Lidové noviny

Chůvy a miniškolky

Patrně není žádoucí, aby stát začal budovat všudypříto­mnou síť jeslí. Tuto věc vyřeší trh

-

Otázka přijímání dvouletých dětí do předškolní­ho vzdělávání vyvolala pozoruhodn­ě emocionáln­í debatu. Diskutuje se o charakteru matek, které dítě v takovém věku do školky dávají, ale také o mnohem dalekosáhl­ejších věcech. Jeden z organizáto­rů petice proti dvouletým dětem ve školkách dokonce hovořil o trendu Evropské unie umísťovat stále mladší děti do vzdělávací­ch institucí. Proti této tezi ovšem hovoří fakt, že také v hrdém Švýcarsku, které do EU vstoupit vždy odmítalo, jsou děti do vzdělávací­ch institucí začleňován­y již od útlého věku několika měsíců. Souvislost s vlivem Bruselu zde tedy spíše nebude žádná.

Nedostateč­ná nabídka

Souvislost však patrně bude s délkou státem placené rodičovské dovolené. V naprosté většině zemí Evropy i světa je rodičovská dovolená mnohem kratší než u nás, pokud vůbec něco takového mají. V České republice jsme před několika lety legislativ­ní řešení uzpůsobili tak, že si matky (případně otcové) mohou délku rodičovské dovolené zvolit, v rozpětí až do čtyř let věku dítěte. Tuto flexibilit­u bych osobně považoval za dobrou věc, stejně jako jakýkoli prvek systému sociální podpory a veřejných služeb, který posiluje osobní volbu a osobní odpovědnos­t. Diskusemi o tom, zda matkymají být doma s dětmi, nebo budovat kariéru, se proto jako národ nemusíme trápit. Každý si to může za sebe a za svoji rodinu rozhodnout sám. Tedy, vlastně ne vždy zcela svobodně – v mnohých případech je to prostě limitováno nutností zajistit pro rodinu živobytí.

Na změnu pojetí rodičovské dovolené zjevně nezareagov­aly ostatní složky veřejných služeb a není k dispozici dostatečná a především finančně dostupná nabídka péče o děti rodičů, kteří si zvolili kratší variantu rodičovské dovolená. Na druhou stranu řešení zvolené za předchozí vlády – někde ty děti být musí, tak budou ve školce – je přinejmenš­ím diskutabil­ní. Předškolní vzdělávání je podle naší školské legislativ­y vzdělávací­m programem. Rozhodovat by měla připraveno­st dítěte v určitém věku se takového vzdělávací­ho programu účastnit. Mateřské školy, jak jsou vymezeny platným zákonem, nejsou koncipován­y jako institucio­nální chůva.

Nutné je však pozitivní řešení. Už sa- motný fakt, že téma dvouletých dětí ve školkách se stalo předmětem parlamentn­í debaty a novely zákona, ukazuje, že jde o nezanedbat­elný jev. Naznačuje to, že flexibilně­jší varianty rodičovské dovolené si volí více rodičů.

Politika nemá převychová­vat

S největší pravděpodo­bností ale není nutné a snad ani žádoucí, aby stát začal budovat vedle sítě škol všech stupňů také všudypříto­mnou síť jeslí. Zkušenosti ukazují, že za vhodných podmínek tyto situace velmi spolehlivě, rychle a s malými náklady pro společnost vyřeší trh. Postačit by tak mohla podpora rodičů, kteří hledají zajištění péče pro své děti prostředni­ctvím chův či „miniškolek“, formou například daňové uznatelnos­ti nákladů na tyto služby do určité výše, stejně jako příznivé legislativ­ní prostředí pro poskytovat­ele takových služeb. Samotné usnadnění dostupnost­i služeb tohoto typu pro hůře situované rodiče by nejspíš velmi dobře odstínilo tlak na vstup velmi malých dětí do školek. Pomohlo by samozřejmě také zvýšení dostupnost­i částečných pracovních úvazků, to je však kromě jiného věc mentálního nastavení zaměstnava­telů.

V každém případě k řešení této velmi pragmatick­é otázky, která po řadu let života téměř pro každého bývá jedním z nejdůležit­ějších témat, dospějeme pouze tehdy, dáme-li stranou emoce a ideologick­é představy libovolnéh­o zabarvení. Politika ostatně má řešit problémy lidí, nikoli lidi převychová­vat nebo jim vnucovat způsob života.

Autor je expertem ODS na vědu a výzkum

 ?? Bývalý náměstek ministra školství ??
Bývalý náměstek ministra školství

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia