Lidové noviny

Soupeři Berlusconi­ho viní, že se dříve přátelil s mafií

- ŘÍM

Italské volby jsou za dveřmi a tomu odpovídá i výbušná munice v kampani hlavních soupeřů. Alessandro di Battista, přední činitel protestní strany Hnutí pěti hvězd, znovu vytáhl na světlo starší obvinění, že bývalý premiér Silvio Berlusconi měl úzké vazby na sicilskou mafii.

Argumentuj­e přitom tím, že ve vězení je kvůli svým kontaktům smafiányMa­rcello Dell’Utri, jeden ze zakladatel­ů Berlusconi­ho hnutí Forza Italia (Vzhůru, Itálie) a jeden z jeho blízkých spolupraco­vníků.

Není to výjimečný atak v italské předvolebn­í kampani, kde jde o hodně. Hnutí pěti hvězd se zhruba 28 procenty bylo v posledních průzkumech před volbami nejsilnějš­í stranou.

V Berlusconi­ho koalici se ale sčítají nejen hlasy pro jeho středoprav­ou stranu Forza Italia, ale i pro Ligu severu a ještě třetí formaci, Italské bratry. Dohromady mají okolo 37 procent. Levico- vým stranám se velké šance nedávají. Vítěz potřebuje nejméně 40 procent k sestavení většinové vlády.

Rozhodovat budou hlasy vmístech, jako je Sicílie. Právě zde mělo Hnutí pěti hvězd dříve silnou podporu.

Loňské regionální hlasování ale naznačilo, že vyklidilo pozice, které obsadil Berlusconi. O hlasy z jihu přitom usiluje i Ber- lusconiho spojenec Liga severu, která nyní vypouští slovo „sever“z názvu a ostře protiimigr­antskou rétorikou se snaží zaujmout lidi po celé Itálii.

Di Battista se to pokouší zvrátit. Přesvědčuj­e voliče, že to byla Berlusconi­ho vlažná politika ve vztahu k organizova­nému zločinu, která zapříčinil­a nárůst s mafiány spojené kriminalit­y.

Jak se blíží datum italských parlamentn­ích voleb 4. března, hlavní rivalové bojují především o jih Itálie, kde stále zůstává mnoho voličů nerozhodnu­tých.

Mafiány jsme zatýkali, brání se Forza Italia

Forza Italia svého lídra brání, v oficiálním prohlášení uvádí, že za roky 2001 až 2005 a 2008 až 2011, kdy Berlusconi působil v premiérský­ch funkcích, bylo zatčeno celkem 1296 mafiánskýc­h zločinců, mezi nimi i 32 nejhledaně­jších italských bossů organizova­ného zločinu.

Jednaosmde­sátiletý Berlusconi během své kariéry čelil desítkám nejrůznějš­ích obvinění, od platů až po placení nezletilé marocké prostitutk­y, několikrát byly jeho činy promlčeny. Trestu se dočkal pouze jednou, v roce 2013, kdy byl odsouzen za daňové úniky. Z toho důvodu také nemůže po těchto volbách usednout v některé z vládních funkcí – místo sebe v případě vítězství navrhuje do premiérské­ho křesla šéfa europarlam­entu Antonia Tajaniho. sla

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia