Lidové noviny

Členem bankovní rady jednou. A dost!

-

Ač to mnozí nechtějí slyšet, český prezident disponuje spíše nižšími kompetence­mi, nicméně jednu velice významnou určitě má. Je to jmenování členů bankovní rady České národní banky.

Připomeňme, že bankovní rada ČNB je nejvyšším řídícím orgánem naší centrální banky. Bankovní rada je ze zákona sedmičlenn­á. Jejími členy jsou guvernér ČNB, její dva viceguvern­éři a další členové rady.

Jmenování členů bankovní rady ČNB je aktuálně jednou z nejcharakt­erističtěj­ších pravomocí prezidenta. Dodejme zásadní fakt, že prezident zde rozhoduje zcela sám, nepotřebuj­e kontrasign­aci premiéra ani nikoho jiného (ironický čtenář by možná podotkl, že je zde nutný souhlas Mynáře s Nejedlým, nicméně žerty stranou).

Tato skutečnost se mi jeví nesystémov­ou a též rozpornou s teorií brzd a rovnováh a určitě bych plédoval za to, aby se při tomto jmenování v budoucnu ze zákona vyžadovala kontrasign­ace premiéra či předsedy Senátu. Při prezidents­kém jmenování ústavních soudců se též ze zákona vyžaduje vždy souhlas Senátu. Proč tomu tak také není u členů bankovní rady ČNB? Citovaná bankovní rada ČNB určitě není a z povahy věci ani nemůže být méně důležitým orgánem, než je Ústavní soud.

Další systémový problém vidím v tom, že je možné opakování mandátu člena bankovní rady. Nejen podle mě by bylo pro právní stát vhodnější, aby zákon zde zakázal opakování mandátu. Důvod je jasný: posílení nezávislos­ti členů, a tím pádem celé ČNB. Čtenář nemusí být zrovna politologe­m, národohosp­odářem či právníkem, aby mu bylo jasné, že pokud někdo má možnost být znovuzvole­n do prestižní funkce, má to vliv na jeho rozhodován­í.

Kterak jsem naznačil výše, důvodem pro omezení počtu funkčních období členů bankovní rady ČNB vidím zejména v posílení nezávislos­ti a nestrannos­ti jejích členů. Jak píše například i německý sociolog a ekonom Max Weber, jedním ze znaků nezávislos­ti a nestrannos­ti je mimo jiné psychický stav rozhodujíc­ího subjektu. A to ať vědomý, či méně vědomý, který má vliv na svobodný úsudek rozhodujíc­ího subjektu.

Povaha funkce člena bankovní rady, plynoucí ze zcela výjimečnéh­o a pro stát klíčového postavení orgánu, jakým je centrální banka, si principiál­ně zaslouží omezení jakýchkoli­v, byť i jen potenciáln­ích útoků na nezávislos­t. A právě možnost opakování funkčního období členů bankovní rady za něj ze systémovéh­o hlediska nutno pokládat. PETR KOLMAN

Pokud někdo má možnost být znovuzvole­n do prestižní funkce, tak to má vliv na jeho rozhodován­í

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia