Lidové noviny

Bitcoiny seženete snadno. Ale pozor na poplatky

-

banky, která kryptoměná­m rozhodně nefandí. Objevují se ale i v krajských městech, třeba běžně u východu ze samoobsluh­y.

Největší nevýhoda je úplně stejná jako u běžného bankomatu – vysoké poplatky. V tomto případě ve formě nevýhodnéh­o kurzu. Výhodou na druhou stranu je naopak kromě rychlosti především to, že není třeba mít doslova nic, krom fyzických peněz. Automat vytiskne účtenku, na ní je kód a to je vaše zbrusu nová peněženka. Kousek papíru pak stačí přiložit ke čtečce, a tak rovnou platit.

Bitcoiny a spol. samozřejmě fyzicky neexistují, nedá se na ně přímo sáhnout, jejich zmiňované „peněženky“mají obvykle mnohem sofistikov­anější podobu. Existují různé obdoby platebních karet, které kromě kódu mají i čip pro ještě pohodlnějš­í bezkontakt­ní placení. Pro větší částky jsou pak vhodné dražší, ale bezpečnějš­í „klíčenky“. Vše je k dostání buď online, nebo třeba v obchodech a kavárnách, které platbu vir- tuálními měnami samy nabízejí. Nejčastějš­í formou peněženky je ale aplikace v chytrém mobilním telefonu. Ty obvykle nabízejí i nákup a prodej více měn než jen bitcoinů. Obvykle jsou také propojeny s virtuálním účtem na internetu, což je zpravidla způsob, jak si kryptoměny pořídit v co nejlepším kurzu.

Na online burzách stačí zadat platební kartu, ale vzhledem ke zkušenoste­m z minulosti, kdy jich řadu napadli hackeři, se doporučuje použít spíše bezpečnějš­í metody, jako je třeba platební systém Paypal. Nicméně pozor, řada firem, včetně karetních asociací, někdy platby blokuje, hlavně kvůli snaze bránit praní špinavých peněz nebo možnému poškození klientů. Právě proto také nelze v bitcoinmat­ech nakoupit neomezené množství kryptoměn bez identifika­ce kupujících­o.

Samotné placení je pak možné buď komukoliv jinému takříkajíc z peněženky do peněženky, na internetu v e–shopu nebo v kavárně či jiném obchodě s příslušným terminálem. Pouhým pípnutím, jak jsme zvyklí z běžných platebních karet. Pozor je ale třeba dát na poplatky, zvláště u bitcoinu může stát jediný převod i platba kvůli vysokému kurzu dokonce i stovky korun. Nebo trvá dlouho, řádově i desítky minut, než se požadovaný obnos připíše.

Kupovat, prodávat či platit prostředni­ctvím kryptoměn není nic, co by nešlo jednoduše uskutečnit. Jen stále hrozí, že člověk může o všechny peníze přijít...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia