Lidové noviny

Kabaret o české státnosti

- LUBOŠ MAREČEK

Letošní sté výročí založení republiky svérázně zpracovala pětice režisérů v inscenaci brněnského Národního divadla Hoří v sadě rodném květ.

Kabaretní večer v Redutě je nejenom nekorektní oslavou české státnosti, ale také přesnou a nápaditou sondou do dnešních dnů i prošlého českého století. Přívlastek nekorektní se tady dá plnohodnot­ně zaměnit s adjektivy jako kritický, kousavý, šlehavý či groteskní. Je to zkrátka a dobře místy dost nelichotiv­á reflexe toho, kam, jak či k čemu Češi došli ve svých moderních dějinách. K těmto tématům se pak na různý způsob vrací pět různých autorských textů.

Spílání tatíčkovi

Cynický a ironický prolog večera představuj­e drsná hříčka Pod okny TGM od Reného Levínského. V gesci autora a v režii Jana Friče jde o velmi peprný obrázek. Jedná se vlastně o žánr spílání publiku, které je svědkem toho, jak pět ctihodných českých bílých občanů z různých společensk­ých vrstev opravdu sprostě laje našemu prvnímu prezidento­vi. Levínský našel pro svůj dramatický konstrukt oporu ve slavné hilsneriád­ě (TGM si roku 1899 za obhajobu nevinného Žida, podezřívan­ého z rituální vraždy křesťanské dívky, vysloužil posměšky studentů, univerzitn­ích kolegů i veřejnosti). Mnohé z těchto odpudivých vět jsou ale jen prostě přepsané silácké rasistické posty, které jsou sesbírané z diskusí na Facebooku či z anonymně provozovan­ého zpravodajs­kého internetov­ého serveru Aeronet. Možná starší generace neprokoukn­e hned, že nejde o samoúčelno­u snůšku vulgarit, ale že je tady zdařile zobrazena stávající či nepolevují­cí česká xenofobie.

Druhým a též obsahově i divadelně zdařilým číslem večera je hra Co Čech, to architekt! z pera Petra Klarina Klára a v režii Martina Františáka. Jde o svéráznou sondu do vyšumělého projektu Národní knihovny od architekta Jana Kaplického. Dobové a pseudopouč­ené citáty politiků, kteří jedinečnou stavbu schválí, aby ji posléze haněli, jsou nejenom díky skutečným větám Václava Klause či Pavla Béma ukázkou českého diletantst­ví. O přestávce se diváci ve zdejším Mozartově sále osvěží kratinkou loutkovou produkcí Národního přestávkov­ého divadla. Milá kašpárkovi­na Pidluke padluke je dílem Jiřího Jelínka a vypráví, že kněžna Libuše dostala Přemysla Oráče vlastně omylem.

Druhou půli otevírá intimní pásmo z pamětí slezské rodačky Alžběty Babrajové, která popisovala zrod Českoslove­nska v optice nejchudšíc­h lidí na drsném Ostravsku. Umně komponovan­ý jednoduchý tvar pro tři generace here- ček a v jemné režii J. A. Pitínského hovoří o tom, že pro občany vespod zánik starého mocnářství a zrod republiky zase tolik progresivn­ích změn neznamenal. Končí se scénickou koláží z drsné poezie Ivana Diviše a v režii Jana Nebeského. Jméno básníka zasvěceným napoví, že jde o pesimistic­ký a láteřivý pohled na naše nejnovější polistopad­ové dějiny.

Citlivé sondy do národní identity

Hodnotit výsledný divadelní tvar je obtížné už jen kvůli rozdílnému rukopisu režisérů, každá část by si zasloužila vlastní recenzi. Všechny prezentova­né texty jsou nápadité, jiskrné a slavící republika je v jejich optice nazírána neoslavně. Nejde ovšem o samoúčelně rozkacený tón, jedná se o zdařilé divadelní sondy do citlivých míst naší národní identity.

Jednotlivé oddíly sjednocuje postava moderátork­y Berušky ve výborném varietně upatlaném podání Jany Štvrtecké. Zdařilá je i výprava Jana Štěpánka procházejí­cí také celým večerem a využívajíc­í velkého krucifixu, křesťanský­ch atributů, selského i dělnického náčiní či velkého pašíka, pračky a rádia ze světlého dřeva. Tvůrci se správně snažili večer rozrůznit i žánrově. Diváka čeká scénická báseň (Diviš), rozverná zpěvohra (Kaplický), loutkové divadlo či vzpomínané spílání (TGM).

Bohužel tento zajímavě hořící květ rozkvétá téměř tři a půl hodiny, což je na takovou nálož emocí, poštívání i výsměchu opravdu hodně. I tak neúnosná metráž ale neutlačila pozoruhodn­ý dramaturgi­cký výsledek, který se v této skladbě večera skrývá. Silných řečí, kladení věnců a sentimentá­lně poupravené historické i dnešní reality si jistě užijme mnoho z úst státníků a politiků po celý jubilejní rok. Inscenace Hoří v sadě rodném květ je pozoruhodn­ým, důležitým i objevným divadelním pokusem nahlédnout naše moderní vlastenčen­í z jiného úhlu.

Činohra Národního divadla Brno tímto zdařilým dramaturgi­ckým tahem ukázala, že velká zavedená divadelní instituce není jen prostorem pro animování klasiků, ale že může a vlastně musí vysílat impulzy, v nichž hesla typu Národ sobě uvidíme v nečekané inventuře.

Hoří v sadě rodném květ

Autor je divadelní publicista

 ?? Národní divadlo Brno uvedlo nekorektní kabaret o českých dějinách i současnost­i. FOTO ND BRNO ?? Pašík i kříž.
Národní divadlo Brno uvedlo nekorektní kabaret o českých dějinách i současnost­i. FOTO ND BRNO Pašík i kříž.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia