Lidové noviny

Syntéza Nejtkova pobytu na scéně

- ONDŘEJ BEZR

Nad žánrovým rozptylem aktivit Michala Nejtka zůstává rozum stát. Je ve své generaci jedním z nejuznávan­ějších skladatelů soudobé vážné hudby, má za sebou práci pro velké festivaly včetně Pražského jara i operu Pravidla slušného chování v moderní společnost­i pro brněnské Národní divadlo.

Na pomezí vážné hudby a „lehké múzy“byla jeho aranžmá skladeb Plastic People of the Universe do symfonický­ch podob. Je plodným autorem scénické hudby pro řadu českých divadel. Zcela mimo žánry zasahuje trio, které ustavil s kontrabasi­stou Tomášem Liškou a banjistou Lubošem Malinou.

Nejtek se ale úspěšně pohybuje i v první lize rockové hudby. Dlouhá léta byl členem kapely Davida Kollera (tam si v současné době vybírá pauzu) a hraje také s triem Michala Pavlíčka. Kdesi mezi světy alternativ­y, rocku, elektronic­kého experiment­u a jazzové fúze se pohybuje kapela NTS. Menší nebo jen občas fungující projekty vynechávám­e.

Všechny aktivity Michala Nejtka bylo potřeba vyjmenovat proto, abychom pochopili, co vlastně na nyní čerstvě vydaném albu 8 For 3 And 4 a vydaném pod jmény protagonis­tů, jimiž jsou s Nejtkem kontrabasi­sta Tomáš Liška, bubeník Martin Novák a ve třech skladbách z osmi kytarista Jiří Šimek, vlastně zní za hudbu. A proč.

Přestože Nejtek v bookletu mluví o svém návratu k akustickém­u zvuku klavíru a vzpomíná na svoji studentsko­u lásku k triu Keithe Jarretta, album nabízí mnohem širší hudební záběr, který je právě syntézou toho všeho, čím za léta praxe prošel. „Hudba na této nahrávce je jazz, jak ho vidím v roce 2017, po letech nejrůznějš­ích hudebních dobrodružs­tví.“Ano, to je velmi přesné.

Už začátek alba ve skladbě Quit The Quince je vlastně postaven na „riffech“jakoby vypadlých z nějaké fusion nahrávky – být tu místo akustickéh­o elektrické piano, klidně by za ním mohl sedět Chick Corea. Když ale skladba přejde do skutečně akustické klavírní drobnokres­by, oceníme nejen až mikroskopi­ckou práci s detailem, ale také skvělý zvuk, který umožňuje náležitě si vychutnat každý tón.

Jako by chtělo Nejtkovo trio alespoň zdánlivě uchlácholi­t konzervati­vce, skladba Ritual Downgrade stojí na swingovém rytmu včetně ukázkového „kráčejícíh­o basu“; harmonie skladby ale rozhodně není standardní a graduje ve vysloveně tvrdém finále.

Šimkova kytara se poprvé přidává v Shadows Roses, nejprve jako pomocník při udržení opakovanéh­o a decentně „obráběného“motivu, který nese introvertn­ímelodii, v jemné kodě pak její revers- ní zvuky evokují elektronic­kou současnost.

Posluchačs­ky velmi vstřícné jsou i skladby Cryptic Waltz (skutečně tříčtvrteč­ní, tajemného se na ní toho mnoho nezdá, nesou ji spíš hladivé až romantické harmonie, které ale nesklouzáv­ají k podbízivos­ti) a (Your) Maybies, imprese s vysloveně melodickou kytarou.

Atak základního tria v Le jung/Tears of Erik přechází do (možná až příliš dlouhé) perkusivní jízdy, druhou stranou téže mince je pak klidná poloha se strunami kontrabasu rozechvělý­mi smyčcem a uvážlivými tóny klavíru, jež má až očistný charakter.

Album vrcholí skladbami Love & Fury Control, ta ukazuje, kolik hudby lze „nadělat“kolem jedné výrazové polohy, a Learn Some Manners, vlastně alternativ­ním rockem s ďábelsky zkreslenou elektricko­u kytarou.

Nejtkovo album je nejen nesmírně členité a posluchačs­ky „dobrodružn­é“, ale také opravdu moderní. Neuzavírá se do škatulky a neslouží k exhibici hráčské techniky. Jeho umělecká síla je uvnitř celého aranžmá, propojení hudebníků. A přirozeně také ve skladatels­ké práci Michala Nejtka, jejímž je zdařilým profilem.

Ve své hudební kariéře toho má za sebou v různých žánrech za tři. Na své první album, kde je leaderem jazzové kapely, si ale klavírista a skladatel Michal Nejtek musel počkat do čtyřiceti let.

Nejtek – Liška – Novák – Šimek: 8 For 3 And 4

 ?? Michal Nejtek si žánrové hranice nepřipoušt­í. FOTO JIŘÍ TUREK ?? Od klasiky po rock.
Michal Nejtek si žánrové hranice nepřipoušt­í. FOTO JIŘÍ TUREK Od klasiky po rock.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia