Lidové noviny

Cesta do pekla aneb Kdo roztáčí téma czexitu

-

Tématem posledních dnů a týdnů se stal v České republice czexit, ale zajímavé je podívat se na to, kdo to téma roztáčí. Nejprve tu byly různé katastrofi­cké vize způsobené tím, jak různé bubliny na sociálních sítích snášely výsledek prezidents­ké volby: když to dopadlo špatně, musím se s ostatními podělit o svou apokalypti­ckou vizi, přibarvit to, aby si toho vůbec někdo všimnul a olajkoval mi to. A doplnit ještě případně úvahy o vlastní emigraci.

Také vystoupil premiér Andrej Babiš, který v Bruselu řekl, že pokud země střední Evropy budou opět v Evropské radě natvrdo přehlasová­ny ve věci povinných kvót na migranty, hrozí, že lidé u nás budou volit strany, které chtějí czexit. Lecjaký uvědomělý český komentátor se pak do Babiše opět pustil, že slovo czexit vůbec vypustil z úst, že si prý zahrává s ohněm. V rámci kritiky se jaksi zapomínalo na- psat, co Babiš doopravdy řekl, a téma začalo cirkulovat a žít vlastním životem. Od té doby premiér asi tak desetkrát denně říká, že témat jako bezpečnost a zahraniční politika se žádné referendum týkat nesmí, že se rozhodně nesmí týkat EU a NATO. Když ale Babiš řekne něco normálního, do veřejnoprá­vní televize a do programově antibabišo­vských médií to pochopitel­ně zásadně nepronikne. Natož mezi lidi, kteří čerpají informace pouze z Facebooku. Pak téma chytilo další spin, ale mimo paranoiu bublin sociálních sítí téma czexitu paradoxně roztáčejí lidé, kteří to asi myslí dobře a nic takového by si sami v životě nikdy nepřáli.

Viceprezid­ent Svazu průmyslu Radek Špicar tweetnul, že „už je to tady“, že je z toho téma a že se ho na czexit ptají japonští investoři. Špicarův tweet vzbudil patřičný rozruch a právě ten udělal z czexitu téma s velkým T. Pozadu nemohl zůstat další prezident, tento- krát Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý, a nastínil ekonomicko­u katastrofu, kterou by případný czexit nastolil. Pak už nejde jen o prezidenty, k czexitu se rychle spěchá vyjádřit každý český pseudoexpe­rt, politolog a ekonom. Téma je na stole a Hospodářsk­é noviny z toho v úterý udělaly titulní stranu. V rámci sběru drastickéh­o materiálu se volá expertům do světa, do Bruselu a kvůli brexitu i do Londýna, s otázkou, co říkají tomu, že Češi uvažují o czexitu, a téma dostane hned také mezinárodn­í spin. Nastává ale posun, místo vstupu do eurozóny teď bude Špicar hájit už jen členství v EU.

Člověk si marně láme hlavu s tím, jestli jde o příklad toho, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, anebo ty úmysly nejsou dobré, protože i rádoby seriózní tisk potřebuje zvýšit prodaný náklad skrze katastrofi­cká a třaskavá témata. Každopádně se nám opět potvrzuje, že fake news nejsou jen ruské provenienc­e.

No a když to dobře dopadne a žádný czexit nakonec nebude, budou novináři a experti říkat, že tomu zabránili svým včasným varováním. Pokud se czexit ujme jako nastolené veřejné téma, je přece jasné, že za to může Okamura a Zeman, případně Babiš. Jinak platí, že volič, který se opravdu czexitu bojí, ať píše stranám, které vo- lil (od ODS přes lidovce po Piráty), ať jdou pro jistotu s ANO do koalice.

Ještě poznámka k expertům a výpočtům: na příkladu brexitu se ukázalo, že to je mimochodem přesně to, co nefunguje. Naštvaní lidé hlasují schválně proti expertům a číslům navzdory. A proč jsou lidé naštvaní? Třeba proto, že mají exekuce nebo je mají jejich příbuzní a známí. A ten systém podle nich vytvořily politické strany a taky asi ti mnozí experti, kteří je teď poučují.

Češi jsou prý nejvíce euroskepti­cký národ, ale kdybychom to vzali z jiné strany a ptali se Chcete zachovat Schengen? Chcete, aby firmy, kde pracujete, mohly vyvážet do Evropy? Chcete, aby vaše děti mohly studovat v Evropě? Chcete, aby EU nadále podporoval­a infrastruk­turní projekty?, třeba by ty průzkumy dopadaly docela jinak.

Autor je předseda správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia