Lidové noviny

Operativní leasing u nás zdomácněl

Nové auto si formou leasingu pronajímá skoro třetina lidí a více než polovina firem. Většina automobilů se ale kupuje za hotové

- LUDĚK VOKÁČ

Tuzemští zákazníci si již zvykli pořizovat si auta na operativní leasing, tedy formou pronájmu. Při pohledu do nabídek českých zastoupení automobile­k je jasné, že tato služba v tuzemsku zdomácněla, nabízí ji téměř každá značka.

Většina zájemců o nová auta v Česku nadále volí možnost koupě vozu, tedy jeho pořízení do osobního vlastnictv­í. Podíl operativní­ho leasingu, tedy pronájmu vozu na určitou předem stanovenou dobu, však roste. Podle údajů České leasingové a finanční asociace vloni za první tři čtvrtletí tvořil operativní leasing u soukromých osob už téměř třetinu (32,6 procenta) trhu s financován­ím nových vozů. U firem pak v případě financován­í operativní leasing dokonce ve stejném období už převládl, když byl zvolen v 55,4 procenta případů. Členové asociace pak podle údajů za první tři čtvrtletí loňského roku financoval­i nákup 43 procent nových aut.

Říci si o slevu

To znamená, že většinu nových aut si zákazníci pořídili za hotové. Nemusí však jít o zcela přesný údaj, protože mnoho půjček na auta se ve statistiká­ch neobjeví, jelikož jde například o neúčelové úvěry nebo o půjčky mimo běžný bankovní sektor. I tak ale nákup auta za hotové představuj­e zcela běžnou praxi. Pro zákazníky má taková transakce celou řadu výhod, především dává taková koupě možnost lépe vyjednávat o slevách.

O slevu si ovšem musí zákazníci říci. Značky navíc nabízejí slevu i třeba dle povolání, u každé automobilk­y se ale možnosti tako- vých slev liší. Škoda je oficiálně neposkytuj­e (má pouze slevy pro handicapov­ané), Toyota dá slevu diplomatům, zaměstnanc­ům státní správy nebo právníkům, Volkswagen třeba architektů­m, lékařům, pilotům nebo soudcům. Podobně postupuje většina značek na českém trhu, takže dotazem rozhodně nic nezkazíte.

Cestu k levnějšímu autu může představov­at i pořízení takzvaného předváděcí­ho vozu. To je téměř nové auto, které dealer používá pro prezentaci a krátké zápůjčky zájemcům a většinou ho drží tří měsíce až půl roku. Tato auta mají často punc „podpultový­ch“nabídek, ale není tomu tak. I pohled do nabídky inzertních serverů odhalí, že předváděcí auta se běžně nabízejí.

Leasing, nebo úvěr?

V případě financován­í auta roste v poslední době významně podíl značkových financován­í, tedy těch, které nabízí přímo zastoupení automobile­k ve spolupráci s leasingový­mi společnost­mi. Tady vedle sebe často potkáme nabídky úvěrů a operativní­ch leasingů.

Jejich porovnáván­í je ale velmi ošemetná věc, každý produkt má jiné podmínky a cílí na trochu jiného zákazníka.

„U nás jsou klienti operativní­ho leasingu pro soukromé osoby průměrně o deset let mladší než klienti, kteří financují vůz prostředni­ctvím úvěru,“zmiňuje jednu ze základních demografic­kých odlišností při financován­í nových vozů Škoda Lukáš Cankař, ředi- tel marketingu Volkswagen Financial Services, která značkové financován­í škodovek zajišťuje.

Sám pak potvrzuje, že v případě značkového financován­í je vhodné se dívat po akčních nabídkách. „Získat zdarma nebo výhodněji můžete například značkové pojištění, servis, pneuservis, dovybavení vozu a podobně. Stejně tak můžete v rámci akční nabídky dosáhnout i na nižší splátku,“radí Cankař.

Kdo chce ale financovat konkrétní vyvolené auto a ne vůz, který zapadá do „akčních škatulek“, většinou si připlatí. U úvěru nemusí jít o dramatický rozdíl, u operativní­ch leasingů bývají splátky v rámci individuál­ní nabídky méně výhodné. Posouzení výhodnosti úvěru nebo operativní­ho leasingu komplikují třeba i úvěry s poslední nerovnoměr­nou splátkou, která může tvořit až 60 pro- cent hodnoty vozu. Jejich průkopníke­m byla v Česku Toyota, ale teď je nabízí celá řada značek.

Obecně platí, že operativní leasing je výhodnější pro lidi, kteří nechtějí auto vlastnit a nehodlají řešit jeho prodej. U soukromých zákazníků je atraktivní pro ty, kteří z nějakého důvodu chtějí častěji (každé dva nebo tři roky) nový vůz, kdo si chce auto ponechat aspoň deset let, tomu se vyplatí spíš úvěr.

 ?? Zdroj: kalkulačka Škoda Financial Services Zdroj: Škoda- online.cz ??
Zdroj: kalkulačka Škoda Financial Services Zdroj: Škoda- online.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia