Lidové noviny

Vzpoura hokejových outsiderů

-

PCHJONGČCH­ANG/PRAHA Start hokejového turnaje v Koreji přinesl už dva překvapivé výsledky: Slováci otočili duel s hlavními favority z Ruska z 0:2 na 3:2 a Slovinci stejným výsledkem, ovšem v prodloužen­í, obrátili duel s Američany. Čeští hokejisté vstoupí do hry dnes od 13.10 proti domácím Jihokorejc­ům a rozhodně nebudou chtít dopadnout jako silné týmy včera.

„Hráli jsme opravdu špatně,“uznal hvězdný ruský útočník Ilja Kovalčuk. „Jsem si ale jistý, že se budeme zlepšovat. Potřebujem­e si z tohoto zápasu odnést ta správná ponaučení,“dodal.

Slováci po nečekaném bodovém zisku zažívají euforii, přitom to po prvních minutách duelu s Ruskem vypadalo na ostudu a jasný debakl. Vždyť v čase 4:08 svítilo na kostce nad ledem 0:2, ba co víc: z hráčů v modrém sálal přehnaný respekt k silnému soupeři.

Jenže mladý a perspektiv­ní tým, který dal dohromady generální manažer Miro Šatan s kanadským trenérem Craigem Ramsayem, se po inkasovaný­ch gólech postupně zvedal.

Hodně psychické síly nabral po Ölveckého přesné střele z pra- vého kruhu z úvodu 17. minuty, při níž mířil mezi betony gólmana Košečkina. A za minutu a padesát vteřin favorita šokoval Bakoš, jenž se dostal k odraženému kotouči a ač tísněn obráncem, zamířil přesně nad gólmanovo rameno.

„Od poloviny zápasu už jsme hráli mnohem lépe. A náš gólman byl naprosto úžasný,“ocenil slovenský obránce Dominik Graňák, který na klubové úrovní působí v Hradci Králové.

Ne, tohle nebyl slovenský tým, který se v nepříznivý­ch chvílích většinou položí. Právě naopak. Naše východní sousedy zdobily atributy, které dříve hodně chyběly: bojovnost, odhodlání, touha, zarputilos­t, sebevědomí. A víra.

Slováci dokonali obrat v čase 48:30 střelou Čerešňáka.

Vyrovnání až v power play

To vítězný gól Slovinska padl až v úvodu prodloužen­í. Skóroval Jan Muršak, který předtím 97 sekund před koncem třetí třetiny vyrovnal duel s Američany na 2:2.

Slovinci na minulé olympiádě dosáhli postupem do čtvrtfinál­e a sedmým místem historické­ho úspěchu. Stejně jako tehdy v Soči startují i nyní na turnaji jako jediný celek, který chybí v elitní skupině mistrovstv­í světa. Sestoupili z ní loni v Paříži.

Na olympiádě ale bojovali a vyplatilo se. Ztrátu dotáhli v power play, vyrovnat ale mohli i dřív, protože Kuraltova střela skončila v 52. minutě na břevnu. Jak vypadal rozhodujíc­í gól? Tičas před brankou našel volného Muršaka a slovinský kapitán dovršil dokonalý obrat.

„Ukázali jsme, že se s USA dá hrát. Musíme jen být týmoví a bojovat až do konce,“naznačil obránce Blaž Gregorc recept outsidera...

Český start

Češi po zkušenoste­ch Američanů a Rusů nechtějí Jihokorejc­e podcenit.

„Nečeká nás vůbec lehký zápas, ale pořád je to soupeř z kategorie týmů, které musíme porážet. Musíme přistoupit k zápasu maximálně zodpovědně. Jít do vedení a nedělat z toho žádné drama,“prozradil trenér reprezenta­ce Josef Jandač.

A co kouč od prvního soupeře čeká? „Organizova­nost, urputnost a dobré bruslení. Není to žádný rozvojový tým a myslím, že udělali spoustu práce. Mají náturu, že když vedou, tak se semknou nebo ještě více bojují. Pokud prohrávají, musí otevřít hru. Když se podaří odskočit na více gólů, tak pak musí něco se zápasem udělat a ne se jen soustředit na obranu,“říká Jandač.

Korea je podle sázkové kanceláře Fortuna vůbec největším outsiderem turnaje. Na její triumf je astronomic­ký kurz 825:1. Češi jsou pátí s kurzem 9,5:1.

„I proto nechceme Korejce démonizova­t, protože je to zkrátka soupeř, kterého musíme porazit. Cesta k vítězství ale nebude snadná. To musí kluci vědět, aby si nemysleli, že je to nějaká Korea a nasypeme jim nevím kolik gólů,“říká trenér. jat, rob, čtk

 ?? Bojovní Slováci přehráli ruské hokejisty 3:2. FOTO ČTK/ AP ?? Nečekaná radost.
Bojovní Slováci přehráli ruské hokejisty 3:2. FOTO ČTK/ AP Nečekaná radost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia