Lidové noviny

Zamrzlé vodopády, opony nebo sloupy,

Víte, o čem je řeč. Vtip je v tom, že taková místa jsou vzácná, a ještě složitější je odchytit správný čas k výletu.

-

Otázka, které ledopády jsou nejkrásněj­ší, je zbytečná. Nikdy se totiž nedá dopředu odhadnout, jak budou vypadat a jak budou velké. V mírných zimách bývají mrňavé, někdy dokonce vůbec nevyrostou. A pozor, nemění se jen jejich velikost, ale i barva: hlína, písky i rozkládají­cí se zbytky odumřelých rostlin totiž zbarvují tající vodu do nejrůznějš­ích Velkou zimní atrakcí jsou ledové útvary v okolí Brtníků a Vlčí Hory na území Národního parku České Švýcarsko, proto se jim říká Brtnické ledopády. Když se zima vydaří, ve skalních soutěskách se dá objevit celá řada dalších ledopádů. Některé mají svá jména, například Velká a Malá kaskáda, Opona, Konírna, Křepelčí stěnka či Betlém.

K ledopádům se nejlépe dostanete z obce Brtníky kolem zámečku Šternberk a přes Soví vyhlídku, kde se před vámi otevře členitá krajina ponořená do ticha a zimních snů. V orientaci v terénu výrazně pomáhá okruh, který vyznačila správa národního parku; ten kopíruje zelenou značku z Brtníků směrem k jihu a pak se údolím Vlčího potoka po trase cyklostezk­y 3033 vrací zpět; na silnici z Vlčí Hory do Brtníků ústí u rozcestník­u Vlčí potok – U jezevce. Dočasné ukazatele (a také cestičky, kterými už nepochybně davy nadšenců prošly před vámi) vás nasměrují k nejzajímav­ějším ledovým útvarům mimo hlavní trasu; to se týká například ledopádů Var- hany a Velký ledový sloup. Cestou minete i další zajímavá místa; ze skal například shlíží do údolí zřícenina Brtnického hrádku a pitoreskní pamětní deska zase připomene pruský tábor z 18. století.

Další kouzelné místo zimního Českého Švýcarska, kde každoročně v zimě vzniká ledová výzdoba, najdete ve stráni na pravém břehu řeky Křinice v Kyjovském údolí, přibližně dva kilomet- Zatímco v Českém Švýcarsku se přírodní ledové divadlo odehrává odedávna, na opačném konci republiky, poblíž Pulčína, místní části Francovy Lhoty na Valašsku, jde celkem o novinku. V Pulčínskýc­h skalách se totiž ledopády poprvé objevily zhruba před třiceti lety. Předtím tu býval les, jenže stromy napadl kůrovec, a byly vykáceny. Voda z tajícího sněhu se od té doby na Pulčinách vsakuje do země a na hranách skal vytváří ledové záclony a malé ledopády.

Ty nejkrásněj­ší najdete v rokli zvané Ancona, malém kaňonu obklopeném skalami. Malé i větší barevné rampouchy, které během zimy zvolna rostou a mění barvy, se začínají objevovat vždy na začátku nového roku a nejhezčí prý bývají na přelomu února a března.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia