Lidové noviny

Novoroční čínská diplomacie

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Ohnivého kohouta střídá zemský pes. Třídenní oslavy čínského nového roku, který začíná právě zítra, pořádá již po čtvrté v pražském Obecním domě Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, v jejímž čele stojí Jaroslav Tvrdík.

Přestože partnery akce jsou obří čínské společnost­i CEFC, Huawei, jež u nás investují miliardy korun, i český Home Credit, který naopak rozjel byznys s půjčkami v Číně, o byznys prý jde až v druhé řadě.

Měkká síla Číny

„V tomto konkrétním případě bych příliš byznysovou motivací nehledal. Jedná se o soft diplomacii podobnou té americké v posledních desetiletí­ch, kdy se snažíte svému kulturnímu prostředí vybudovat lepší jméno a pochopení,“tvrdí Tomáš Hülle, právník, podnikatel a prezident Česko-čínského podnikatel­ského fóra.

O čínské politice měkké diplomacie či soft power se hovoří už více než dekádu. Spekuluje se o tom, že Čína vynakládá každoročně miliardy dolarů, aby vylepšila svůj mezinárodn­í obraz.

Opakovaně se hovoří i o tom, že za úspěchem Home Creditu nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera v Číně, kdemá více než 13 milionů aktivních klientů, jsou mimo jiné přátelské vztahy vrcholných českých politiků s jejich komunistic­kými protějšky. „Partnerstv­í vychází z prosté logiky, že jsme Součástí oslav čínského nového roku

v Číně velkým zahraniční­m investorem, který zaměstnává v této zemi bezmála 90 tisíc lidí,“vysvětlil pro LN spojení s oslavami nového čínského roku mluvčí Home Creditu Milan Tománek.

Ostatně, podle astrologů loňský rok Ohnivého kohouta nebyl příliš vhodný ke změnám a riskantním projektům. Nadcházejí­cí rok Zemského psa by měl být správným časem pro zahajování nových podnikatel­ských aktivit.

Tři dny oslav

Oslavy v Obecním domě zítra zahájí náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová a čínská velvy- slankyně Ma Kche-čching. Hlavním lákadlem oslav je pět vystoupení umělců z provincie Ťiang-su.

Doprovodný program, který je zdarma, bude zahrnovat ukázky umění a řemesel staré Číny, kaligrafie či tušové malby, čajový obřad, výrobu hřebenů a tradičních lampionů, vonných polštářků či loutek. Návštěvníc­i budou moci ochutnat i tradiční čínské speciality. Na jakou sumu pořádání akce vyjde, komora nezveřejni­la.

Oslavy začátku nového roku, jejichž symboly se staly lampiony a pestrobare­vní lvi a draci, jejichž tance doprovázej­í výbuchy petard, jsou nejdůležit­ějším z čínských svátků. Žije jimi nejen celá Čína, ale i jihovýchod­ní Asie a asijské komunity po celém světě včetně Evropy.

Evropská organizace European Best Destinatio­n sídlící v Bruselu, jejímž cílem je propagace turismu a kultury, zveřejnila na svých internetov­ých stránkách seznam evropských­měst s nejproslul­ejšími oslavami čínského roku. Na seznamu figurují města s početnou čínskou komunitou – tedy Manchester, Londýn, Paříž, Amsterdam, Miláno a Newcastle. Kdo prý potřebuje něco více originální­ho, měl by nový čínský rok přivítat například v ledovém hotelu ve Stockholmu.

 ?? V Praze budou především vystoupení lidových umělců FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
V Praze budou především vystoupení lidových umělců FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia