Lidové noviny

Koncertní sál stále ve hvězdách

- JANA MACHALICKÁ

Už před půlstoletí­m se uvažovalo o výstavbě nové koncertní síně v Praze. Budova měla stát na náměstí Republiky, ale architekto­nická soutěž z roku 1966 byla problemati­cká a nebyla udělena ani první cena. Myšlenka postavit kvalitní koncertní sál pro klasickou a soudobou vážnou hudbu pak usnula a vynořila se až po roce 1989.

Praha skutečně takový hudební svatostáne­k postrádá, stávající koncertní sály mají k ideálu daleko, nehledě na to, že hlavnímu městu chybí i moderní divadelní scéna či galerie. Vše, co za posledních třicet let vzniklo, byly „jen“přestavby a rekonstruk­ce různých staveb, často industriál­ního charakteru.

O potřebě nové koncertní síně se nově hovoří minimálně dvacet let a vynořily se už různé absurdní a nerealizov­atelné nápady jako přenést do Prahy Kaplického projekt koncertníh­o sálu pro České Budějovice, tzv. Rejnoka. I časové plány se mění.

Před sedmi lety vznikl Spolek pro výstavbu nového koncertníh­o sálu v Praze, kde figuruje i například architekt Josef Pleskot. Před třemi lety fantazírov­al o novém sále náměstek ministra kultury: prý by bylo hezké, kdybychom mohli v roce 2018 poklepat na základní kámen. Pak padaly další termíny, nejdřív rok 2022, nyní 2025. Také lokality, kde by měla síň stát, se měnily: Štvanice, Klárov, místo před Státní operou...

Architekti z Institutu plánování a rozvoje nyní navrhují prostor u stanice metra Vltavská. To má ovšem další háček, místo je zanedbané a vyžádalo by si rozsáhlou revitaliza­ci. Město nicméně již ohlásilo, že nejlepší lokalitu chce vytipovat do konce března. Během dalších tří měsíců prý připraví architekto­nickou soutěž a počítá se s tím, že budova pojme 1800 až 2000 diváků.

Podobné potíže nemá jen Praha, i v jiných metropolíc­h je cesta od myšlenky k realizaci stavby předlouhá, ale přes půl století netrvá nikde. O nové Pařížské filharmoni­i se mluvilo od 70. let minulého století a budova podle projektu Jeana Nouvela se sálem pro 2400 lidí se otevřela před třemi lety. Nouvel vyhrál soutěž v roce 2007, tehdy se Praha chlubila Kaplického Národní knihovnou. Zatímco však projekt knihovny krachl a nyní se úřady tváří, že Praha novou knihovnu vlastně nikdy nepotřebov­ala, v Paříži se v roce 2009 začalo stavět. Je tu otázka rozpočtu. Pařížský sál měl stát 200 milionů eur a náklady nakonec stouply na 380 milionů.

Praha chce do nového sálu investovat okolo dvou miliard korun. Pražský radní Jan Wolf míní, že by se město mohlo do částky vejít. Pokud se skutečně začne stavět, ale to je pořád ve hvězdách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia