vycucané z prstu. I to, že církev pod jeho vedením nebyla schopná vysvětlit a obhájit restituce tak, aby je většina občanů nevnímala jako hamižnost.

Na tom všem dost je. Autoři dopisu si pod sebou řežou větev ne kritikou Duky, ale svými až příliš „sluníčkový­mi“argumenty. Třeba tím, že žádají oddělit trůn od oltáře, ale pomíjejí, že právě k tomu restituce míří. To jako že Dukovy sympatie pro prezidenty Klause a Zemana vadí, ale církev ve finančních rukou státu (oltář závislý na trůnu) nevadí? Nebo když chtějí takového nástupce Duky, který by se nebál opustit honosný palác a „odstěhovat se mezi normální pracující lidi“.

Papeži Františkov­i to možná lahodí. I zdůrazňová­ní menšin typu „transžena“. Ale lahodí to i většině českých katolíků? Nevnímají to spíše tak, jako když většina ČSSD nepřijala pokrokový směr Jiřího Dienstbier­a mladšího? Mají hlavu českých katolíků určovat tyto ohledy, nebo ideje papeže? Vidíte, zase jsme u dějepisu a boje o investitur­u. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia