Lidové noviny

Sporný politik zamířil na Výstaviště

Nová posila pro Výstaviště

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Obsazování městských firem bylo pro pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) velké téma. Zastávala názor, že by v nich neměli zasedat politici, ale odborníci. Pro představen­stva to podle jejího dva roky starého výroku má platit bez výjimky.

Dva roky poté se tím vedení hlavního města stále neřídí. Nově usedl v představen­stvu akciové společnost­i Výstaviště Praha další politik. Je jím na podzim zvolený místopředs­eda pražské sociální demokracie Pavel Jaroš. Muž, který v poslední době proslul především tím, že bez jakéhokoli­v oprávnění úkoloval někdejšího šéfa Správy pražských hřbitovů Martina Červeného.

Krnáčová k nominaci Jaroše říká, že ANO je součástí koalice a není tu od toho, aby kádrovalo nominanty ostatních. „Samozřejmě jsem se o pana Jaroše velmi intenzivně zajímala a z ČSSD jsem dostala garanci, že se jedná především o kompetentn­ího manažera, který napomůže rychlému rozvoji Výstaviště,“řekla LN primátorka. Sám Jaroš nechtěl své působení komentovat. Na dotaz, proč pražská sociální demokracie nominovala právě jeho, a na to, zda neměli koaliční partneři námitky kvůli kauze Správy pražských hřbitovů, napsal pouze: „Tu kauzu jste vyrobila vy a myslím, že ji všichni mají v živé paměti.“

Jaroš nahradil v představen­stvu Karla Klímu, někdejšího šéfa pražské ČSSD. Od roku 2014 zastával

Do představen­stva pražského Výstaviště vyslala pražská ČSSD svého místopředs­edu Pavla Jaroše, s nímž je spojena kauza kolem Správy pražských hřbitovů.

Vedení města má s Výstaviště­m velké plány. Stále se ale nepodařilo vyřešit dostavbu léta vyhořelého křídla Průmyslové­ho paláce. Nově ho má nahradit replika, která by se měla začít stavět za dva roky.

Klíma post místopředs­edy představen­stva. V orgánech firmy působil dříve i sám Jaroš. Byl členem dozorčí rady v letech 2014 až 2017.

Složení představen­stva městské akciovky se přitom měnilo poměrně nedávno. Naposledy loni v dubnu. Tehdy do něj přibyl Jiří Pavlík, někdejší ředitel největšího veletrhu cestovního ruchu Holiday World. Jeho 27. ročník odstartova­l včera právě na pražském Výstavišti.

Pavlíka v představen­stvu nově nahradil Jan Adámek, kterého do orgánů společnost­i nominovalo hnutí ANO. „S prací pana Pavlíka jsme nebyli spokojeni. Měli jsme pocit, že věci, které měl na staros- ti, by se mohly vyvíjet rychleji,“dodala Krnáčová s tím, že Adámek je odborník, který má zkušenosti z oboru a také s investicem­i.

Podle opozičního zastupitel­e a předsedy klubu zastupitel­ů TOP 09 Václava Novotného se představen­stvo Výstaviště proměnilo za současného vedení města už poněkoliká­té. „Svědčí to jen o tom, že si současná koalice neví s Výstaviště­m rady. Ani s jeho prostorem, ani s dramaturgi­í. Pražané, kteří očekávají nějaký vývoj, budou zklamáni, Výstaviště je na tom hůř než před třemi lety,“míní Novotný, který ho měl v minulosti na starosti.

Nominaci Jaroše nekatapult­o- val ani fakt, že jeho jméno v loňském roce proběhlo médii v souvislost­i se zmíněnými pražskými hřbitovy. Na případ jako první upozornily LN, když popsaly, že se město chystá odvolat ředitele Červeného, což se stalo na konci loňského ledna. Odvolání přitom provázely podivné okolnosti. Podle Červeného bylo důvodem právě to, že neposlouch­al „dobře míněné rady“. Rady a úkoly bez toho, aby měl hřbitovy jakkoli v gesci, tehdy rozdával právě Jaroš. Třeba k tomu, jak mají vypadat tendry nebo personální změny.

Dlouhodobý boj primátorky s politiky v městských firmách skončil nakonec jen u slov. Na podzim 2016 sice rada přijala nová pravidla pro jejich obsazování, reálný vliv na politické trafiky ale nemají. „Nic moc nového schválené zásady nepřináší. Pravidla se nevztahují ani na představen­stva společnost­í. Zastupitel tedy podle pravidel bude moci být například členem představen­stva dvou městských firem a k tomu členem dozorčí rady dvou dalších a bude to v pořádku. A už vůbec žádné omezení neplatí pro firmy s nepřímou majetkovou účastí Prahy,“popsal tehdy zastupitel za Piráty Adam Zábranský.

Do představen­stva pražského Výstaviště zamířil místopředs­eda pražské ČSSD Pavel Jaroš. Muž, který měl neoprávněn­ě úkolovat vedení pražských hřbitovů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia