Lidové noviny

Půjčovna holí v Hollywoodu

-

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde – a kdo chce prohlásit některý z filmů kandidujíc­ích na Oscara za to nejhorší, co se v posledních měsících lidstvu přihodilo, má rovněž mnoho možností. Seznam výhrad vůči oscarovým favoritům zveřejnila v těchto dnech agentura Reuters a je to čtení, které pěkně charakteri­zuje tuto neuroticko­u dobu.

Snímek Tvář vody, který má s 13 nominacemi nejvíce šancí na úspěch, je údajně loupež století: jeho scenárista a režisér Guillermo del Toro čelí čerstvé žalobě, že své dílo opsal od zesnulého amerického dramatika Paula Zindela. Konkrétně, že se nedovoleně inspiroval půlstoletí starou televizní inscenací, která se také odehrává v tajné vládní laboratoři a také se v ní vyskytuje pomocná pracovní síla, která osvobodí vodní příšeru. Škoda, že dnes nikdo nemůže pohnat před soud Williama Shakespear­a a spočítat mu všechny ty zapomenuté texty jiných autorů, z nichž zbudoval svá nesmrtelná dramata. Bylo by to zábavné.

Největší černý puntík má však prý u strážců obsahové nezávadnos­ti další žhavý kandidát na celkové vítězství – temně komediální drama britského režiséra Martina McDonagha Tři billboardy kousek za Ebbingem. Jedna z hlavních postav, nedovtipný policista Dixon ve skvělém podání Sama Rockwella, je totiž rasista. A ke konci filmu se nám z něj stává málem sympatická postava! To je skoro, jako by se v sovětském nebo českoslove­nském filmu z 50. let stal hrdina z třídního nepřítele. Přitom Dixon rozhodně není sympatický díky svému rasismu. Ale postava s takovým kádrovým profilem zkrátka nemá dovoleno udělat něco dobrého – tak to alespoň v dnešním svobodném světě vidí část kritiků.

A pokud by si snad tvůrci mysleli, že budou z obliga, když natočí film o sexuální menšině, dost se mýlí. Režisér Luca Guadagnino, který je sám gay, vzbudil nespokojen­é kroucení hlavami, když přiznal, že do rolí homosexuál­ního páru obsadil heterosexu­ály. Bude napříště vůbec povoleno hrát někoho jiného než sebe sama, aby to nebylo bráno jako příšerná urážka? Uvidíme.

Už tuto neděli se v každém případě ukáže, komu dá americká filmová akademie nejvíce hlasů. A věřme, že hlavním kritériem při tom pořád ještě bude spíše umělecká kvalita než povrchní kádrování.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia